Religiewetenschappen: Hindoeïsme

Bijdragen aan de voortzetting van de hindoe-traditie en aan spirituele oplossingen voor de samenleving

Hindoeïsme in Nederland

Het hindoeïsme wordt steeds zichtbaarder in ons land, zeker in grote steden als Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Maar hindoes zijn nog niet in alle sectoren van de samenleving duidelijk vertegenwoordigd. Academische erkenning van professionele hindoe-activiteiten is nodig om daar verandering in te brengen. De bachelor-opleiding Religiewetenschappen: afstudeerrichting hindoeïsme concentreert zich op een hindoeïstische traditie die de context van de Nederlandse maatschappij als een uitdaging ziet.

Deze studie combineert hindoe-theologische vakken en seculiere religiestudie-vakken. Je leert niet alleen om religies met elkaar te vergelijken vanuit een wetenschappelijk perspectief, maar ook om tot een doorleefde verdieping van je eigen hindoe-traditie te komen. Vanuit die verdieping kun je vervolgens als academisch gevormde hindoe bijdragen aan de voortzetting van de hindoe-traditie en aan spirituele oplossingen voor maatschappelijke problemen.

Verder kijken als hindoe-deskundige

Waar de samenleving behoefte aan heeft, zijn hindoe-deskundigen die inhoudelijk en actief kunnen bijdragen aan bezinning op het hindoeïsme. Vanuit het VU-thema Connected World verdiep je je daarom in de context waarin hindoes in Nederland leven. Je leert onder meer hoe de Nederlandse wetten en leefregels zich verhouden tot de hindoe-leefregels. Zo ben je straks in staat om professionele meerwaarde te bieden in de hindoe-gemeenschap, en erbuiten.

Hindoe-deskundige worden? Kom proefstuderen

Heb je een brede empathische kijk op hindoeïsme en op andere religies? Hou je van reflecteren op je eigen traditie(s) en leefregels? Wil je graag een bijdrage leveren aan de voortzetting en versterking van de hindoe-tradities in Nederland? En wil je actief meedenken over spirituele oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken? Dan willen we graag met je kennismaken tijdens een dagje proefstuderen hier op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas.

Verander clichés. Ontdek hier hoe!

Je wordt opgeleid tot academisch expert en gaat dus deel uitmaken van de nieuwe generatie hindoe-geestelijken, pandits, hindoe geestelijke verzorgers en hindoe-theologen.

De meeste studenten kiezen na dit bachelortraject een VU-masterspecialisatie. Zo is bijvoorbeeld de eenjarige master Theology & Religious Studies: Spiritual Care gericht op het beroep van hindoe geestelijk verzorger. Als je je wilt richten op onderzoek, dan kun je de research-master volgen. Daarnaast kun je kiezen uit masterspecialisaties in leiderschap, in media en in religieuze diversiteit in het onderwijs.

Vwo-diploma

Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Religiewetenschappen studeren: 

 • Natuur en Gezondheid
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij


Hbo (propedeuse/opleiding) 
Instromen in de bachelor Religiewetenschappen op basis van een hbo-propedeuse/opleiding? Dat kan. Er zijn geen aanvullende eisen.

Hbo/wo (afgeronde opleiding) 
Instromen in de bachelor Religiewetenschappen op basis van een afgeronde hbo- of wo opleiding (zonder vwo-diploma)? Dat kan. Er zijn geen aanvullende eisen.

Buitenlands diploma

Instromen met een vooropleiding die je in het buitenland aan het volgen bent of hebt behaald? Volg dan het volgende stappenplan om er achter te komen of je aanvullende eisen hebt voor toelating bij je vooropleiding:

 1. Meld je aan via Studielink
 2. Ga naar Vunet en rond je aanmelding af via 'Aanmelding Afronden'
 3. Je hoort vervolgens per mail of en zo ja, aan welke eisen je moet voldoen om toelaatbaar te zijn tot de opleiding.

In het algemeen moet je een diploma hebben gehaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Engels
 • Nederlands / NT2-II
 • Geschiedenis

Ouder dan 21?       
Voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je worden toegelaten door middel van het zogenaamde colloquium doctum. Je moet dan de volgende deelcertificaten op behalen:

 • Nederlands
 • Engels
 • Geschiedenis
   

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

VU Matching 
  
Als aankomend student Religiewetenschappen: Hindoeïsme volg je het VU Matching programma. Zo zet je meteen een goede stap richting je eerste jaar hier aan de VU. Met VU Matching check je of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt. VU Matching bestaat uit twee stappen: een digitale vragenlijst en het bijwonen van een matchingsactiviteit. De facultaire matchingsactiviteiten vinden plaats op dinsdag 5 juni 2018. Verdere informatie over het programma wordt later bekendgemaakt. Kijk voor meer informatie ook bij VU Matching

 

eb je vragen over de toelatingseisen? Stel ze aan ons:
E: studentenbalie@vu.nl

Heb je vragen over de inhoud van deze opleiding? Mail naar Viktor van Bijlert:
E.v.a.van.bijlert@vu.nl

Voor algemene vragen over studeren aan de VU:
E:contact@vu.nl

Proefstuderen                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Je bent welkom om te komen proefstuderen in het voorjaar van 2018!


Dit ga je doen

In het eerste jaar begin je met de vakken Sanskriet en Hindoe-filosofische geschriften, naast de algemene religiestudie-vakken zoals Religietheorieën en Inleiding Sociale wetenschappen, Christendom, Boeddhisme en Islam.

In het tweede jaar bouw je daarop voort met meer recente Hindoe-Filosofie en verhalende geschriften, en met Vedische Psychologie, naast algemene vakken zoals Westerse Filosofie, Culturele Antropologie, Godsdienstsociologie en Godsdienstpsychologie.

Het derde jaar is voor de helft een vrije ruimte, de zogenaamde minor, waarin je je Sanskriet kunt vervolmaken of een stage kunt inbouwen; in de tweede helft is er tijd voor vakken als Hindoe-ethiek, en India en het Westen. Je sluit af met een bachelor-scriptie over een zelfgekozen onderwerp.

Verdiepende informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.
empty

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.
empty

Verdiepende informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.
empty

Verdiepende informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.
empty

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.
empty

Verdiepende informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.
empty

Samenvatting Religiewetenschappen: Hindoeïsme

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd) / 6 jaar (deeltijd)

Aanmelden Voor

1 mei 2018

StartDatum

1 september 2018

Vorm

Deeltijd, Voltijd

Bindend Studie Advies

Norm: 42 EC

VWO Profiel

CM/EM/NG/NT

Interessegebied

Religie
Talen en Communicatie

Officiële opleiding tot hindoegeestelijke op de VU