Praktische informatie

Wie, wat, waar en waarom?

Wie, wat, waar en waarom de introductiedagen?

De VU Introductiedagen 2019 zijn voor de eerstejaars bachelorstudenten die in september aan de Vrije Universiteit gaan studeren (m.u.v. Tandheelkunde, Scheikunde en Natuur- en Sterrenkunde). De introductiedagen zijn erop gericht om je bekend te maken met het studeren, je opleiding, de VU, de stad Amsterdam en vooral je medestudenten. Door mee te doen ken je al een hoop mensen vóór je eerste college.

Studeren aan de universiteit is heel anders dan de middelbare school of het hbo: minder les, meer zelfstudie. Het is een nieuwe fase in je leven waarin er veel van je wordt verwacht. Met de VU Introductiedagen proberen we je voor te bereiden op wat er bij studeren komt kijken en antwoord te geven op heel veel vragen.

De VU Introductiedagen zijn zo georganiseerd dat alle aankomende studenten ingedeeld worden in mentorgroepjes met 15 studenten van hun eigen bachelorstudie; zo leer je jouw toekomstige studiegenoten dus direct kennen en creëer je al vanaf dag één een netwerk.
Om mee te doen aan de VU Introductiedagen is inschrijven verplicht. Je toegangsbewijs versturen wij ongeveer een week voor de introductiedagen via mail. Het deelnemersbewijs neem je woensdag 21 augustus uitgeprint mee naar de VU, in ruil hiervoor ontvang je via jouw mentor het passe-partout. Het passe-partout bevat tegoedbonnen voor excursies, geeft je toegang tot voorstellingen, Paradiso en/of De Melkweg plus nog veel meer. Verlies de kaartjes niet: zonder kaartjes heb je geen toegang.
     
Ik ga aan de VU studeren, maar heb mijn inschrijving nog niet afgerond. Kan ik meedoen aan de VU Introductiedagen 2019?
Ja, dat kan zeker! Als je zeker weet dat je aan de VU gaat studeren, dan is het zonde om de Introductiedagen te missen. In dit geval is een geldig legitimatiebewijs verplicht om bij je te hebben.

Onderdelen en verplichtingen?
Het programma van de introductiedagen is zo opgezet dat het voor iedereen wat te bieden heeft. Vind je bepaalde onderdelen minder aantrekkelijk of voel je je ongemakkelijk ergens bij, dan hoef je daar niet aan mee te doen. Bespreek alles gerust met één van je mentoren zodat die jou goed kunnen begeleiden gedurende de week.

Religie en de introductiedagen?
De VU is van oudsher een universiteit waar studenten afkomstig uit diverse culturen zich thuis voelen. Op deze universiteit houden we rekening met alle religies, ook tijdens onze introductiedagen; daar kun je je mentor op aanspreken.

Vrienden voor het leven
Tijdens de introductiedagen leer je je studiegenoten kennen, zodat je de eerste collegedag al mensen kent waar je bij kunt gaan zitten. Veel nieuwe langdurige vriendschappen ontstaan tijdens de introductiedagen.

Succesvoller in je opleiding
De VU Introductiedagen zijn een essentiële voorbereiding op je studie. Uit onderzoek is gebleken dat studenten die deelnemen aan de introductiedagen succesvoller zijn in hun opleiding. Tijdens de introductiedagen ontvang je veel belangrijke informatie over je opleiding en ontdek je wat studeren aan de VU betekent. Alles om je studie met een ruime voorsprong te beginnen.

De weg op de VU leren kennen
Als je hier in september gaat studeren, is het belangrijk dat je weet waar je moet zijn en weet waar je wat kunt vinden. Waar is bijvoorbeeld het W&N-gebouw? En waar kan ik lunchen? Je komt erachter tijdens de introductiedagen.

Kennismaken met alle mogelijkheden van de VU
Tijdens de introductiedagen ontdek je wat de VU allemaal te bieden heeft. Wat zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden voor studeren in het buitenland, of voor een bijbaan aan de VU? Maar ook krijg je informatie over sporten met korting bij het VU Sportcentrum, voordelig theaterkaartjes kopen via de Griffioen. Kortom, heel veel nuttige informatie om alles uit je studententijd te halen.

Amsterdam (her)ontdekken
Tijdens de introductiedagen is er ook tijd om Amsterdam te (her)ontdekken. Op donderdag zijn er diverse activiteiten op allerlei locaties in Amsterdam. Je volgt ook een stadstour waarmee je op voor je studie relevante plekken komt.

Ik twijfel nog, omdat…
Ik al eerder gestudeerd heb.
Heb je al gestudeerd aan het HBO of WO? Dan weet je al wat studeren inhoudt. Toch is dit een nieuwe stap in je studieloopbaan. De VU Introductiedagen helpen je om deze stap succesvol te zetten.

Ik een handicap of functiebeperking heb.
Ook dan kun je meedoen, zie de informatie onder het kopje 'VU Introductiedagen met een handicap of functiebeperking' hieronder.

Ik geen slaapplaats heb.
De VU biedt ook slaapplaatsen aan, zie de info onder het kopje ‘vervoer en verblijf’.

Het programma niet helemaal bij mijn wensen aansluit.
Het programma is heel gevarieerd met allerlei activiteiten die je helpen om je snel thuis te voelen bij je nieuwe studie. Als er toch bepaalde onderdelen zijn die je niet aanspreken, overleg dan met je mentor, dan kun je een activiteit overslaan. Weet dat je ook alleen mee kunt doen aan de facultaire middag. Deze vindt afhankelijk van je opleiding plaats op maandag of dinsdag (m.u.v. Geneeskunde).

Het deelnemersbewijs van de VU Introductiedagen kost €63,-. De kosten voor het tweedaags programma bedragen €23,-. Sommige faculteiten hebben extra activiteiten waardoor de ticketprijs hoger uit kan vallen. Een aantal studieverenigingen biedt een introductieweekend aan om nader kennis te maken met andere eerstejaarsstudenten van jouw opleiding en natuurlijk met de studievereniging zelf. Als je mee wilt doen aan dit weekend kun je je kaartje daarvoor tegelijkertijd aanschaffen met je kaartje voor de VU Introductiedagen. De weekenden van de studieverenigingen vallen onder verantwoordelijkheid van de studieverenigingen zelf en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de projectmanager VU Introductiedagen 2019. 


Wat krijg ik allemaal voor het inschrijfgeld?
Voor het inschrijfgeld van € 63,- krijg je excursies, voorlichtingen, (mini)colleges, een comedynight, feesten en begeleiding. Het avondeten dinsdag tijdens de campusafsluiting is ook inbegrepen. Het tweedaags programma van €23,- geeft je toegang tot het maandag en dinsdag programma met uitzondering van het eindfeest op dinsdag. Hiervoor kan je nog wel apart een kaartje kopen bij de vraagbaak op maandag en dinsdag.

Ik heb een deelnemersbewijs gekocht, maar ik kan toch niet meedoen. Krijg ik mijn geld terug?
Natuurlijk kan het voorkomen dat je door omstandigheden niet mee kunt doen. In dat geval maken we het geld van je ticket over op je bankrekening (dit kan tot na de VU Introductiedagen duren). Stuur een mail naar vu.introductiedagen@vu.nl indien je een vergoeding wenst en geef de volgende zaken door: je ticket (vijf- of tweedaags), je studie, je naam, woonplaats en bankrekeningnummer waarop het geld gestort moet worden. 

Bijkomende kosten?
Naast de kosten van een deelnemersbewijs, ben je ook nog geld kwijt aan eten en drinken. Houd hier rekening mee.

Tijdens de VU Introductiedagen 2019 kom je op de leukste plaatsen, verspreid over de hele stad. Een fiets is het ideale vervoermiddel om je tussen de locaties te verplaatsen (denk wel aan goede sloten). Heb je zelf geen fiets? Huren kan bij onder andere Swapfiets en Amsterdam centraal. Bij Amsterdam Centraal moet je jezelf kunnen legitimeren en een borg achterlaten. Overdag rijden er overal en op alle tijden trams, bussen en metro’s. ’s Nachts gaan er nachtbussen. Kijk voor de exacte vertrektijden op de site van het GVB Amsterdam of 9292.nl.

Voor het openbaar vervoer heb je in Amsterdam een OV-chipkaart nodig. Als je al in het bezit bent van een ov-studentenchipkaart, neem deze dan mee. Let op dat je reisproduct voor 1 september nog niet geldig is. Zorg daarom voor een opgeladen OV-chipkaart met voldoende saldo.

Kom je met de trein dan kun je ook, tegen betaling, jouw eigen fiets meenemen! Let er wel op dat je deze niet mee mag nemen tijdens de spitstijden, tenzij het een vouwfiets is.

Slaapplaatsen
De VU Introductiedagen vinden overdag plaats, maar Amsterdam beschikt over een ontzettend breed aanbod van uitgaansgelegenheden. Als je alle dagen van begin tot eind wilt meemaken en ’s avonds niet met de laatste trein naar huis wilt, raden we je aan om zelf een slaapplek te regelen. Het mooiste is natuurlijk als je zelf al een kamer in de stad hebt, maar misschien heb je wel een vriend, vriendin en/of familielid bij wie je kunt overnachten.

Lukt het je niet om van tevoren iets te regelen, neem dan gewoon een slaapzak en een tandenborstel mee, misschien kun je bij iemand uit jouw mentorgroepje slapen. Studentenverenigingen bieden ook slaapplekken aan waar je naar kunt vragen. Mocht het je zelf niet lukken om een slaapplek te regelen, dan bieden we op Campus Uilenstede een beperkt aantal slaapplaatsen aan. Reserveren is mogelijk vanaf woensdagmiddag bij de Vraagbaak op het binnenterrein van de VU.
Uiteraard zijn de VU Introductiedagen ook voor studenten met een beperking en/of (chronische) ziekte te volgen. De meeste locaties zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Wil je meer informatie of ben je aangewezen op speciaal vervoer, bel dan vanaf 6 augustus met Eric-Jan Hartstra, tel. (020) 598 5076. Heb je vragen of wil je meer informatie over studeren met een beperking, dyslexie en/of een (chronische) ziekte, kijk dan op de website: studeren met een beperking en/of (chronische) ziekte bij wie je terecht kunt.
Heb je dieetwensen voor de afsluitende maaltijd op dinsdag 27 augustus? De maaltijd zal sowieso vegetarisch zijn. Geef deze dan uiterlijk maandag 19 augustus door via dit formulier.
• Allereest je telefoon, zodat je alle informatie in de app of op de website bij de hand hebt
• Je ticket voor de VU Introductiedagen
• Een geldig legitimatiebewijs
• Voldoende geld en een pinpas
• Een fiets met goede sloten en verlichting en of een opgeladen OV-(studenten) chipkaart
• Sportkleding en goede loopschoenen (vergeet ook je dansschoenen niet!)
• Slaapbenodigdeden (denk aan slaapzak, toiletspullen, handdoeken, etc.)
• Paraplu of poncho --we rekenen op mooi weer, maar je weet maar nooit...
• En uiteraard het welbekende goede humeur

Meedoen
De VU Introductiedagen 2019 worden door de Vrije Universiteit georganiseerd voor alle aankomende eerstejaars bachelorstudenten. Om deel te kunnen nemen heb je een deelnemersbewijs nodig. Dit kun je online op deze site aanschaffen. Dit deelnemersbewijs is niet overdraagbaar. Voor vragen kun je  mailen met vu.introductiedagen@vu.nl.

Als er een verplichte facultaire introductiemiddag is, is deze uiteraard ook zonder kosten te volgen. Voor alle overige activiteiten dien je in het bezit te zijn van een geldig kaartje. Kaartjes ontvang je op woensdag van je mentor nadat je je deelnemersbewijs bij hem of haar hebt ingeleverd. Deelname aan de VU Introductiedagen is voor eigen risico.

Legitimatie
Op alle locaties waar de VU Introductiedagen plaats vinden kan gevraagd worden om je te legitimeren. Dat kan met een paspoort, een Nederlandse identiteitskaart of een rijbewijs.

Deelnemersbandje
Deelnemersbandjes gelden niet als geldig toegangsbewijs.

Alcoholbeleid
De organisatie van de VU Introductiedagen houdt zich aan de Nederlandse wet. Dat betekent dat het niet is toegestaan om onder de 18 jaar in het openbaar alcohol te drinken. Ook clubs met wie wij samenwerken houden zich aan deze regels. Iedereen van 18 jaar of ouder ontvangt van ons een bandje waaruit blijkt dat je 18 jaar of ouder bent.

Alleen met een bandje ben je in de gelegenheid om alcoholische dranken te kopen op de locaties van de VU Introductiedagen. Als je zonder bandje in het bezit bent van alcoholische drank kan dit leiden tot verwijdering van het terrein en ontzegging van verdere deelname aan de VU Introductiedagen zonder restitutie van het deelnemersgeld. Ook als je 18 jaar of ouder bent en je haalt alcoholische drank voor iemand die geen 18 is, nemen wij je bandje in. Ook dan kan de verdere deelname aan de VU Introductiedagen je worden ontzegd.

Als de organisatie van de VU Introductiedagen een boete krijgt opgelegd omdat mensen onder de 18 jaar toch alcoholhoudende dranken hebben genuttigd, zal de boete verhaald worden op deze personen. Op een aantal locaties waar de VU introductiedagen worden gehouden is het niet toegestaan om eigen (sterke) drank mee te nemen. Bij overtreding wordt de drank in beslag genomen. Overigens mag er tijdens de VU Introductiedagen vanaf 17.00 uur alcohol worden gedronken door deelnemers van 18 jaar en ouder. 

Tot slot, water is ook heel lekker!

Drugs

Wij houden de VU Introductiedagen drugsvrij. Het bij je hebben, gebruiken of verhandelen van drugs is niet toegestaan. Bij overtreding word je verwijderd en de toegang tot de verdere VU Introductiedagen word je ontzegd. Sommige clubs doen in geval van constatering aangifte bij de politie.
Bij sommige clubs mag je alleen medicijnen meenemen samen met een doktersverklaring. Breng jezelf niet in de problemen en zorg dat je die bij je hebt als je medicijnen gebruikt.

Wapens
Wapens zijn niet toegestaan op de plaatsen waar de VU Introductiedagen worden georganiseerd. Laat ook je zakmes thuis als je naar een feest gaat. Je brengt jezelf in de problemen.

Aanwijzingen
Aanwijzingen van het bestuur, crew of medewerkers van de VU Introductiedagen dienen te worden opgevolgd. Als de VU Introductiedagen te gast zijn op een locatie dan gelden de huisregels van de locatie. Daarover is geen discussie mogelijk. In geval van twijfel beslist de projectleider, zijn of haar uitspraak is bindend.

Flyeren
Zonder toestemming is het niet toegestaan om te flyeren op locaties van de VU Introductiedagen. Schoonmaakkosten die op ons worden verhaald berekenen we door.

;