Oudheidwetenschappen

Maak je vertrouwd met een nieuwe wereld

Oude beschavingen

In de Europese cultuur wordt steeds weer teruggegrepen op de oude beschavingen van West-Azië, Griekenland en Rome. Je kunt natuurlijk Archeologie of Geschiedenis of Oude Talen gaan studeren. Maar om greep te krijgen op de Oudheid is een aanpak nodig die de grenzen tussen verschillende disciplines en cultuurgebieden overstijgt. Zo’n aanpak breng je in de praktijk als je deze bachelor op het gebied van de oudheidwetenschappen gaat studeren.

De opleiding Oudheidkunde aan de Vrije Universiteit is in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam vernieuwd. Met ingang van 2017 bieden de twee universiteiten deze vernieuwde bachelor op het gebied van de oudheidwetenschappen samen aan.

ACASA
Sinds 2012 bundelen de twee Amsterdamse universiteiten hun expertise op het terrein van Oudheid en Archeologie in het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology: ACASA. Op dit gebied kunnen UvA en VU samen de vergelijking met binnen- en buitenlandse expertisecentra prima doorstaan: ACASA is wereldtop in Amsterdam. ACASA biedt nu al een breed scala aan masteropleidingen in de oudheidwetenschappen, Klassieke talen, Oude Geschiedenis en Archeologie aan. Daar komen nu de vernieuwde bacheloropleidingen op het gebied van oudheidwetenschappen, Griekse en Latijnse Taal en Cultuur en Archeologie bij.

 

Oudheidwetenschappen: iets voor jou?

 • Ben je gefascineerd door de wereld van de Oudheid?
 • Zoek je een kleurrijke opleiding met veel keuzevrijheid?
 • Wil je meer te weten komen over contacten en confrontaties tussen Babyloniërs, Grieken, Perzen, Romeinen en Syriërs?
 • Heb je oog voor de doorwerking van het verleden in de wereld van vandaag?
 • Dan is de ACASA-bachelor op het gebied van de oudheidwetenschappen echt iets voor jou!!

Kom kennismaken tijdens een dagje proefstuderen of meelopen.

Waarom oudheidwetenschappen in Amsterdam?

 • Oudheidwetenschappen is uniek in Nederland door de interdisciplinaire benadering en doordat cultuuroverdracht een centraal thema vormt: cultuuroverdracht in de Oudheid tussen het Midden Oosten, de Mediterrane wereld en Europa, maar ook van de wereld van de Oudheid naar latere periodes, tot op de dag van vandaag.
 • De bachelor steunt op een sterk team docenten en onderzoekers in de oudheidwetenschappen van de twee Amsterdamse universiteiten. 
 • Interdisciplinariteit kenmerkt niet alleen de inhoud, maar ook de organisatie van de studie: je volgt vakken en werkt samen met studenten van de opleidingen Archeologie en Griekse en Latijnse taal en cultuur, de twee andere bacheloropleidingen die UvA en VU vanaf studiejaar 2017 – 2018 samen aanbieden
 • Je studeert in de binnenstad van Amsterdam, dichtbij het Allard Pierson Museum, het archeologisch museum van de UvA en de ArcheoHotspot in Amsterdam. De collecties van dat museum ga je intensief benutten. 

Masterclassics Oudheid

Speciaal voor scholieren uit 4, 5 en 6 vwo die geïnteresseerd zijn in de oudheid, organiseren deze opleidingen tweemaal per jaar de MasterClassics Oudheid. Op deze dag kun je op de VU colleges volgen van universitair docenten van deze opleidingen.

Maak kennis met ons

De UvA is geen campusuniversiteit, maar er is wel sprake van clustering. De komende jaren wordt nog gewerkt aan de realisering van de Binnenstadscampus waar in de toekomst alle opleidingen van Geesteswetenschappen bij elkaar gehuisvest zullen worden.  

Matchingsactiviteiten

Als aankomend student Archeologie, Griekse en Latijnse taal en cultuur of Oudheidwetenschappen volg je het UvA-VU Matching programma. Zo zet je meteen een goede stap richting je eerste jaar van de opleiding. Met UvA-VU Matching check je of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt. Deelname aan de matching is verplicht voor deze bacheloropleiding!

De matchingsactiviteit vindt plaats aan de UvA omdat ook het onderwijs van jouw opleiding daar gegeven wordt. De matchingsactiviteiten zijn op maandag 11 juni 2018, van 11.00 tot 18.00 en begint in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek (Singel 425 in Amsterdam).

Programma:
11.00 uur Ontvangst
11.15 – 13.00 uur Hoorcollege ‘De Oudheid in de praktijk: de Akropolis van Athene’.
13.00 – 14.00 uur Lunch
14.00 – 16.00 uur Werkcollege Oudheidwetenschappen
16.00 – 17.00 uur Afronding en toetsing
17.00 – 18.00 uur Afsluitend drankje samen met de studieverenigingen en docenten 

Heb je vragen over de matching? Neem dan contact op via matching.fgw@vu.nl

Verander clichés. Ontdek hier hoe!
De opleiding bereidt je voor op werk in de cultureel-educatieve sector, bijvoorbeeld op museale en educatieve functies bij musea en andere erfgoedinstellingen, bij uitgeverijen en in de reiswereld. Met een opleiding in de oudheidwetenschappen ben je uitstekend gekwalificeerd voor banen waarvoor een academisch denk- en werkniveau een vereiste is. Je kunt hierbij denken aan functies bij de overheid, maar ook in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld in het informatiemanagement of als beleidsmedewerker. Ook liggen er kansen in archeologische functies en in het onderwijs, waar grote vraag is naar academisch geschoolde docenten. Verdergaan in het wetenschappelijk onderzoek behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Oudheidwetenschappen studeren: 

 • Natuur en Gezondheid
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij

Hbo propedeuse 
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau : Nederlands, Engels, Duits of Frans en Geschiedenis.

Hbo bachelor
Er zijn geen aanvullende eisen. 

Ouder dan 21?      
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau: 

 • Nederlands
 • Engels
 • Duits of Frans 
 • Geschiedenis 

Buitenlands diploma
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlandse vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Nederlands* 
 • Engels*
 • Geschiedenis

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert. 

Meer weten? meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding. 

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.
Vragen?

Heb je vragen over de toelatingseisen? Stel ze aan ons:
E: studentenbalie@vu.nl

Heb je andere vragen? 
E:contact@vu.nl

Dagje proefstuderen
Kom een dagje proefstuderen bij ons! Tijdens het proefstuderen krijg je een indruk van de opleiding en kom je erachter of het echt wat voor je is. Je loopt mee met een student die jou van alles kan vertellen over zijn ervaring, de opleiding en studeren. Hij of zij neemt je mee naar een college, laat de campus zien, jullie bezoeken eventueel de studievereniging en je kunt al jouw vragen stellen.

MasterClassics Oudheid
Tijdens de MasterClassics Oudheid maak je kennis met de opleidingen Griekse en Latijnse taal en cultuur, Oudheidkunde en Archeologie aan de VU. 

Facebook-icoon  Twitter-icoon

Dit ga je doen

Oudheidwetenschappers zijn experts op het gebied van de Oudheid en de doorwerking daarvan tot op de dag van vandaag. Deze opleiding heeft een indrukwekkend aanbod in de breedte en veel  ruimte voor specialisatie en verdieping. Met ingang van september 2017 bundelen UvA en VU hun krachten en bieden samen deze bacheloropleiding op het gebied van de oudheidwetenschappen aan.

In het eerste jaar krijg je een goed beeld van de cultuurgeschiedenis van de Oudheid, inclusief het voortleven van elementen uit antieke culturen in latere periodes.Je kijkt naar de materiële en tekstuele bronnen voor onze kennis van de Oudheid.Je krijgt vakken zoals ‘Wat is klassiek’ over de canon, over de culturele contacten tussen het Midden-Oosten en het Middellandse Zee-gebied, en over filosofie in de Oudheid. In het eerste jaar is er ook keuzeruimte die je kunt ge-bruiken om je te oriënteren op een specialisatie na het eerste jaar.In het tweede en derde jaar zet je je studie voort met interdisciplinaire modules als ‘Méditerranée in Europa’, over de interactie tussen de inwoners van het Middellandse Zeegebied en Europa, ‘Religie’ en ‘Lieux de mémoire’, over de manier waarop plaatsen betekenis krijgen doordat mensen er verhalen mee verbinden. Daarnaast doe je een specialisatie, bijvoorbeeld Receptie van de Oudheid, Oude Geschiedenis, Talen en culturen van het Oude Nabije Oosten, Grieks of Latijn. Je rondt je bachelor af met een scriptie waarin je laat zien dat je een onderwerp interdisciplinair kunt aanpakken.


In het eerste jaar krijg je een goed beeld van de cultuurgeschiedenis van de Oudheid, inclusief het voortleven van elementen uit antieke culturen in latere periodes.Je kijkt naar de materiële en tekstuele bronnen voor onze kennis van de Oudheid.Je krijgt vakken zoals ‘Wat is klassiek’ over de canon, over de culturele contacten tussen het Midden-Oosten en het Middellandse Zee-gebied, en over filosofie in de Oudheid. In het eerste jaar is er ook keuzeruimte die je kunt ge-bruiken om je te oriënteren op een specialisatie na het eerste jaar.In het tweede en derde jaar zet je je studie voort met interdisciplinaire modules als ‘Méditerranée in Europa’, over de interactie tussen de inwoners van het Middellandse Zeegebied en Europa, ‘Religie’ en ‘Lieux de mémoire’, over de manier waarop plaatsen betekenis krijgen doordat mensen er verhalen mee verbinden. Daarnaast doe je een specialisatie, bijvoorbeeld Receptie van de Oudheid, Oude Geschiedenis, Talen en culturen van het Oude Nabije Oosten, Grieks of Latijn. Je rondt je bachelor af met een scriptie waarin je laat zien dat je een onderwerp interdisciplinair kunt aanpakken.


Samenvatting Oudheidwetenschappen

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei 2018

StartDatum

1 september 2018

Vorm

Voltijd

Bindend Studie Advies

Norm 48 EC inclusief het vak Academische vaardigheden

VWO Profiel

NT/NG/EM/CM

Interessegebied

Kunst, Cultuur en Geschiedenis
Talen en Communicatie

Fleur van der Sande

Doet het ACASA-masterprogramma

Fleur

‘De Oudheid heeft me altijd al geboeid. Nog leuker wordt het als je die tijd echt mag bestuderen. Informatie erover haal je niet alleen uit teksten maar ook uit voorwerpen. Tijdens je studie leer je beide soorten bronnen gebruiken. Dat maakt de opleiding heel veelzijdig. De wereld van de Oudheid, inclusief het Midden-Oosten, wordt ook als geheel bestudeerd. Je krijgt er oog voor hoe de gebieden rond de Middellandse Zee en in West-Azië al in de Oudheid op elkaar inwerkten. Zelf doe ik Akkadisch (de taal van Irak in de Oudheid) en bestudeer ik spijkerschrift-tabletten, maar evengoed ga ik ook mee op archeologische veldwerkcampagnes en loop ik archeologisch-historische werkcolleges over Griekenland. De mogelijkheid om zo veel verschillende dingen te doen en zo een compleet beeld van de Oudheid te krijgen is wat de studie voor mij zo geweldig maakt.’

Fleur maakte deel uit van de commissie die het programma van de gezamenlijke bacheloropleiding op het gebied van de oudheidwetenschappen heeft ontworpen.

Webinar - Oudheidwetenschappen

Facebook-icoon   Twitter-icoon