Pedagogische wetenschappen

Draag bij aan goede opvoeding en zinvol onderwijs

Zorg voor de toekomst van de jeugd

Het grootbrengen van kinderen lijkt vanzelfsprekend, maar is dat wel zo? Met Pedagogische Wetenschappen aan de VU leer je alles over het beoordelen van ideeën over goede opvoeding en zorg, en zinvol onderwijs.

Pedagogische Wetenschappen wil studenten opleiden tot academisch georiënteerde pedagogen, die zichzelf willen blijven ontwikkelen om toegewijd, geïnformeerd en gewetensvol bij te dragen aan de kwaliteit van de samenleving. Hiertoe zet je je in om kinderen (en volwassenen) de gelegenheid te geven zich optimaal te ontwikkelen door goede opvoeding en goed onderwijs, maar ook door goede hulpverlening als deze optimale ontwikkeling bedreigd wordt.

Je doet gericht onderzoek naar vragen als 'Wat leren jongeren van social media', ‘Hoe vaak zouden we kinderen op school moeten testen?’, 'Hoe kunnen we kinderen die mishandeld worden het beste helpen?’, ‘Wat kunnen we een jongere met een verstandelijke beperking bieden?’ of 'Wat is goed onderwijs eigenlijk?'. Met andere woorden: je onderzoekt hoe opvoeding, onderwijs en hulpverlening het beste kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen.

De opleiding Pedagogische Wetenschappen is een relatief kleine opleiding. Elk jaar stromen ongeveer honderd studenten in. Je kunt rekenen op intensieve, persoonlijke begeleiding, kleine werkgroepen en onderwijs van hoge kwaliteit.

Beste bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen van Nederland!

KwaliteitszegelVan alle bacheloropleidingen Pedagogische Wetenschappen in Nederland behaalt de opleiding aan de VU de hoogste score in de Nationale Studenten Enquête (NSE). De opleiding heeft als enige het oordeel 'Goed' gekregen van de NVAO, de organisatie die de kwaliteit van het hoger onderwijs meet.Pedagoog worden? Kom proefstuderen

Wil je op wetenschappelijk niveau leren over kinderen en hun gedrag, en hoe hun omgeving daar een rol bij speelt? Ben je sociaal vaardig en een teamspeler? Kun je goed luisteren en sta je open voor feedback? Ben je bovendien goed in wiskunde (A) en vind je hard werken een uitdaging? Dan willen we graag met je kennismaken tijdens een dagje proefstuderen hier op de VU in de meest diverse stad van Nederland.

PosterPW      Posterpw2

Toekomstperspectief

Na het behalen van de bachelor Pedagogische Wetenschappen draag je de titel Bachelor of Science (BSc). De meeste studenten kiezen ervoor zich verder te specialiseren met een masteropleiding. Je kunt na je master nog kiezen voor een verdere vervolgopleiding voor geregistreerd orthopedagoog of gezondheidszorgpsycholoog.

Als pedagoog kun je op allerlei plekken aan de slag, in functies waarbij jij observeert, onderzoekt en advies geeft aan kinderen en hun opvoeders. Denk aan instellingen voor jeugdzorg of geestelijke gezondheidzorg, de Raad voor de Kinderbescherming, de gehandicaptenzorg of (speciaal) onderwijs, landelijke of gemeentelijke overheden (onderwijsbeleidsmedewerker), schoolbegeleidingsdiensten, scholen (intern begeleider of leraar pedagogiek/didactiek) en opleidingsafdelingen van bedrijven (opleidingsadviseur). En natuurlijk kun je ook als zelfstandige aan de slag met een eigen opvoed(advies-)bureau.

Je kunt ook het onderwijs in: met de opleiding Pedagogische Wetenschappen krijg je automatisch je onderwijsbevoegdheid voor het vak pedagogiek/didactiek voor het beroepsonderwijs (mbo en/of hbo). Als je de Universitaire Pabo doet, dan kun je ook direct in het basisonderwijs aan de slag.

Verander clichés. Ontdek hier hoe!

Tijdens colleges en binnen werkgroepen leer je kritisch te kijken naar de huidige stand van zaken in opvoeding, onderwijs, jeugdzorg, gehandicaptenzorg, gezinnen en samenleving. We hebben daarbij bijzondere aandacht voor opgroeien in een cultureel diverse samenleving. Je ontwikkelt ideeën die je op basis van wetenschappelijke methoden toetst en onderbouwt. Je oefent niet alleen in de collegezaal, maar start direct met het opdoen van praktijkervaring; zo ga je al in je eerste weken op bezoek bij een hulpverleningsinstelling. 

Je volgt inhoudelijke vakken op het gebied van de Pedagogische Wetenschappen, maar ook methodologie en statistiek, en daarnaast bijvoorbeeld (deel-)vakken in de neuropsychologie, psychopathologie, ontwikkelingspsychologie en filosofie. Je leert wat verschillende takken van de wetenschap te bieden hebben en hoe je samen met collega's uit andere disciplines kunt bijdragen aan betere opvoeding, onderwijs en zorg. Je hebt ook de mogelijkheid Pedagogische Wetenschappen te combineren met Pabo beroepsonderwijs, kijk daarvoor bij de Universitaire Pabo.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Pedagogische Wetenschappen studeren: 

 • Natuur en Gezondheid
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij

Hbo propedeuse 
Er zijn geen aanvullende eisen.

Hbo bachelor
Er zijn geen aanvullende eisen.

Ouder dan 21?   
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau: 

 • Engels
 • Wiskunde A of B of C
 • Biologie

Deficiënties wegwerken?  
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan .

Buitenlands diploma
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Engels*
 • Nederlands*
 • Wiskunde A of B of C
 • Biologie

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert. 

Meer weten? meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding. 

Deficiënties wegwerken?  
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan .

Met VU Matching kun je weloverwogen beslissen of Pedagogische Wetenschappen de juiste opleiding voor jou is. VU Matching bestaat uit twee stappen:

 1. De verplichte vragenlijst in VUnet (het informatieportaal van de VU). Passen jouw interesses en talenten bij de opleiding en beschik je over de juiste vaardigheden? Na het invullen ontvang je een persoonlijk adviesrapport, zodat je kunt reflecteren op je studiekeuze.
 2. Het bijwonen van een activiteit op de VU op vrijdag 5 juni 2020. De activiteit geeft je een realistisch beeld van de opleiding. Van tevoren bestudeer je de opgegeven literatuur en op de dag zelf volg je een hoorcollege en een werkgroep. Vervolgens maak je een toets en zul je naderhand een advies op maat ontvangen.

Je wordt pas voor de online activiteit uitgenodigd als je je in Studielink hebt aangemeld voor de opleiding én al een keer hebt ingelogd op VUnet. Vul dus eerst de vragenlijst in, dan heb je de eerste stap van de Studiekeuzecheck afgerond en ben je goed voorbereid op de online activiteit. De uitnodigingen voor de online activiteit worden vanaf half april verstuurd.

Vragen? Wij antwoorden graag!

 • Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00). 
 • Stuur een mail naar contact@vu.nl
 • Of stuur een Whatsappbericht naar +31 6 82 54 83 67.

Heb je een vraag over de toelatingseisen? De Studentenbalie geeft antwoord.

 • Bel 020-5985020 (op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 of 14.00 en 17.00 uur).
 • Of stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl.

Campagnebeeld-PWBachelordag
Kom naar onze  Bachelordag ! Zo krijg je een goed beeld van de opleiding en van wat er van je wordt verwacht. 

Proefstuderen of Dagje Meelopen?
Kom een dagje proefstuderen aan de VU? De opleiding organiseert een onderwijsprogramma, speciaal voor studiekiezers die iets meer willen weten over de opleiding voordat ze een keuze maken over welke studie ze gaan doen.

Je kunt ook een dagje meelopen met een student die jou meeneemt tijdens een college en een werkgroep en jou alles kan vertellen over hoe het is om student te zijn aan de VU.

Interesse? Schrijf je in!

Dit ga je doen

Het eerste jaar heeft een algemeen en oriënterend karakter. In het tweede jaar heb je extra keuzemogelijkheden. We bieden preminoren aan waarin je leert om theorie, praktijk en vaardigheden aan elkaar te koppelen binnen een thema naar keuze. In het derde jaar krijg je de mogelijkheid om je te specialiseren.

Tijdsbesteding
Elk studiejaar omvat 60 studiepunten. Dit staat gelijk aan 40 weken van elk 40 studie-uren. Je hebt in het eerste jaar gemiddeld zo’n 12 tot 14 uur hoorcolleges en werkgroepen. Daarnaast besteed je het grootste deel van je studie-uren aan zelfstudie en het werken in kleine groepen.


Vakken
Periode 1
Inleiding in de Pedagogiek
Methodologie
Periode 2
Gezin, opvoeding en hulpverlening 
Statistiek
Periode 3
Gezin, opvoeding en hulpverlening 
Gespreksvaardigheden
Periode 4
Ontwikkelingspsychologie voor Pedagogen  
Meten en Diagnostiek
Periode 5
Leerling, Onderwijs en Begeleiding
Persoonlijkheidsleer en Persoonlijkheidsonderzoek
Periode 6
Leerling, Onderwijs en Begeleiding
Observatievaardigheden

Verdiepende informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.


Vakken
Periode 1
Pedagogische Vragen in Historisch Perspectief
Filosofie en Pedagogiek 
Periode 2
Samenleving, Opvoeding en Onderwijs
Meten en Diagnostiek
Periode 3
Samenleving, Opvoeding en Onderwijs
Interviewvaardigheden
Periode 4
Neuropsychologie voor Pedagogen
Statistiek 2
Periode 5
Methodologie
Pre-minor
Periode 6
Methodologie
Pre-minor

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.


Vakken
Periode 1
Minorruimte
Periode 2
Minorruimte
Periode 3
Minorruimte
Periode 4
Methodologie
Pedagogische ethiek
B-these
Periode 5
Statistiek
B-these
Periode 6
B-these


empty

Verdiepende informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.


Vakken
Periode 1
Inleiding in de Pedagogiek
Methodologie
Periode 2
Gezin, opvoeding en hulpverlening 
Statistiek
Periode 3
Gezin, opvoeding en hulpverlening 
Gespreksvaardigheden
Periode 4
Ontwikkelingspsychologie voor Pedagogen  
Meten en Diagnostiek
Periode 5
Leerling, Onderwijs en Begeleiding
Persoonlijkheidsleer en Persoonlijkheidsonderzoek
Periode 6
Leerling, Onderwijs en Begeleiding
Observatievaardigheden

Verdiepende informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.


Vakken
Periode 1
Pedagogische Vragen in Historisch Perspectief
Filosofie en Pedagogiek 
Periode 2
Samenleving, Opvoeding en Onderwijs
Meten en Diagnostiek
Periode 3
Samenleving, Opvoeding en Onderwijs
Interviewvaardigheden
Periode 4
Neuropsychologie voor Pedagogen
Statistiek 2
Periode 5
Methodologie
Pre-minor
Periode 6
Methodologie
Pre-minor

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.


Vakken
Periode 1
Minorruimte
Periode 2
Minorruimte
Periode 3
Minorruimte
Periode 4
Methodologie
Pedagogische ethiek
B-these
Periode 5
Statistiek
B-these
Periode 6
B-these


empty

Verdiepende informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.

Samenvatting Pedagogische Wetenschappen

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

Bindend Studie Advies

norm: 42 EC

VWO Profiel

CM/EM/NG/NT

Interessegebied

Gedrag en Maatschappij

Eline Garssen

Student Pedagogische Wetenschappen

Eline Garssen Pedagogische Wetenschappen is een brede opleiding, waarbij je van alles leert over het kind zelf, als wel de gehele omgeving van het kind. Daarnaast ontwikkel je jezelf ook als wetenschapper. Gedurende de opleiding wordt je aangeleerd om kritisch na te denken en voer je verschillende onderzoeken uit.

Ik vond het erg eng om te beginnen aan deze universitaire opleiding, maar door de goede structuur en de opbouwende moeilijkheidsgraad, is het me allemaal erg meegevallen.

Facebook-icoon   

;