Met Notarieel Recht kun je meer dan alleen notaris worden. Je wordt opgeleid voor de zakelijk-juridische dienstverlening waarin je je kunt bezighouden met de meest uiteenlopende zaken: van het tegengaan van fraude bij de doorverkoop van een pand tot de hervestiging van een groot hoofdkantoor na de Brexit. Je leert over erfrecht en huwelijkse voorwaarden, maar ook over hoe je waakzaam kunt zijn op witwassen.
In de Nationale Studenten Enquête 2018 werd de bachelor Notarieel Recht voor het vierde jaar op rij als beste beoordeeld. De docenten komen uit de praktijk en nemen je mee naar hun eigen kantoor. Aan de Zuidas, op een steenworp afstand van de VU, werk je ter plekke aan een casus. Met een pakket van slechts vier extra vakken kun je aan de VU het civiel effect behalen, zodat je ook de vervolgopleiding tot advocaat of rechter kunt doen.
Na de bachelor kun je doorstromen naar de master Notarieel Recht. Als je afgestudeerd bent, heb je verstand van civiel recht, maar ook van belastingregels. Dat is interessant voor werkgevers. Je kunt aan de slag bij notariskantoren, grote fiscale bedrijven, het kadaster, de gemeenten of beleggingsinstanties.
Aan het beroep van notaris worden strenge eisen gesteld. De bachelor Notarieel Recht bestaat daarom uitsluitend uit verplichte vakken, die gericht zijn op de drie pijlers van de notariële beroepspraktijk:
In het eerste jaar volg je alle vakken samen met bachelorstudenten Rechtsgeleerdheid. Je kunt dus na het behalen van het eerste jaar ook nog probleemloos overstappen naar die opleiding.
Tijdsbesteding
Contacturen: ± 14
Zelfstudie voltijd: ± 28
Totaal voltijd: ± 42
Bekijk ook het jaarschema.
Eerste jaar
Je krijgt inleidende vakken in het strafrecht, staats- en bestuursrecht, privaatrecht en Europees recht. Je begint met het aanleren van juridische vaardigheden, zoals het opzoeken en selecteren van juridische literatuur en rechterlijke uitspraken.
Bekijk ook de studiegids van jaar 1
Tweede jaar
Je gaat de diepte in en bekijkt alle kanten van een zaak vanuit verschillende rechtsgebieden: civielrechtelijk, fiscaalrechtelijk en bestuursrechtelijk. Je krijgt theorie die je praktisch toepast. Zo leer je hoe je een juridisch valide betoog opzet en een wetenschappelijke paper schrijft. Tijdens de werkgroepen oefen je met discussiëren en argumenteren.
Bekijk ook de studiegids van jaar 2
Derde jaar
Je verdiept je in vakken als Ondernemingsrecht, Belastingrecht en Huwelijksvermogensrecht. Ook krijg je in dat jaar je belangrijkste vaardighedentraining bij het vak Pleitoefening. Je sluit het derde jaar, en daarmee je bacheloropleiding, af met een bachelorscriptie.
Bekijk ook de studiegids van jaar 3.
Masters
Na de bachelor kun je doorstromen naar de master Notarieel Recht. Daarnaast kun je ook de master Fiscaal Recht volgen. Dan ben je zowel civielrechtelijk als fiscaal geschoold. Dat is een unieke combinatie. Maar ook met alleen de master Notarieel Recht heb je talloze mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Banen
Met een bachelor en master Notarieel Recht op zak heb je verstand van civiel recht, maar ook van notariële belastingen. Dat is interessant voor werkgevers. Je kunt als notarieel jurist gaan werken bij grote en kleine notariskantoren, banken en verzekeringsmaatschappijen, belastingadvieskantoren, bij de overheid of het kadaster. Heb je wetenschappelijke ambities? Dan kun je ook als docent of onderzoeker bij een universiteit aan de slag.
Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Notarieel Recht studeren:
Hbo propedeuse
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Nederlands.
De aanvullende eis geldt niet bij de hbo-opleiding Rechten (van alle hbo-instellingen in Nederland) of bij een Nederlandstalige WO Bachelor-P.
Hbo bachelor
Er zijn geen aanvullende eisen
Ouder dan 21?
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je worden toegelaten door middel van het zogenaamde colloquium doctum. Je moet dan de volgende deelcertificaten behalen:
Toelatingseisen buitenlandse vooropleiding
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:
* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert.
Meer weten? meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding.
Deficiënties wegwerken?
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.
Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.
Vragen? Wij antwoorden graag!
Heb je een vraag over de toelatingseisen? De Studentenbalie geeft antwoord.
Bachelordag
Bezoek de Bachelordag en ervaar hoe het is om Notarieel Recht aan de VU te studeren! Meld je hier aan.
Proefstuderen
Kom een dagje proefstuderen op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas.
Matching
Met VU Matching check je of je de juiste studiekeuze maakt. VU Matching bestaat uit twee stappen: een digitale vragenlijst als onderdeel van je aanmelding, en het bijwonen van een matchingsactiviteit.
De matchingsactiviteit is op de VU campus en vindt 5 juni plaats. Deelname aan de matchingsactiviteit van Notarieel Recht is niet verplicht, en met name bedoeld voor studiekiezers die niet bij het Proefstuderen van de opleiding zijn geweest.
Kijk voor meer informatie op VU Matching.
Vragen over matching kun je mailen naar matching.rechten@vu.nl
Taal
Nederlands
Duur
3 jaar (voltijd)
Collegegeld
Aanmelden Voor
1 mei; in uitzonderlijke gevallen ook na 1 mei
StartDatum
1 september
Vorm
Voltijd
VWO Profiel
CM/EM/NG/NT
Interessegebied
Economie, Recht en Bestuur
“De VU is één van de weinige universiteiten waar je Notarieel Recht kunt studeren. Voor mij was de kleinschaligheid van de opleiding en de persoonlijke begeleiding aan de VU doorslaggevend. Hier ben je niet alleen uit de boeken aan het leren, je past de stof ook toe in de praktijk. Bij het vak Notariswet hebben we bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan een tuchtrechtzaak.”