Rechtsgeleerdheid

Beleef het (r)echt

Rechtsgeleerdheid aan de VU

Rechtsgeleerdheid studeren?

Het recht is overal. Tijdens een zitting in de rechtbank, bij de toelating van asielzoekers en wanneer de Tweede Kamer een wetsvoorstel behandelt. Maar ook als je door het verkeer naar college fietst of de gebruiksvoorwaarden van een nieuwe app accepteert. Tijdens de bachelor Rechtsgeleerdheid leer je niet alleen de regels, maar ook hoe die mens en maatschappij beïnvloeden.

Aan de VU onderzoek je hoe regels werken in de praktijk en bijdragen aan de oplossing van juridische problemen. Je brengt het recht in actie en spreekt met de rechter na een zitting, treedt zelf op in een oefenrechtbank of gaat op excursie naar de Tweede Kamer. Veel van jouw docenten hebben een achtergrond als rechter, advocaat, consultant, bedrijfs- of overheidsjurist en vertellen uit eigen ervaring hoe het recht werkt in de maatschappij.

Na de bachelor heb je alle basiskennis en -vaardigheden in huis om als jurist aan de slag te gaan. Wil je je verder specialiseren? Volg dan één van de aanvullende masters die de VU aanbiedt.

Verander privacy

In drie jaar tijd krijg je een stevige juridische basis. Elk studiejaar bestaat uit zes periodes waarin je onderwijs in hoorcolleges en werkgroepen volgt. Je leert hoe je relevante wetgeving kunt vinden en hoe je een wetenschappelijke paper schrijft. Ook komt aan bod hoe je moet pleiten in de rechtszaal. Tijdens werkgroepen leer je bovendien discussiëren en argumenteren.

Tijdsbesteding

 • Contacturen: 14 in het eerste jaar, 12 contacturen in het tweede en derde jaar.
 • Zelfstudie: ± 28

Eerste jaar
Je maakt kennis met de verschillende onderdelen van het recht, zoals privaatrecht, bestuursrecht en strafrecht en je wordt getraind in het beantwoorden van juridische vragen. Ook leer je juridische vaardigheden aan, zoals het opzoeken en selecteren van juridische literatuur, het lezen van rechterlijke uitspraken en argumenteren.
Bekijk ook de studiegids van jaar één.

Tweede jaar
Je verdiept je verder in de basisvakken uit het eerste jaar. Burgerlijk procesrecht en Sociaal recht komen erbij. Bij verschillende vakken train je je vaardigheden. Je schrijft een onderzoeksopzet en een commentaar op een rechterlijke uitspraak.
Bekijk ook de studiegids van jaar twee.

Derde jaar
Het eerste semester bepaal je zelf hoe jouw studie eruitziet. Je volgt één van de zeven juridische minoren aan de Rechtenfaculteit, of je kiest voor een minor aan een andere faculteit of universiteit. Dat kan ook in het buitenland zijn. In de tweede helft van het jaar scherp je je juridische vaardigheden verder aan, onder meer met het vak Pleitoefening. Je sluit dit jaar af met een bachelorscriptie.
Bekijk ook de studiegids van jaar drie.

Bekijk het jaarschema.

 • Aan de VU studeer je ‘Law in Action’. Je brengt het recht in actie en onderzoekt de impact op de samenleving.
 • Je docenten komen uit de praktijk en behoren tot de top van hun vakgebied. Aan de VU krijg je les van advocaten, rechters en bedrijfsjuristen.
 • De opleiding is kleinschalig. Je wordt uitgedaagd met studentgericht onderwijs, waarin volop ruimte is voor discussie en diepgang. Het contact met je docenten is laagdrempelig.
 • Rechtsgeleerdheid aan de VU heeft een eigen gebouw, op korte afstand van de Zuidas, waar de Amsterdamse rechtbank en veel grote advocatenkantoren zitten.
 • De VU is een goed bereikbare campusuniversiteit waar je studenten uit alle disciplines tegenkomt.
 • Je bent goed in taal en houdt van lezen en schrijven.
 • Je bent geïnteresseerd in wat er in het dagelijks leven speelt en niet bang om daar kritisch naar te kijken.
 • Je neemt niet zomaar aan wat anderen zeggen, maar onderzoekt zelf of het waar is.
 • Je bent analytisch en staat niet gelijk met je oordeel klaar. Je vindt het leuk om lastige kwesties tot op de bodem uit te zoeken.
 • Je vindt middelbareschoolvakken als maatschappijleer, Nederlands, geschiedenis, economie, wiskunde en filosofie interessant.
Masters
Als je bent afgestudeerd, krijg je de titel Bachelor of Laws (LLB). Je hebt dan alle basiskennis en - vaardigheden in huis om als jurist aan de slag te gaan. Maar je kunt ook kiezen voor een verdiepende master. Daarmee vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.

Banen
Met je master op zak kun je kiezen voor klassieke beroepen zoals advocaat, maar met jouw kennis van het recht kun je ook aan de slag bij de politie, een politieke partij of een bank. Door je kritische houding ben je ook geschikt voor beroepen die niet typisch juridisch zijn.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Rechtsgeleerdheid studeren: 

 • Natuur en Gezondheid 
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij

Hbo-propedeuse
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Nederlands.  
De aanvullende eis geldt niet bij de hbo-opleiding Rechten (van alle hbo-instellingen in Nederland) of bij een Nederlandstalige WO Bachelor-P.

Hbo-bachelor 
Er zijn geen aanvullende eisen.

Ouder dan 21?        
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau:

 • Engels
 • Nederlands
 • Geschiedenis

Buitenlandse vooropleiding
Als je wilt instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Nederlands*
 • Engels*
 • Geschiedenis

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert. 

Meer weten? meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding.

Deficiënties wegwerken?
 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Wat weet jij van het formeel strafrecht?
Wanneer mag de politie een woning doorzoeken, op zoek naar, bijvoorbeeld, een wapen? En mag een opsporingsambtenaar een verdachte overal aanhouden?
Test je kennis in de test. Daarna ontvang je de goede antwoorden.

Doe de test!

Hoe kan het dat Badr Hari op vrije voeten was, voorafgaand aan zijn strafproces, maar dat hij niet zomaar een broodje mocht gaan eten in een eetgelegenheid? Dr. mr. Lonneke Stevens bespreekt de voorlopige hechtenis. Klik op het plaatje en bekijk het filmpje. Test daarna wat jij ervan weet! Vervolgens ontvang je de goede antwoorden.

 

Doe de test!

Vragen? Wij antwoorden graag!
 • Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00). 
 • Stuur een mail naar contact@vu.nl.
 • Of stuur een Whatsappbericht naar +31 6 825 48 367.

Heb je een vraag over de toelatingseisen? De Studentenbalie geeft antwoord. 

 • Bel 020-5985020 (op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 of 14.00 en 17.00 uur). 
 • Of stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl.

Bachelordag
Bezoek de Bachelordag en ervaar hoe het is om Rechtsgeleerdheid aan de VU te studeren! Meld je nu aan! 

Proefstuderen
Kom proefstuderen op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas. Meld je nu aan!

Matching
Met VU Matching check je of je de juiste studiekeuze maakt. VU Matching bestaat uit twee stappen: een digitale vragenlijst als onderdeel van je aanmelding, en het bijwonen van een matchingsactiviteit.

De matchingsactiviteit is op de VU campus en vindt 5 juni plaats. Deelname aan de matchingsactiviteit van Rechtsgeleerdheid is niet verplicht, en met name bedoeld voor studiekiezers die niet bij het Proefstuderen van de opleiding zijn geweest.

Kijk voor meer informatie op VU Matching.  
Vragen over matching kun je mailen naar matching.rechten@vu.nl.

Lonneke Stevens - Universiteit van Nederland

Hoe bepaalt een rechter wat de waarheid is?

Samenvatting Rechtsgeleerdheid

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei; in uitzonderlijke gevallen ook na 1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

VWO Profiel

NG/NT/EM/CM

Interessegebied

Economie, Recht en Bestuur

Facebook-icoon  Twitter-icoon  Youtube-icoon

Megan van Straten

Bachelorstudent Rechtsgeleerdheid

Megan van Straten

“Als je een bedrijf start, gaat trouwen, kinderen krijgt, of als je stemt voor de Tweede Kamer heb je met recht te maken. Het is de basis van de maatschappij. Mijn vrienden stemmen trouw tijdens de verkiezingen, maar weten niet precies hoe de zetels worden verdeeld. Een studie Rechtsgeleerdheid verreikt je algemene kennis. Wat ik in de collegebanken leer, zie ik terug in het dagelijks leven.”

;