Politicologie

Leer hoe macht werkt

Politicologie

Politicologie studeren?

Hoe won Donald Trump de verkiezingen? Blijven de VS de leidende wereldmacht of eist China die rol steeds meer op? Wat zijn de gevolgen van opkomend populisme voor Nederland en de Europese Unie? Tijdens de bachelor Politicologie bestudeer je politieke machtsverhoudingen en hun invloed op de samenleving.

De opleiding is kleinschalig en persoonlijk met betrokken docenten en een actieve studenten community. Anders dan aan andere universiteiten krijg je aan de VU in het eerste jaar een mix van bestuurskunde, nationale- en internationale politiek. In het tweede jaar kies je een specialisatie: Nationale politiek en bestuur of Mondiale politiek. 

Wil je graag studeren in een internationale omgeving? Volg dan de Engelstalige Bachelor Global Politics.

Eenmaal afgestudeerd kun je aan de slag als consultant, journalist, onderzoeker of beleidsmedewerker. Bijvoorbeeld bij gemeenten, ministeries, ambassades, bedrijven, maatschappelijke en politieke organisaties of onderzoeksbureaus. Ook over de grens zijn werkgevers geïnteresseerd in jouw kennis van politieke processen. Denk aan de Verenigde Naties en de Europese Unie, maar ook aan multinationals en NGO’s.

Verander welvaart

Tijdens de bachelor Politicologie bestudeer je hoe samenlevingen en internationale verbanden politiek zijn georganiseerd en hoe besluiten worden genomen. Je kijkt naar het doel van bijvoorbeeld gemeenteraden, politieke partijen of de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en onderzoekt wie uiteindelijk de beslissing neemt. Je verdiept je in thema’s als de verschuivende mondiale machtsverhoudingen, klimaatverandering, migratie en het ontstaan van oorlog en conflict. Aan de VU doe je zelf onderzoek. Met behulp van methoden en technieken leer je hoe je onderzoeksvragen scherp formuleert en beantwoordt. In de collegezaal discussieer je over de campagne van Jesse Klaver en de laatste ontwikkelingen rond de spanningen met Rusland.

Tijdsbesteding
Contacturen: ± 14 uur
Zelfstudie: ± 28 uur
Totaal: ± 42 uur

Bekijk ook het jaarschema

Eerste jaar
Je start met een grondige inleiding in de kernbegrippen en theorieën van nationale politiek en internationale betrekkingen, en bestuurskunde. Je bezoekt de Eerste Kamer en verdiept je in de filosofie van politiek. Tijdens werkgroepen ontwikkel je je lees- en schrijfvaardigheid en de analytische skills die je nodig hebt in je verdere carrière. Aan het einde van het eerste jaar boots je samen met medestudenten de Verenigde Naties na. Je leert alles over de regels en het functioneren van de Verenigde Naties aan de hand van een actuele case study, zoals het conflict in de Zuid-Chinese Zee.

Bekijk ook de studiegids van jaar 1

Tweede jaar
Je kiest voor een afstudeerrichting die je verdere vakken zal bepalen. Ben je vooral geïnteresseerd in nationale vraagstukken, zoals over gesegregeerde buurten of de verzorgingsstaat? Kies dan voor Nationale Politiek en Bestuur. Wil je graag meer weten over de verhouding tussen de VS en Rusland, of de gevolgen van het conflict in Syrië op de stabiliteit van het Midden-Oosten? Dan is Mondiale Politiek jouw richting.
In het tweede semester volg je samen met studenten uit andere disciplines Social Sciences for Society. Je kiest één van de drie grote thema’s uit de Sociale Wetenschappen: globalisering, diversiteit of digitalisering. In hoorcolleges en werkgroepen ga je aan de slag om oplossingen te zoeken voor de maatschappelijke uitdagingen van de wereld van vandaag.

Bekijk ook de studiegids van jaar 2.

Derde jaar
In het eerste semester bepaal je zelf hoe jouw studie eruit ziet. Je kunt gaan studeren in het buitenland, stage lopen bij bijvoorbeeld een ambassade, of een minor volgen in een ander interessegebied, zoals  journalistiek of economie. Je sluit het jaar af met het schrijven van je bachelorthesis. Hierin doe je onderzoek naar een vraagstuk op het gebied van de Politicologie.

Bekijk ook de studiegids van jaar 3.

 • Politicologie aan VU Amsterdam is door studenten in de Nationale Studenten Enquête van 2018 verkozen tot beste bachelor politicologie in Nederland.
 • De opleiding is kleinschalig. Docenten zijn goed te bereiken en studenten krijgen persoonlijke aandacht.
 • Aan VU Amsterdam verdiep je je het eerste jaar in bestuurskunde én nationale en internationale politiek. Daarna kun je kiezen uit verschillende afstudeerrichtingen en krijg je veel keuzevrijheid zodat je je kunt specialiseren in het vakgebied dat jij interessant vindt.
 • De opleiding heeft veel aandacht voor politicologie in de praktijk. Studenten bezoeken de Eerste Kamer en bootsen de Verenigde Naties na.
 • VU Amsterdam is een goed bereikbare campusuniversiteit waar je studenten uit alle disciplines tegenkomt. 
 • Diversiteit is belangrijk aan VU Amsterdam. Iedereen is welkom en je wordt opgeleid om te kunnen omgaan met onderlinge verschillen. 
 • Anders dan aan andere universiteiten ga je met studenten uit andere disciplines aan de slag om oplossingen te zoeken voor hedendaagse maatschappelijke uitdagingen zoals globalisering, diversiteit en digitalisering.
 • Je bent geïnteresseerd in het nieuws en wilt graag meer weten over de machtsverhoudingen in Nederland, Europa en de wereld. 
 • Je bent kritisch, maatschappelijk betrokken en je houdt van debatteren.
 • Je bent nieuwsgierig en gaat graag op onderzoek uit. Zelfstandig werken vind je leuk.
 • Je vindt geschiedenis, maatschappijleer en / of economie interessante schoolvakken.

Masters
Na de Bachelor kun je doorstromen naar de Engelstalige Master Political Science en kun je kiezen uit de richtingen: European Public Policy, Global Environmental Policy of International Relations and Transnational Governance. Of je volgt een andere sociaalwetenschappelijke Master aan de VU, zoals Beleid, Communicatie en Organisatie, Sociologie of Journalistiek.

Arbeidsmarkt

Als afgestudeerd politicoloog ben je niet alleen aantrekkelijk voor overheidsinstellingen. Met jouw kennis van hoe mensen in de politiek en samenleving met elkaar samenwerken én elkaar tegenwerken kun je ook gaan werken bij een bedrijf, maatschappelijke organisatie of onderzoeksbureau. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag als adviseur, journalist, manager, onderzoeker of beleidsmedewerker.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Politicologie studeren:
 • Natuur en Gezondheid
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij

Hbo propedeuse
Voor de Nederlandse track gelden er geen aanvullende eisen. Voor de Engelse track: 'Global Politics' geldt als aanvullende eis: Engels op 6 vwo-niveau.

Hbo bachelor
Voor de Nederlandse track gelden er geen aanvullende eisen. Voor de Engelse track: 'Global Politics' geldt als aanvullende eis: Engels op 6 vwo-niveau.

Ouder dan 21?       
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau:

 • Engels
 • Wiskunde A, B of C

Toelatingseisen buitenlands diploma
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau

 • Engels* 
 • Nederlands* 
 • Wiskunde A of B of C 

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert.

Meer weten? meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding.

Deficiënties wegwerken?
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten halen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Vragen? Wij antwoorden graag!
 • Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00). 
 • Stuur een mail naar contact@vu.nl.
 • Of stuur een Whatsappbericht naar +31 6 825 48 367.

Heb je een vraag over de toelatingseisen? De Studentenbalie geeft antwoord. 

 • Bel 020-5985020 (op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 of 14.00 en 17.00 uur). 
 • Of stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl.

Bachelordag
Bezoek de Bachelordag en ervaar hoe het is om Politicologie aan de VU te studeren! Meld je hier aan. 

Proefstuderen
Kom een dagje proefstuderen op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas.

Matching 2020
Met VU Matching check je of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt. VU Matching bestaat uit twee stappen: een digitale vragenlijst als onderdeel van je aanmelding en een online matchingsactiviteit. Je ontvangt na half april een uitnodiging voor de activiteit, maar pas nadat je een keer in VUnet bent ingelogd. Kijk voor meer informatie op VU Matching. Vragen over matching kun je mailen naar matching.fsw@vu.nl.

Cherukéi Wobo

Bachelorstudent Politicologie

Cherukei Wobo 

“Mede door het kijken naar een serie ben ik geïnteresseerd geraakt in de politiek, hoe macht kan werken en wordt verdeeld. Het meest interessante vak in het eerste jaar vond ik Bachelor's Tutorial in Political Science 3. In een simulatie van de Verenigde Naties neem je de rol van diplomaat op je. Je vertegenwoordigt een land met betrekking tot een hedendaags conflict. Het kiezen van een specialisatie in het tweede jaar en het grote aanbod van keuzevakken binnen de sociale wetenschappen maken mij nog enthousiaster over Politicologie aan de VU.”

Heb je vragen aan Cherukéi? Stuur dan een mailtje naar c.j.wobo@student.vu.nl.

Thomas Mojet

Bachelorstudent Politicologie

Thomas Mojet

“Ik ben politicologie gaan studeren omdat ik van mijn passie mijn studie wilde maken. Daardoor ga ik altijd met veel plezier naar college. Ik heb voor de VU gekozen omdat de opleiding hier kleinschalig is ingericht. Hierdoor zijn er kleine klassen waardoor er altijd ruimte is voor vragen of discussie in colleges en werkgroepen. Ook is het contact met docenten heel laagdrempelig.”

Heb je vragen aan Thomas? Stuur dan een mailtje naar t.mojet@student.vu.nl.

Samenvatting Politicologie

Taal

Engels, Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

Bindend Studie Advies

norm 42 EC

VWO Profiel

CM/EM/NG/NT

Interessegebied

Economie, Recht en Bestuur
Gedrag en Maatschappij

Facebook-icoon  Twitter-icoon  Youtube-icoon
;