Rechtsgeleerdheid

Verdiep je in juridische kwesties en ontwikkel een visie als jurist

Een wetenschappelijke kijk op het recht

Recht en onrecht kom je overal in de samenleving tegen. Maar wanneer staat iemand in zijn recht? En wanneer kunnen problemen worden opgelost door rechtsregels toe te passen? Bij de bachelor Rechtsgeleerdheid komen dit soort zaken aan de orde. Het is een wetenschappelijke opleiding die jou goed voorbereidt op de rechtspraktijk. Dat betekent dat je leert om niet alles aan te nemen wat anderen zeggen, maar dat je kritisch bent en zelf onderzoekt of het wel waar is. Als jurist sta je niet gelijk met je oordeel klaar. Je onderzoekt eerst alle opties en bekijkt situaties genuanceerd, zodat je er een gedegen oordeel over kunt vormen.

Bij Rechtsgeleerdheid zoek je lastige kwesties tot op de bodem uit door goed te analyseren en zaken objectief af te wegen. Als jij geïnteresseerd bent in wat er in het dagelijks leven speelt en niet bang bent om daar kritisch naar te kijken, ben jij uit het goede hout gesneden om jurist te worden.

Verder kijken als jurist

Je bent een goede jurist als je niet alleen de regels kent, maar ook snapt welke impact ze hebben op de maatschappij. Die regels lossen immers ook bepaalde problemen op. En daar moet je ook aandacht voor hebben. Wij noemen dat Law in Action. Hoe kun je bijvoorbeeld problemen vanuit verschillende invalshoeken aanpakken? En hoe kun je een ingenomen standpunt degelijk presenteren? Aan de VU leer je deze wisselwerking tussen recht en maatschappij van docenten die zelf in de rechtspraktijk werken. Bijvoorbeeld als advocaat of rechter. Daarnaast doen onze docenten ook wetenschappelijk onderzoek. De kritische houding die je daarvoor nodig hebt, gaan ze je ook leren.

Zo word je uitstekend voorbereid voor de volgende stap. Of dat nu een VU-master is, of de start van je loopbaan als jurist.

Verander privacy

Start jij over een paar jaar een carrière als jurist? Wij geven je niet één goede reden om Rechten aan de VU te studeren, maar wel vijf!

Je brengt boekenwijsheid in de praktijk

Los jij een maatschappelijk probleem mee op?
Je leert alle juridische ins en outs uit de boeken én brengt het recht in actie. Wij leiden je op tot een jurist die niet alleen de regels kent, maar ook snapt hoe het recht mens en maatschappij beïnvloedt. Hoe kan het recht helpen een probleem in de samenleving op te lossen? En welke inzichten uit andere disciplines en empirische wetenschappen helpen daarbij? Law in action noemen wij dat.

Je krijgt college van docenten uit de praktijk

Maak jij kennis met je toekomstige werkpraktijk?
Veel van onze docenten hebben een achtergrond als rechter, advocaat, consultant, bedrijfs- of overheidsjurist. Zij behoren tot de top binnen hun vakgebied en kunnen jou dus als geen ander wegwijs maken in de juridische wereld. Het onderwijsmateriaal wordt samen met de praktijk ontwikkeld. En al vroeg maak je kennis met de arbeidsmarkt: spreek met de rechter na een zitting in de rechtbank, bezoek het International Criminal Court, volg college in een advocatenkantoor op de Zuidas, ga op excursie naar een opvangcentrum voor asielzoekers, of maak een wetsvoorstel voor de Tweede Kamer.

Je haalt meer uit je studie

Geef jij je eigen opleiding vorm?
Je kunt hier het maximale uit je studietijd halen. De opties zijn legio: een minor om je te specialiseren, vakken bij andere faculteiten of universiteiten om verder te kijken dan je eigen discipline, een stage in de rechtspraktijk. Je kunt ook deelnemen aan het VU Honours Programme of twee studies doen. Wil je liever naar het buitenland? Neem dan deel aan een studiereis of doe mee aan één van onze uitwisselingsprogramma’s met gerenommeerde buitenlandse universiteiten.

Je bent hier geen nummer

Wil jij persoonlijk contact en studiebegeleiding op maat?
Jouw inbreng telt! Je wordt uitgedaagd met kleinschalig, studentgericht onderwijs, waarin volop ruimte is voor discussie en diepgang. Het contact met je docenten is laagdrempelig. Het onderwijs is goed georganiseerd. Wil je advies? Van studieadviseur tot career officer, van ouderejaarsstudent tot docent-tutor, ze staan allemaal voor je klaar voor persoonlijke begeleiding.

Je studeert aan de VU campus in Amsterdam

Beleef jij je studententijd op de VU campus in Amsterdam?
Je leert en leeft op de compacte VU campus. Dat voel je meteen: een sterk gemeenschapsgevoel en een bruisend studieleven. Niet alleen volg je er colleges en werkgroepen, ook kun je deelnemen aan tal van activiteiten die je studietijd verrijken. Ook voor ontspanning ben je op het sfeervolle centrale campusplein op de juiste plek, bijvoorbeeld om een hapje te eten, films te kijken of een biertje te drinken. Je ontmoet gemakkelijk medestudenten van alle studies die de VU rijk is. Bovendien bevindt de VU campus zich midden op de Zuidas in Amsterdam. De VU is dus uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en met de fiets.

Als je bent afgestudeerd, krijg je de titel Bachelor of Laws (LLB). Je hebt dan kennisgemaakt met alle basisgebieden van het recht. Veel van onze bachelorstudenten kiezen voor een verdiepende master, waardoor ze hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Met je master op zak kun je kiezen voor klassieke beroepen zoals advocaat, maar kun je bijvoorbeeld ook gaan werken bij de politie, een politieke partij of een bank. Met jouw brede opleiding en kritische houding ben je ook geschikt voor beroepen die niet typisch juridisch zijn.

Alle voor jou interessante masters vind je op rechten.vu.nl/masters.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Rechtsgeleerdheid studeren: 

 • Natuur en Gezondheid 
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij

Hbo propedeuse
Hierbij geldt de volgende aanvullende eis: Nederlands op 6 vwo-niveau.
Heb je een hbo-propedeuse Rechten of Hogere Juridische Opleiding van Hogeschool Zuyd? dan ben je direct toelaatbaar. 

Hbo bachelor 
Er zijn geen aanvullende eisen.

Ouder dan 21?        
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau:

 • Engels
 • Nederlands
 • Geschiedenis
 • Naar keuze Duits of Frans of Spaans

Buitenlands diploma
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlandse vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Engels*
 • Nederlands* 
 • Geschiedenis

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert.

Meer weten? meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding.

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Als je de opleiding Rechtsgeleerdheid wilt volgen, kan je deelnemen aan de Matchingsactiviteit. Dit is niet verplicht, maar zeer aan te raden. VU Matching geeft je namelijk een realistisch beeld van de opleiding. Past de opleiding bij jouw interesses en capaciteiten? VU Matching vergroot jouw kans om de opleiding succesvol te doorlopen.

De matchingsactiviteit vindt plaats op maandag 4 juni 2018. Je ontvangt automatisch een uitnodiging wanneer je je via Studielink hebt aangemeld voor de opleiding en je al een keer hebt ingelogd in de VU-portal, bijvoorbeeld om de matchingsvragenlijst in te vullen. Het invullen van de vragenlijst is wel verplicht!

Voor overige vragen kun je ook mailen naar matching.rechten@vu.nl.

Wat weet jij van het formeel strafrecht?
Wanneer mag de politie een woning doorzoeken, op zoek naar, bijvoorbeeld, een wapen? En mag een opsporingsambtenaar een verdachte overal aanhouden?
Test je kennis in de test. Daarna ontvang je de goede antwoorden.

Doe de test!

Hoe kan het dat Badr Hari op vrije voeten was, voorafgaand aan zijn strafproces, maar dat hij niet zomaar een broodje mocht gaan eten in een eetgelegenheid? Dr. mr. Lonneke Stevens bespreekt de voorlopige hechtenis. Klik op het plaatje en bekijk het filmpje. Test daarna wat jij ervan weet! Vervolgens ontvang je de goede antwoorden.

 

Doe de test!

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding, de toelatingseisen of voorlichtingsactiviteiten? Stel ze via contact@vu.nl.

Heb je vragen over matching, dan kun je mailen naar matching.rechten@vu.nl.

Bachelordag
Laat je op de Bachelordag uitgebreid voorlichten op de informatiemarkt en bezoek de voorlichtingsronde van de opleiding.

Proefstuderen
Tijdens een dag proefstuderen kan je je goed laten informeren en kennis maken met zowel de studie, de VU campus als met studenten. In het najaar en het voorjaar is het mogelijk om te proefstuderen.

Facebook-icoon  Twitter-icoon  Youtube-icoon

Dit ga je doen

Deze bacheloropleiding geeft je in drie jaar tijd een stevige juridische basis. Elk studiejaar bestaat uit zes periodes waarin je onderwijs in hoorcolleges en werkgroepen volgt. Je onderzoekt aan de hand van wetenschappelijke begrippen hoe het recht wordt toegepast. Zo leer je essentiële juridische en academische vaardigheden aan. Je leert hoe je relevante wetgeving kunt vinden en hoe je een wetenschappelijke paper schrijft. Ook komt aan bod hoe je moet pleiten in de rechtszaal. Tijdens werkgroepen leer je bovendien discussiëren en argumenteren.

Tijdsbesteding
Contacturen: 14 in het eerste jaar, 12 contacturen in het tweede en derde jaar.
Zelfstudie voltijd: ± 28

Je krijgt inleidende vakken in het strafrecht, staats- en bestuursrecht, privaatrecht en Europees recht. Je begint met het aanleren van juridische vaardigheden, zoals het opzoeken en selecteren van juridische literatuur en rechterlijke uitspraken. Je reflecteert op het recht door middel van een vak als rechtsgeschiedenis. Dit eerste jaar volg je gezamenlijk met de studenten van de opleiding Notarieel Recht.


Vakken
Periode 1
Inleiding in de rechtswetenschap
Beginselen staatsrecht
Periode 2
Beginselen strafrecht 
Inleiding verbintenissenrecht 
Periode 3
Inleiding goederenrecht 
Personen en familierecht 
Periode 4
Encyclopedie der rechtswetenschap I
Beginselen bestuursrecht
Juridische Vaardigheden (Juridische argumentatie)
Periode 5
Beginselen Europees Recht 
Rechtsgeschiedenis (Academische Kern)
Juridische vaardigheden (Wetenschappelijk schrijven - paper)
Periode 6
-

Verdiepende informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.

Je doet verplichte vakken, als vervolg op de basisvakken uit het eerste jaar. Je verdiept je bijvoorbeeld in strafrecht, contractenrecht, sociaal recht en goederenrecht. In totaal volg je 10 vakken.


Vakken
Periode 1
Materieel Strafrecht
Contractenrecht
Periode 2
Volkenrecht
Goederenrecht
Periode 3
Burgerlijk Procesrecht en Insolventierecht
Periode 4
Fundamental Rights in Europe
Vennootschaps- en Rechtspersonenrecht
Periode 5
Formeel Strafrecht
Bestuursrecht
Periode 6
Sociaal Recht

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.

In het eerste semester volg je een naar eigen keuze in te vullen minor. Je kunt twee juridische minorprofielen aan de VU volgen, maar ook kiezen voor een minor aan een andere faculteit of universiteit of in het buitenland. In de tweede helft van het jaar scherp je je juridische vaardigheden verder aan, onder meer met het vak Pleitoefening. Je sluit dit jaar af met een bachelorscriptie.


Vakken
Periode 1
Keuze/minor/profiel
Keuze/minor/profiel
Pleitoefening
Periode 2
Keuze/minor/profiel
Keuze/minor/profiel
Bachelorscriptie
Pleitoefening
Periode 3
Keuze/minor/profiel
Keuze/minor/profiel
Bachelorscriptie
Periode 4
Law and Governance (Academische Kern)
Staatsrecht
Pleitoefening
Periode 5
Encyclopedie der Rechtswetenschap 2 (Academische Kern)
Bachelorscriptie
Pleitoefening
Periode 6
Bachelorscriptie

Verdiepende informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.

Het volgen van een stage is een goede manier om je te oriënteren op de arbeidsmarkt en bovendien doe je waardevolle contacten op. In de bachelor is geen ruimte ingeruimd voor een stage, de meeste studenten lopen daarom stage in hun master. We moedigen eigen initiatief op dit gebied zeer aan.

Meer informatie over de indeling van de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid vind je in het jaarschema.

Je krijgt inleidende vakken in het strafrecht, staats- en bestuursrecht, privaatrecht en Europees recht. Je begint met het aanleren van juridische vaardigheden, zoals het opzoeken en selecteren van juridische literatuur en rechterlijke uitspraken. Je reflecteert op het recht door middel van een vak als rechtsgeschiedenis. Dit eerste jaar volg je gezamenlijk met de studenten van de opleiding Notarieel Recht.


Vakken
Periode 1
Inleiding in de rechtswetenschap
Beginselen staatsrecht
Periode 2
Beginselen strafrecht 
Inleiding verbintenissenrecht 
Periode 3
Inleiding goederenrecht 
Personen en familierecht 
Periode 4
Encyclopedie der rechtswetenschap I
Beginselen bestuursrecht
Juridische Vaardigheden (Juridische argumentatie)
Periode 5
Beginselen Europees Recht 
Rechtsgeschiedenis (Academische Kern)
Juridische vaardigheden (Wetenschappelijk schrijven - paper)
Periode 6
-

Verdiepende informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.

Je doet verplichte vakken, als vervolg op de basisvakken uit het eerste jaar. Je verdiept je bijvoorbeeld in strafrecht, contractenrecht, sociaal recht en goederenrecht. In totaal volg je 10 vakken.


Vakken
Periode 1
Materieel Strafrecht
Contractenrecht
Periode 2
Volkenrecht
Goederenrecht
Periode 3
Burgerlijk Procesrecht en Insolventierecht
Periode 4
Fundamental Rights in Europe
Vennootschaps- en Rechtspersonenrecht
Periode 5
Formeel Strafrecht
Bestuursrecht
Periode 6
Sociaal Recht

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.

In het eerste semester volg je een naar eigen keuze in te vullen minor. Je kunt twee juridische minorprofielen aan de VU volgen, maar ook kiezen voor een minor aan een andere faculteit of universiteit of in het buitenland. In de tweede helft van het jaar scherp je je juridische vaardigheden verder aan, onder meer met het vak Pleitoefening. Je sluit dit jaar af met een bachelorscriptie.


Vakken
Periode 1
Keuze/minor/profiel
Keuze/minor/profiel
Pleitoefening
Periode 2
Keuze/minor/profiel
Keuze/minor/profiel
Bachelorscriptie
Pleitoefening
Periode 3
Keuze/minor/profiel
Keuze/minor/profiel
Bachelorscriptie
Periode 4
Law and Governance (Academische Kern)
Staatsrecht
Pleitoefening
Periode 5
Encyclopedie der Rechtswetenschap 2 (Academische Kern)
Bachelorscriptie
Pleitoefening
Periode 6
Bachelorscriptie

Verdiepende informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.

Het volgen van een stage is een goede manier om je te oriënteren op de arbeidsmarkt en bovendien doe je waardevolle contacten op. In de bachelor is geen ruimte ingeruimd voor een stage, de meeste studenten lopen daarom stage in hun master. We moedigen eigen initiatief op dit gebied zeer aan.

Meer informatie over de indeling van de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid vind je in het jaarschema.

Samenvatting Rechtsgeleerdheid

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei; in uitzonderlijke gevallen ook na 1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

VWO Profiel

NG/NT/EM/CM

Interessegebied

Economie, Recht en Bestuur

Rechtsgeleerdheid aan de VU

Daan Tervoort

Bachelorstudent Rechtsgeleerdheid

Testimonial

"Het recht is actueel: er gaat geen dag voorbij of je komt in de media iets tegen dat je kunt relateren aan je studie. Door de kleinschalige werkgroepen leer je snel mensen kennen. En de sfeer is hier goed: 's zomers vult de campus zich met studenten en docenten van alle opleidingen."

Lonneke Stevens - Universiteit van Nederland

Hoe bepaalt een rechter wat de waarheid is?

Facebook-icoon  Twitter-icoon  Youtube-icoon