Notarieel Recht

Speel een beslissende juridische rol in het belang van mensen, maatschappij en bedrijfsleven
Keuzegids stickerBeste bachelor Notarieel recht in Nederland volgens de Keuzegids Universiteiten 2018.

Midden in de maatschappij staan

Als notaris ben je betrokken bij alle belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven. Je wordt ingeschakeld wanneer mensen een eigen bedrijf starten, een huis kopen, gaan samenwonen, trouwen of overlijden. Maar ze hebben je ook nodig bij een echtscheiding of wanneer zakenpartners uit elkaar gaan. Steeds ben jij de schakel tussen aan de ene kant de cliënt en aan de andere kant fiscale en andere juridische specialisten. Een unieke positie, want als notaris zorg jij ervoor dat de rechten van iedereen gerespecteerd en uitgevoerd worden.

Bij de opleiding Notarieel Recht aan de VU kun je rekenen op veel persoonlijke aandacht. Je zit met minder studenten in de collegebanken dan bijvoorbeeld de bachelor Rechtsgeleerdheid. En daar houd je je vooral bezig met dingen uit het dagelijks leven. Je toetst je leerstof meteen in praktijkgedreven discussies tijdens werkcolleges. Maar ook door te pleiten tijdens het vak Pleitoefening of door een stage te lopen. De docenten helpen je bij het vinden van een stageplek.

Op één in Keuzegids Universiteiten 
We zijn trots dat de Keuzegids 2017 en 2018 Notarieel Recht aan de VU als beste beoordeelt. We scoren het hoogst met het studieprogramma en voor aangeleerde vaardigheden zoals argumenteren en conclusies onderbouwen. Ook over praktische zaken hoef je je als student geen zorgen te maken: de informatievoorziening loopt gesmeerd en de faciliteiten in ons eigen gebouw zijn prima.

Ook bij de Nationale Studenten Enquête 2018, ingevuld door studenten van de opleiding, kwam deze bachelor voor het vierde jaar op rij uit de verf als beste opleiding binnen het studiegebied.

Verder kijken als notarieel jurist

Met deze opleiding word jij later een jurist die niet alleen de regels kent, maar die ook snapt wat de invloed van het recht is op mens en maatschappij. Hoe werkt het recht nou eigenlijk in de maatschappij? Hoe kan het recht problemen in de samenleving helpen oplossen? Law in Action noemen wij dat.

Je bekijkt zaken deels wetenschappelijk en deels praktijkgericht, waarbij docenten je inspireren om het beste uit jezelf te halen. Je studentenleven speelt zich de komende jaren af aan de dynamische Zuidas, hét zakencentrum van Nederland. Via ons netwerk zorgen we ervoor dat je eenvoudig kunt kennismaken met andere specialismen en interessante bedrijven.

Verander welvaart

Start jij over een paar jaar een carrière als jurist? Wij geven je niet één goede reden om Rechten aan de VU te studeren, maar wel vijf!

Je brengt boekenwijsheid in de praktijk

Los jij een maatschappelijk probleem mee op?
Je leert alle juridische ins en outs uit de boeken én brengt het recht in actie. Wij leiden je op tot een jurist die niet alleen de regels kent, maar ook snapt hoe het recht mens en maatschappij beïnvloedt. Hoe kan het recht helpen een probleem in de samenleving op te lossen? En welke inzichten uit andere disciplines en empirische wetenschappen helpen daarbij? Law in action noemen wij dat.

Je krijgt college van docenten uit de praktijk

Maak jij kennis met je toekomstige werkpraktijk?
Veel van onze docenten hebben een achtergrond als rechter, advocaat, consultant, bedrijfs- of overheidsjurist. Zij behoren tot de top binnen hun vakgebied en kunnen jou dus als geen ander wegwijs maken in de juridische wereld. Het onderwijsmateriaal wordt samen met de praktijk ontwikkeld. En al vroeg maak je kennis met de arbeidsmarkt: spreek met de rechter na een zitting in de rechtbank, bezoek het International Criminal Court, volg college in een advocatenkantoor op de Zuidas, ga op excursie naar een opvangcentrum voor asielzoekers, of maak een wetsvoorstel voor de Tweede Kamer.

Je haalt meer uit je studie

Geef jij je eigen opleiding vorm?
Je kunt hier het maximale uit je studietijd halen. De opties zijn legio: een minor om je te specialiseren, vakken bij andere faculteiten of universiteiten om verder te kijken dan je eigen discipline, een stage in de rechtspraktijk. Je kunt ook deelnemen aan het VU Honours Programme of twee studies doen. Wil je liever naar het buitenland? Neem dan deel aan een studiereis of doe mee aan één van onze uitwisselingsprogramma’s met gerenommeerde buitenlandse universiteiten.

Je bent hier geen nummer

Wil jij persoonlijk contact en studiebegeleiding op maat?
Jouw inbreng telt! Je wordt uitgedaagd met kleinschalig, studentgericht onderwijs, waarin volop ruimte is voor discussie en diepgang. Het contact met je docenten is laagdrempelig. Het onderwijs is goed georganiseerd. Wil je advies? Van studieadviseur tot career officer, van ouderejaarsstudent tot docent-tutor, ze staan allemaal voor je klaar voor persoonlijke begeleiding.

Je studeert aan de VU campus in Amsterdam

Beleef jij je studententijd op de VU campus in Amsterdam?
Je leert en leeft op de compacte VU campus. Dat voel je meteen: een sterk gemeenschapsgevoel en een bruisend studieleven. Niet alleen volg je er colleges en werkgroepen, ook kun je deelnemen aan tal van activiteiten die je studietijd verrijken. Ook voor ontspanning ben je op het sfeervolle centrale campusplein op de juiste plek, bijvoorbeeld om een hapje te eten, films te kijken of een biertje te drinken. Je ontmoet gemakkelijk medestudenten van alle studies die de VU rijk is. Bovendien bevindt de VU campus zich midden op de Zuidas in Amsterdam. De VU is dus uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en met de fiets.

De meeste van onze afgestudeerde studenten specialiseren zich verder via een van onze masters. Je kunt direct starten met de master Notarieel Recht, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Kijk maar eens op rechten.vu.nl/masters.

Met een bachelor en master Notarieel Recht op zak kun je aan de slag als notarieel jurist. Je hebt dan een heel afwisselende baan waarin je cliënten adviseert op zowel zakelijk als privégebied, bij juridische en fiscale zaken. Met jouw brede basiskennis kun je ook carrière maken in het bedrijfsleven. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij banken en verzekeringsmaatschappijen, bij een belastingadvieskantoor, bij de overheid of het Kadaster. Heb je meer wetenschappelijke ambities? Dan kun je ook als docent of onderzoeker bij een universiteit aan de slag.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Notarieel recht studeren: 

 • Natuur en Gezondheid 
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij

Hbo propedeuse
Hierbij geldt de volgende aanvullende eis: Nederlands op 6 vwo-niveau.
Heb je een hbo-propedeuse Rechten of Hogere Juridische Opleiding van Hogeschool Zuyd? dan ben je direct toelaatbaar.

Hbo bachelor
er zijn geen aanvullende eisen.

Ouder dan 21?        
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau:

 • Engels
 • Nederlands
 • Geschiedenis
 • Naar keuze Duits of Frans of Spaans

Buitenlands diploma
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlandse vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Nederlands*
 • Engels*
 • Geschiedenis

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert.

Meer weten? meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding.

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Als je de opleiding Notarieel Recht wilt volgen, kun je deelnemen aan de Matchingsactiviteit. Dit is niet verplicht, maar zeer aan te raden. VU Matching geeft je namelijk een realistisch beeld van de opleiding. Past de opleiding bij jouw interesses en capaciteiten? VU Matching vergroot jouw kans om de opleiding succesvol te doorlopen.

De matchingsactiviteit vindt plaats op maandag 4 juni 2018. Je ontvangt automatisch een uitnodiging wanneer je je via Studielink hebt aangemeld voor de opleiding en je al een keer hebt ingelogd in de VU-portal, bijvoorbeeld om de matchingsvragenlijst in te vullen. Het invullen van de vragenlijst is wel verplicht!

Voor overige vragen kun je ook mailen naar matching.rechten@vu.nl.

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding, toelatingseisen of voorlichtingsactiviteiten? Stel ze via contact@vu.nl.

Heb je vragen over matching, dan kun je mailen naar matching.rechten@vu.nl.

Proefstuderen
Tijdens een dag proefstuderen kan je je goed laten informeren en kennis maken met zowel de studie, de campus als met studenten. In het najaar en het voorjaar is het mogelijk om te proefstuderen.

Facebook-icoon

V.I.V.A. is de bloeiende en actieve studentenvereniging van de notariële opleiding. De vereniging is een combinatie van een studievereniging en een gezelligheidsvereniging. V.I.V.A. organiseert excursies naar notariskantoren en naar de Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap, maar ook reizen naar het buitenland, borrels, festiviteiten en een jaarlijkse barbecue.

V.I.V.A.   V.I.V.A. 2

Dit ga je doen

In het eerste jaar volg je alle vakken samen met bachelorstudenten Rechtsgeleerdheid. In het tweede en derde jaar richt je je op notariële kernvakken zoals Notariswet, Erfrecht, Huwelijksrecht en Verbreding Goederenrecht A en B. Daarnaast verdiep je je in het ondernemings- en het fiscale recht met vakken zoals Ondernemingsrecht, Bedrijfseconomie en Belastingrecht. Je krijgt theorie die je praktisch toepast. Zo leer je hoe je relevante wetgeving kunt vinden, hoe je een juridisch valide betoog opzet en een wetenschappelijke paper schrijft. Tijdens de werkgroepen oefen je discussiëren en argumenteren. Kortom: een veelzijdige opleiding!

Meer informatie over de vakken in elk jaar vind je in de studiegids.

Tijdsbesteding
Contacturen: ± 14
Zelfstudie voltijd: ± 28
Totaal voltijd: ± 42

Het eerste jaar is gelijk aan die van de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Je kunt dus na het behalen van het eerste jaar probleemloos overstappen naar die opleiding. Na het eerste jaar geldt het bindend studieadvies.


Vakken
Periode 1
Inleiding in de Rechtswetenschap
Beginselen Staatsrecht
Periode 2
Beginselen Strafrecht 
Inleiding Verbintenissenrecht 
Periode 3
Inleiding Goederenrecht
Personen en Familierecht
Periode 4
Encyclopedie der Rechtswetenschap 1 (Academische Kern)
Beginselen Bestuursrecht 
Juridische Vaardigheden (Juridische Argumentatie)
Periode 5
Beginselen Europees Recht
Rechtsgeschiedenis (Academische Kern)
Juridische Vaardigheden (Wetenschappelijk schrijven - Paper)
Periode 6
-

Je gaat de diepte in en bekijkt alle kanten van een zaak vanuit verschillende rechtsgebieden: civielrechtelijk, fiscaalrechtelijk en bestuursrechtelijk. Je volgt een deel van de vakken samen met studenten Rechtsgeleerdheid. Vanwege de strikte eisen die worden gesteld aan het beroep van notaris, bestaat de opleiding Notarieel Recht uitsluitend uit verplichte vakken, waaronder specifiek notariële vakken zoals Notariswet en Verbreding Goederenrecht.


Vakken
Periode 1
Notariswet
Contractenrecht
Periode 2
Erfrecht 1
Goederenrecht
Periode 3
Burgerlijk Procesrecht en Insolventierecht
Periode 4
Vennootschaps- en Rechtspersonenrecht
Verbreding Goederenrecht A 
Periode 5
Capita Selecta Notarieel Vermogensrecht
Bestuursrecht
Periode 6
Erfrecht 2

Je verdiept je in vakken als Ondernemingsrecht, Belastingrecht en Huwelijksvermogensrecht. Ook krijg je in dat jaar je belangrijkste vaardighedentraining bij het vak Pleitoefening. Je sluit het derde jaar (en daarmee je bacheloropleiding) af met een bachelorscriptie.


Vakken
Periode 1
Belastingrecht 1
Ondernemingsrecht Pleitoefening (herkansing)
Periode 2
Belastingrecht 2
Bedrijfseconomie 1
Pleitoefening (herkansing)
Bachelorscriptie
Periode 3
Belastingrecht 3
Bedrijfseconomie 2
Bachelorscriptie
Periode 4
Verbreding Goederenrecht B
Huwelijksvermogenrecht
Pleitoefening (1e gelegenheid)
Periode 5
Encyclopedie der Rechtswetenschap 2 (Academische Kern)
Huwelijksvermogenrecht
Pleitoefening (1e gelegenheid)
Bachelorscriptie
Periode 6
Bachelorscriptie

Meer informatie over de indeling van de bacheloropleiding Notarieel Recht vind je in het jaarschema.

Het eerste jaar is gelijk aan die van de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Je kunt dus na het behalen van het eerste jaar probleemloos overstappen naar die opleiding. Na het eerste jaar geldt het bindend studieadvies.


Vakken
Periode 1
Inleiding in de Rechtswetenschap
Beginselen Staatsrecht
Periode 2
Beginselen Strafrecht 
Inleiding Verbintenissenrecht 
Periode 3
Inleiding Goederenrecht
Personen en Familierecht
Periode 4
Encyclopedie der Rechtswetenschap 1 (Academische Kern)
Beginselen Bestuursrecht 
Juridische Vaardigheden (Juridische Argumentatie)
Periode 5
Beginselen Europees Recht
Rechtsgeschiedenis (Academische Kern)
Juridische Vaardigheden (Wetenschappelijk schrijven - Paper)
Periode 6
-

Je gaat de diepte in en bekijkt alle kanten van een zaak vanuit verschillende rechtsgebieden: civielrechtelijk, fiscaalrechtelijk en bestuursrechtelijk. Je volgt een deel van de vakken samen met studenten Rechtsgeleerdheid. Vanwege de strikte eisen die worden gesteld aan het beroep van notaris, bestaat de opleiding Notarieel Recht uitsluitend uit verplichte vakken, waaronder specifiek notariële vakken zoals Notariswet en Verbreding Goederenrecht.


Vakken
Periode 1
Notariswet
Contractenrecht
Periode 2
Erfrecht 1
Goederenrecht
Periode 3
Burgerlijk Procesrecht en Insolventierecht
Periode 4
Vennootschaps- en Rechtspersonenrecht
Verbreding Goederenrecht A 
Periode 5
Capita Selecta Notarieel Vermogensrecht
Bestuursrecht
Periode 6
Erfrecht 2

Je verdiept je in vakken als Ondernemingsrecht, Belastingrecht en Huwelijksvermogensrecht. Ook krijg je in dat jaar je belangrijkste vaardighedentraining bij het vak Pleitoefening. Je sluit het derde jaar (en daarmee je bacheloropleiding) af met een bachelorscriptie.


Vakken
Periode 1
Belastingrecht 1
Ondernemingsrecht Pleitoefening (herkansing)
Periode 2
Belastingrecht 2
Bedrijfseconomie 1
Pleitoefening (herkansing)
Bachelorscriptie
Periode 3
Belastingrecht 3
Bedrijfseconomie 2
Bachelorscriptie
Periode 4
Verbreding Goederenrecht B
Huwelijksvermogenrecht
Pleitoefening (1e gelegenheid)
Periode 5
Encyclopedie der Rechtswetenschap 2 (Academische Kern)
Huwelijksvermogenrecht
Pleitoefening (1e gelegenheid)
Bachelorscriptie
Periode 6
Bachelorscriptie

Meer informatie over de indeling van de bacheloropleiding Notarieel Recht vind je in het jaarschema.

Samenvatting Notarieel Recht

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei; in uitzonderlijke gevallen ook na 1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

VWO Profiel

CM/EM/NG/NT

Interessegebied

Economie, Recht en Bestuur

Kevin Bonapart

Bachelorstudent

Kevin Bonapart

"De bacheloropleiding Notarieel Recht aan de VU is de perfecte studie voor de rechtenstudent: je bestudeert specifieke rechtsgebieden met grote maatschappelijke relevantie. Tijdens de bachelor krijg je naast de algemene, reguliere rechtenvakken ook vakken waarmee je jezelf kunt onderscheiden; je wordt goed in iets wat weinig mensen kunnen.

De notariële studie zorgt voor een goede basis waarmee je alle kanten op kunt. Door het behalen van enkele extra vakken verkrijg je het Civiel effect en kun je, behalve in het notariaat, ook aan de slag in de advocatuur of in de rechterlijke macht. Daarnaast is de VU dè universiteit om te studeren in Amsterdam: de sfeer, de docenten, de diversiteit en de organisatie van de universiteit maken mijn studietijd een smaakvolle beleving."

Foto: Babette Meyer

Lars Buiten

Bachelorstudent

Lars Buiten

"De notaris, de vrije ondernemer met overheidstaken bekleed, past het recht toe dat onder de noemer 'notarieel recht' kan worden geplaatst. Dit recht laat zich beschrijven als een privaatrechtelijke verzameling van rechtsgebieden, dat onder meer de taak heeft om de juridische - maar ook de feitelijke - relaties tussen burgers in goede banen te leiden. Dit recht dat zo dicht bij de praktijk ligt, waar iedereen elke dag mee te maken heeft, is wat mij fascineert, intrigeert en motiveert. De Vrije Universiteit Amsterdam is één van de enkele universiteiten die de studie notarieel recht aanbiedt en is naar mijn mening een gouden kans!"

Foto: Babette Meyer

Facebook-icoon