Bruggen bouwen in een kleurrijke samenleving

AmberComparatieve religiewetenschappen, een aardige mond vol woorden, die het altijd goed doet op feestjes en andere sociale gelegenheden. Als ik eenmaal over mijn studie begin houdt het gesprek niet zo snel op, iedereen wil zijn zegje wel doen over het topic religie. Als je begint met deze studie kan je de meest uiteenlopende opmerkingen verwachten zoals; “religie is voor dommen!”, maar ook “ga je dan later een sekte oprichten?” en “dus het is een soort van antropologie eigenlijk?”, om maar wat op te noemen. Op de eerste opmerking ga ik meestal gulzig in om diegene zijn of haar oordeel op religie ietwat te nuanceren. Voor mij zijn religies en ‘levensbeschouwingen’ manieren waarop mensen hun bestaan en omgeving interpreteren, waarnemen, vormgeven, zingeven en beleven. In mijn definitie betekent het dus dat iédereen er een levensbeschouwing (al dan niet religieus) op nahoudt.

De verschillen in perspectief die er tussen mensen bestaan geeft in mijn ogen aan, hoeveel mogelijkheden onze wereld heeft. Mogelijkheden die conflict kunnen opleveren en mogelijkheden die de meest vruchtbare samenwerking kunnen opleveren. Ik concentreer mij graag op het laatste door manieren te vinden de verschillen te verbinden, maar tegelijkertijd in hun waarde te laten. Dit doe ik in de eerste instantie graag door mijn eigen oordelen over anderen zoveel mogelijk te nuanceren door meer te weten te komen over hun belevingswereld.

De inleidende vakken over de wereldreligies en bijvoorbeeld één van de eerste vakken die ik kreeg; “levensbeschouwing en religie” geven daarvoor goede gelegenheden, door de studenten erop uit te sturen en een kerk, een moskee, een boeddhistische tempel enzovoorts te bezoeken (denk aan antropologisch onderzoek). Zelf ben ik bijvoorbeeld ook een keer bij een bijeenkomst van het ‘toch wel wat lugubere genootschap het Vliegend Spaghetti Monster geweest voor het vak “nieuwe religieuze bewegingen”, waar ik één van mijn beste vriendinnen ontmoet heb, die nota bene weer bij de Jehova getuigen heeft gezeten, waar ze me laatst mee naartoe nam. Om maar wat te noemen ter illustratie van de reikwijdte  van de studie en hoe het mijn persoonlijke leven doordringt.

Ik kan deze studie aanbevelen aan een ieder die geïnteresseerd is in het behouden en bevorderen van onze multiculturele samenleving, een groot inlevingsvermogen heeft en goed kan schakelen tussen verschillende perspectieven. Het is soms verdomd moeilijk zo enthousiast te zijn over alle kleuren van de religie- en levensbeschouwings-regenboog en tegelijkertijd bij jezelf te blijven!

Tot slot, ik richt mijn bachelor in zodat het een goede voorbereiding is op de master Building Interreligious Relations, omdat ik mijn toekomst zie in het bouwen van bruggen en stimuleren van samenwerking in onze kleurrijke samenleving, omdat ik ‘geloof’ dat we samen sterk zijn. En als ik in geldnood kom te zitten kan ik altijd nog een sekte opstarten ;)

;