Notarieel Recht

Speel dé beslissende juridische rol

Notarieel recht studeren?

Met Notarieel Recht kun je meer dan alleen notaris worden. Je wordt opgeleid voor de zakelijk-juridische dienstverlening waarin je je kunt bezighouden met de meest uiteenlopende zaken: van het tegengaan van fraude bij de doorverkoop van een pand tot de hervestiging van een groot hoofdkantoor na de Brexit. Je leert over erfrecht en huwelijkse voorwaarden, maar ook over hoe je waakzaam kunt zijn op witwassen.

In de Nationale Studenten Enquête 2018 werd de bachelor Notarieel Recht voor het vierde jaar op rij als beste beoordeeld. De docenten komen uit de praktijk en nemen je mee naar hun eigen kantoor. Aan de Zuidas, op een steenworp afstand van de VU, werk je ter plekke aan een casus. Met een pakket van slechts vier extra vakken kun je aan de VU het civiel effect behalen, zodat je ook de vervolgopleiding tot advocaat of rechter kunt doen.

Na de bachelor kun je doorstromen naar de master Notarieel Recht. Als je afgestudeerd bent, heb je verstand van civiel recht, maar ook van belastingregels. Dat is interessant voor werkgevers. Je kunt aan de slag bij notariskantoren, grote fiscale bedrijven, het kadaster, de gemeenten of beleggingsinstanties.

Verander welvaart

Aan het beroep van notaris worden strenge eisen gesteld. De bachelor Notarieel Recht bestaat daarom uitsluitend uit verplichte vakken, die gericht zijn op de drie pijlers van de notariële beroepspraktijk:

 • onroerend goedrecht 
 • familierecht
 • ondernemingsrecht

In het eerste jaar volg je alle vakken samen met bachelorstudenten Rechtsgeleerdheid. Je kunt dus na het behalen van het eerste jaar ook nog probleemloos overstappen naar die opleiding. 

Tijdsbesteding
Contacturen: ± 14
Zelfstudie voltijd: ± 28
Totaal voltijd: ± 42

Bekijk ook het jaarschema.

Eerste jaar
Je krijgt inleidende vakken in het strafrecht, staats- en bestuursrecht, privaatrecht en Europees recht. Je begint met het aanleren van juridische vaardigheden, zoals het opzoeken en selecteren van juridische literatuur en rechterlijke uitspraken. 
Bekijk ook de studiegids van jaar 1

Tweede jaar
Je gaat de diepte in en bekijkt alle kanten van een zaak vanuit verschillende rechtsgebieden: civielrechtelijk, fiscaalrechtelijk en bestuursrechtelijk. Je krijgt theorie die je praktisch toepast. Zo leer je hoe je een juridisch valide betoog opzet en een wetenschappelijke paper schrijft. Tijdens de werkgroepen oefen je met discussiëren en argumenteren. 
Bekijk ook de studiegids van jaar 2

Derde jaar
Je verdiept je in vakken als Ondernemingsrecht, Belastingrecht en Huwelijksvermogensrecht. Ook krijg je in dat jaar je belangrijkste vaardighedentraining bij het vak Pleitoefening. Je sluit het derde jaar, en daarmee je bacheloropleiding, af met een bachelorscriptie.
Bekijk ook de studiegids van jaar 3.

 • De bachelor Notarieel Recht aan de VU is de beste van Nederland volgens de Keuzegids 2017 en 2018. Ook in de Nationale Studenten Enquête 2018 werd deze bachelor voor het vierde jaar op rij als beste beoordeeld.
 • Met een pakket van slechts vier extra vakken kun je aan de VU het civiel effect behalen. Hiermee kun je de vervolgopleiding tot advocaat of rechter volgen.
 • Het is een kleinschalige opleiding. Docenten kennen je persoonlijk en zijn altijd bereid te helpen.
 • De VU ligt op een steenworp van de Zuidas waar alle grote kantoren zitten. Docenten komen uit de praktijk en hebben er goede contacten. Een stageplaats is zo geregeld.
 • De VU is een goed bereikbare campusuniversiteit waar je studenten uit alle disciplines tegenkomt.
 • Je bent analytisch, goed in taal en een aandachtige lezer.
 • Je bent sociaal en maatschappelijk betrokken, hebt oog voor wat er om je heen gebeurt. Achter iedere casus schuilt iemand met een probleem.
 • Je vindt het leuk om met verschillende soorten mensen te werken en denkt graag mee over  de problemen waar zij tegenaan lopen.
 • Je denkt in oplossingen en onderzoekt graag verschillende mogelijkheden.
 • Je bent nauwkeurig en integer en niet bang om deals te sluiten en te voltooien.

Masters
Na de bachelor kun je doorstromen naar de master Notarieel Recht. Daarnaast kun je ook de master Fiscaal Recht volgen. Dan ben je zowel civielrechtelijk als fiscaal geschoold. Dat is een unieke combinatie. Maar ook met alleen de master Notarieel Recht heb je talloze mogelijkheden op de arbeidsmarkt. 

Banen
Met een bachelor en master Notarieel Recht op zak heb je verstand van civiel recht, maar ook van notariële belastingen. Dat is interessant voor werkgevers. Je kunt als notarieel jurist gaan werken bij grote en kleine notariskantoren, banken en verzekeringsmaatschappijen, belastingadvieskantoren, bij de overheid of het kadaster. Heb je wetenschappelijke ambities? Dan kun je ook als docent of onderzoeker bij een universiteit aan de slag. 

Vwo-diploma 
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Notarieel Recht studeren:

 • Natuur en Gezondheid
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij

Hbo propedeuse 
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Nederlands.  
De aanvullende eis geldt niet bij de hbo-opleiding Rechten (van alle hbo-instellingen in Nederland) of bij een Nederlandstalige WO Bachelor-P.

Hbo bachelor 
Er zijn geen aanvullende eisen

Ouder dan 21?  
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je worden toegelaten door middel van het zogenaamde colloquium doctum. Je moet dan de volgende deelcertificaten behalen:

 • Engels
 • Nederlands
 • Geschiedenis

Toelatingseisen buitenlandse vooropleiding 

Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Nederlands*
 • Engels*
 • Geschiedenis

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert.  

Meer weten? meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding. 

Deficiënties wegwerken?  
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor? 
Mooi, meld je dan vandaag nog aan

Vragen? Wij antwoorden graag!

 • Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00). 
 • Stuur een mail naar contact@vu.nl.
 • Of stuur een Whatsappbericht naar +31 6 825 48 367.

Heb je een vraag over de toelatingseisen? De Studentenbalie geeft antwoord. 

 • Bel 020-5985020 (op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 of 14.00 en 17.00 uur). 
 • Of stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl.

Bachelordag  
Bezoek de Bachelordag en ervaar hoe het is om Notarieel Recht aan de VU te studeren! Meld je hier aan.  

Proefstuderen
Kom een dagje proefstuderen op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas.  

Matching
Met VU Matching check je of je de juiste studiekeuze maakt. VU Matching bestaat uit twee stappen: een digitale vragenlijst als onderdeel van je aanmelding, en het bijwonen van een matchingsactiviteit.

De matchingsactiviteit is op de VU campus en vindt 5 juni plaats. Deelname aan de matchingsactiviteit van Notarieel Recht is niet verplicht, en met name bedoeld voor studiekiezers die niet bij het Proefstuderen van de opleiding zijn geweest.

Kijk voor meer informatie op VU Matching.   
Vragen over matching kun je mailen naar matching.rechten@vu.nl

Samenvatting Notarieel Recht

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei; in uitzonderlijke gevallen ook na 1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

VWO Profiel

CM/EM/NG/NT

Interessegebied

Economie, Recht en Bestuur

Facebook-icoon

Sophia Schepers

Bachelorstudent Notarieel Recht

Sophia Schepers

“De VU is één van de weinige universiteiten waar je Notarieel Recht kunt studeren. Voor mij was de kleinschaligheid van de opleiding en de persoonlijke begeleiding aan de VU doorslaggevend. Hier ben je niet alleen uit de boeken aan het leren, je past de stof ook toe in de praktijk. Bij het vak Notariswet hebben we bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan een tuchtrechtzaak.”

;