Sociologie

Ontdek wat de omgeving met jou doet

Sociologie studeren?

Waarom radicaliseren sommige jongeren? Hoe kun je de opkomst van populistische partijen in Europa verklaren? Waarom krijgen vrouwen soms minder dan mannen betaald voor hetzelfde werk? Tijdens de bachelor Sociologie aan de VU duik je in actuele vraagstukken over mens en maatschappij én leer je hiervoor oplossingen bedenken.

Aan de VU onderzoek je de gevolgen voor de samenleving van grote veranderingen, zoals globalisering, radicalisering en digitalisering. Hoe beïnvloedt het gedrag van mensen maatschappelijke ontwikkelingen? En hoe wordt het gedrag van mensen gevormd door de maatschappij, hun sociale omgeving en achtergrond?

Als afgestudeerd socioloog kun je uitstekend maatschappelijke problemen analyseren en hiervoor oplossingen aandragen. Daarmee ben je een interessante werknemer voor bijvoorbeeld de overheid, maatschappelijke organisaties, onderzoeksbureaus en het bedrijfsleven. 

Tijdens de bachelor Sociologie bestudeer je uiteenlopende vraagstukken: van integratie en polarisatie in de multiculturele samenleving en de uitdagingen voor de democratie tot de problemen rondom zorg en hulpverlening aan kwetsbare groepen. Daarnaast is er ruime aandacht voor het onder de knie krijgen van onderzoeksmethoden. Zo leer je interview- en observatietechnieken die je nodig hebt om zelfstandig onderzoek te doen.  

Tijdsbesteding
Contacturen: ± 14 uur
Zelfstudie: ± 28 uur
Totaal: ± 42 uur

Bekijk ook het jaarschema.

Eerste jaar 
In het eerste jaar krijg je een inleiding in sociologische theorieën. Je leert de taal van de socioloog en gaat zelf onderzoek doen. Samen met medestudenten onderzoek je een maatschappelijk vraagstuk naar keuze uit één van de vier kernthema’s: politieke participatie, sociale ongelijkheid, cohesie of identiteit. Ook maak je kennis met onderwerpen als onderwijsongelijkheid en arbeidsongelijkheid in Nederland. 

Bekijk ook de studiegids van jaar 1.

Tweede jaar
Je verdiept je kennis en gaat praktijkonderzoek doen in opdracht van bijvoorbeeld ministeries, een woningbouwcoöperatie of scholengemeenschap. Je gaat aan de slag met onderwerpen als diversiteit en identiteit en bestudeert hoe groepen in de samenleving daar op reageren. Minstens de helft van de vakken volg je met internationale studenten.

In het tweede semester volg je samen met studenten uit andere disciplines Social Sciences for Society. Je kiest één van de drie grote thema’s van de Sociale Wetenschappen: globalisering, diversiteit of digitalisering. In hoorcolleges en werkgroepen ga je aan de slag om oplossingen te zoeken voor de maatschappelijke uitdagingen in de wereld van vandaag.  

Bekijk ook de studiegids van jaar 2.

Derde jaar
In het eerste semester bepaal je zelf hoe jouw studie eruit ziet. Je kunt stage lopen, studeren in het buitenland of een minor volgen in bijvoorbeeld Economie, Criminologie of Psychologie, zodat je toegang hebt tot een master in die richting. Je rondt je opleiding af met het schrijven van je bachelorthesis. 

Bekijk ook de studiegids van jaar 3.

 • Sociologie aan VU Amsterdam is kleinschalig en persoonlijk. Je hebt goed contact met medestudenten en docenten.  
 • Het studieprogramma volgt actuele ontwikkelingen in de maatschappij op de voet. 
 • Aan VU Amsterdam houd je je niet alleen bezig met statistiek, maar ook met kwalitatief onderzoek, zoals interviews en observaties. 
 • Je krijgt de mogelijkheid om je onderzoeksvaardigheden alvast te oefenen in de praktijk zodat je goed bent voorbereid om zelfstandig aan de slag te gaan.
 • Je volgt vakken samen met internationale studenten. 
 • Anders dan aan andere universiteiten ga je met studenten uit andere sociale disciplines aan de slag om oplossingen te zoeken voor hedendaagse maatschappelijke uitdagingen zoals globalisering, diversiteit en digitalisering.
 • VU Amsterdam is een goed bereikbare campusuniversiteit waar je studenten uit alle disciplines tegenkomt.  
 • Je bent maatschappelijk betrokken en volgt het nieuws op de voet. Je wilt weten wat er in Nederland en de rest van de wereld speelt. 
 • Je vindt middelbare schoolvakken als maatschappijleer, aardrijkskunde, filosofie en geschiedenis interessant. 
 • Je hebt een sterk analytisch vermogen. 
 • Je gaat graag zelfstandig aan de slag. 
 • Je bent goed in statistiek en houdt van lezen en schrijven. 

Masters 
Na de bachelor Sociologie kun je één van de doorstroommasters van Sociale Wetenschappen volgen. Heb je in het derde jaar een minor gevolgd in bijvoorbeeld Economie, Criminologie of Psychologie? Dan kun je ook kiezen voor een master in die richting.

Arbeidsmarkt 
Als socioloog heb je een stevige basis om complexe maatschappelijke vraagstukken te analyseren en hiervoor oplossingen te bedenken. Met deze kennis en vaardigheden kun je later op allerlei plekken in de maatschappij aan de slag. Sociologen werken bijvoorbeeld als onderzoeker, beleidsmaker, adviseur of projectleider bij ministeries, gemeentes en andere overheidsinstellingen, bij internationale hulporganisaties, marktonderzoeksbureaus en adviesbureaus. Ook kun je aan de slag als zelfstandig (sociaal) ondernemer. 

Vwo-diploma 
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Sociologie studeren: 

 • Natuur en Gezondheid
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij

Hbo propedeuse 
Er zijn geen aanvullende eisen. 

Hbo bachelor 
Er zijn geen aanvullende eisen. 

Ouder dan 21?        
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau: 

 • Engels
 • Wiskunde A, B of C

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten halen.

Ja, ga je ervoor? 
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Toelatingseisen buitenlands diploma 
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau

 • Engels* 
 • Nederlands* 
 • Wiskunde A of B of C 

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert. 

Meer weten? meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding.

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten halen.

Ja, ga je ervoor? 
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Toelatingseisen buitenlands diploma
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlandse vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Engels*
 • Nederlands*
 • Wiskunde A of B of C 

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert. 

Meer weten? meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding. 

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen. 

Ja, ga je ervoor? 
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding, toelatingseisen of voorlichtingsactiviteiten? Stel ze via contact@vu.nl

Bachelordag 
Bezoek de Bachelordag en ervaar hoe het is om Sociologie aan de VU te studeren! Meld je hier aan.   

Proefstuderen 
Kom een dagje proefstuderen op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas. Meld je alvast aan voor het najaar! 

Matching
Met VU Matching check je of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt. VU Matching bestaat uit twee stappen: een digitale vragenlijst als onderdeel van je aanmelding en het bijwonen van de matchingsactiviteit (woensdagmiddag 10 juni). Je ontvangt na half april een uitnodiging voor de activiteit, maar pas nadat je een keer in VUnet bent ingelogd. Kijk voor meer informatie op VU Matching. Vragen over matching kun je mailen naar matching.fsw@vu.nl.

Verander clichés. Ontdek hier hoe!

Guus Kortenbach

Student Sociologie

Guus Kortebach

“Tijdens mijn hbo-opleiding Integrale Veiligheid werd ik steeds nieuwsgieriger naar de oorzaken van  onveiligheid en criminaliteit. Mijn interesse in sociologie werd hierdoor steeds groter. Sociologie richt zich namelijk bij uitstek op maatschappelijke problemen en probeert deze te doorgronden. Aan de VU is de opleiding kleinschalig en het contact met de docenten daardoor goed. Het vak ‘Moderne Samenlevingen’ vond ik erg interessant. Je leert over het ontstaan van de sociologie en over het ontstaan van moderne samenlevingen en de link tussen beide.”

Samenvatting Sociologie

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

Bindend Studie Advies

norm 42 EC

VWO Profiel

CM/EM/NG/NT

Interessegebied

Gedrag en Maatschappij

Volg ons op social media

Wil je weten hoe het écht is om Sociologie te studeren? Volg onze studenten!

Facebook-icoon   Twitter-icoon
;