Medische Natuurwetenschappen

Ontdek de toekomst van hightech gezondheidszorg!

Innovatie in de medische wereld

De smartphone als diagnosetool, op afstand bestuurbare pacemakers en 3-D geprinte organen: de ontwikkelingen in de medische wereld gaan razendsnel. Tijdens de bachelor Medische Natuurwetenschappen duik je in de wondere wereld van medische innovaties. Je studeert Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde, Informatica en Fysiologie in een medische context. Hierdoor leer je over de grenzen van je vakgebied heen te kijken en complexe medische problemen effectief op te lossen.

Met Medische Natuurwetenschappen aan de VU kies je een studie die uniek is in Nederland: hier combineren we fundamentele Beta kennis met de klinische praktijk. Van alle gezondheidsopleidingen die je aan de VU kunt studeren is dit de meest exacte. Medische Natuurwetenschappen is een samenwerking tussen de bètafaculteiten, het VU medisch centrum en het AMC. De bètafaculteiten en het VUMC zitten op één locatie: de VU campus - wel zo praktisch. Met deze brede bétaopleiding kun je straks state-of-the-art wetenschap, op het gebied van bijvoorbeeld natuurkunde of scheikunde, vertalen naar de geneeskunde van de toekomst. De bachelor Medische natuurwetenschappen geeft rechtstreeks toegang tot de VU-master Biomedical Technology and Physics.

Verder kijken als medisch natuurwetenschapper?

Als student Medische Natuurwetenschappen leer je om over je eigen vakgebied heen te kijken vanuit het VU thema Human Health & Life Sciences. Samen met professionals van verschillende disciplines uit VU, VUmc en AMC ga je praktijkopdrachten te lijf vanuit een multidisciplinaire aanpak. Zo ontwikkel jij je temidden van medici, natuurkundigen, scheikundigen en ethici tot topexpert, klaar om de gezondheidszorg naar een hoger plan te tillen.

Studenten Medische Natuurwetenschappen staan over het algemeen bekend als gedreven studenten met een uitstekend carrièreperspectief. Eén van de unieke karakteristieken van de opleidingen is de mogelijkheid om het NVKF certificaat te halen. Deze opleiding kan dus een opstap zijn om klinisch fysicus te worden.

Medisch natuurwetenschapper worden? Kom proefstuderen

Geïnteresseerd in natuurwetenschappen, wiskunde én de medische wereld? Nieuwsgierig naar de nieuwste medische toepassingen? En ben je een teamspeler die het leuk vindt om samen te werken met collega’s met verschillende achtergronden? Dan willen we graag met je kennismaken tijdens een dagje proefstuderen hier op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas. 

Verander de zorg

Als afgestudeerd medisch natuurwetenschapper heb je uitstekende kansen op de arbeidsmarkt: bijna alle afgestudeerden hebben binnen 3 maanden een baan. Technologische en maatschappelijke ontwikkelingen in de medische wereld op het gebied van imaging, analyse-methodes, bio-informatica en moleculair onderzoek gaan namelijk razendsnel, om uitdagingen op het gebied van efficiëntere gezondheidszorg het hoofd te bieden. Bovendien heeft de samenleving een toenemende behoefte aan specialisten die in een multidisciplinaire werkomgeving kunnen functioneren. 

Je diploma Medische Natuurwetenschappen opent deuren in de academische wereld, de gezondheidszorg en het bedrijfsleven. Je kunt straks bijvoorbeeld aan de slag als onderzoeker aan een universiteit of medisch centrum, of als klinisch fysicus of chemicus in het ziekenhuis. Maar je kunt ook in de medisch-technologische industrie aan de slag, bijvoorbeeld bij Philips Healthcare, Medtronic of TNO.

Wil je je graag verder specialiseren? Je bachelordiploma biedt direct toegang tot de VU-masteropleiding Biomedical Technology and Physics (f.k.a. Medical Natural Sciences). Voor een overzicht van alle VU-masteropleidingen ga je naar www.vu.nl/masters.

Ben je benieuwd naar de loopbaanverhalen van een van onze alumni? Lees het verhaal van Elvira.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Medische Natuurwetenschappen studeren: 

 • Natuur en Gezondheid, aangevuld met Wiskunde B en Natuurkunde
 • Natuur en Techniek 
 • Economie en Maatschappij, aangevuld met Wiskunde B, Natuurkunde en Scheikunde
 • Cultuur en Maatschappij, aangevuld met Wiskunde B, Natuurkunde en Scheikunde

Hbo propedeuse
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Wiskunde B*, Natuurkunde en Scheikunde. 

Hbo bachelor
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Wiskunde B*, Natuurkunde en Scheikunde.

*Geldt niet voor de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde.

Ouder dan 21?        
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau: 

 • Engels
 • Nederlands
 • Wiskunde B
 • Natuurkunde
 • Scheikunde

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

 

Buitenlands diploma 
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Engels*
 • Nederlands*
 • Wiskunde B
 • Natuurkunde
 • Scheikunde

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert.  

Meer weten? meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding.

Deficiënties wegwerken?  
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor? 
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

 

Na het maken van je studiekeuze biedt VU Matching je de mogelijkheid om te bepalen of de studie overeen komt met het beeld en de verwachtingen die je hebt en of de studie bij jou past. VU Matching is een onderdeel van de aanmeldprocedure voor alle bacheloropleidingen van de VU en bestaat bij deze opleiding uit twee onderdelen. Na het inloggen op VUnet doe je het eerste onderdeel: de digitale vragenlijst. Het tweede onderdeel is de matchingsactiviteit.

Deze opleiding biedt de matchingsactiviteit online aan, je hoeft hiervoor niet naar de VU te komen. Zodra je het aanmeldformulier in VUnet volledig hebt ingevuld en bevestigd (voortgang 100%), kun je uitgenodigd worden voor deze toets (De logingegevens voor VUnet ontvang je na je aanmelding in Studielink).

De startdatum voor het versturen van de uitnodigingen is nu nog niet bekend. Houd je inbox in de gaten: de uitnodiging wordt gestuurd naar het emailadres dat je bij je aanmelding hebt opgegeven. Controleer  regelmatig je spamfolder om zeker te zijn dat je geen berichten van ons misloopt.

Wil je op de campus ervaren hoe het is om Medische Natuurwetenschappen te studeren? Je kunt je vanaf half november hier aanmelden voor een individuele meeloopdag.

Algemene informatie over VU Matching vind je op www.vu.nl/vumatching. Wil je meer informatie over de matchingsactiviteit? Neem dan contact op met de matchingscoördinator van de Faculteit der Bètawetenschappen: matching.beta@vu.nl.


Vragen? Stuur een e-mail naar contact@vu.nl

Bachelordag
Laat je op de Bachelordag uitgebreid voorlichten op de informatiemarkt en bezoek de voorlichtingsronde van de opleiding.

Proefstuderen
Proefstuderen bij de VU! Op maandag 16 april organiseert Medische natuurwetenschappen een dagje proefstuderen. Je bent een dag te gast bij de opleiding en volgt een hoor- en werkcollege. Als je dit jaar eindexamen doet kun je deze dag ook als vervangende matchingsactiviteit inzetten. Ontdek of deze studie bij je past en meld je hier aan. Komt 16 april  je niet goed uit? Meld je dan aan voor proefstuderen individueel. Je loopt dan mee met een eerstejaarsstudent wanneer het jou uitkomt.

Schoolvoorlichting - hele jaar door
De voorlichter en studentvoorlichters komen naar scholen toe om informatie te geven over de bachelor MNW. Houd dus de voorlichtingsdagen van jouw school in de gaten! Mochten we niet langskomen, vraag dan je docent of decaan om contact op te nemen met ons. Dan kijken we of we alsnog een voorlichting kunnen geven!

Masterclass
Wil jij je meer verdiepen in de inhoud en beroepsperspectieven van de opleiding Medische Natuurwetenschappen, en tegelijkertijd een mooi portfolio opbouwen? Volg dan de Masterclass Medische Fysica!

emptyemptyemptyemptyFacebook-icoon

Dit ga je doen

In het eerste jaar doe je veel basiskennis op in de Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde, Informatica en Fysiologie in een medische context. Ook ga je zelf regelmatig praktische experimenten uitvoeren. Je leert hier de stappen van wetenschappelijk onderzoek te doorlopen, van research tot rapportages. Je sluit het jaar af met het project zenuwwerk.

In het tweede jaar verdiep je je basiskennis verder, volg je vakken als medische pathofysiologie, statistiek, en optica en optisch waarnemen. Je sluit het jaar af met het project kanker.

Derde jaar: Je stelt grotendeels je eigen programma samen. Het eerste semester is ingeruimd voor vrije keuzeruimte, bijvoorbeeld voor een minor Biomedische Beeldvorming. Daarna volg je een verplichte cursus (inclusief 'scientific writing in English') die dient als voorbereiding op de onderzoeksstage, parallel aan een verplicht vak in wetenschapsfilosofie en ethiek.

Tijdsbesteding
Hoorcolleges, werkcolleges en practica: gemiddeld 20 uur per week
Zelfstudie: gemiddeld 20 uur per week
Praktijkopdrachten: circa 50% van de contacturen

Meer informatie over de indeling van de bacheloropleiding Medische Natuurwetenschappen vind je in het jaarschema.

Verdiepende informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.
empty

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.
empty

Verdiepende informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.
empty

Meer informatie over de indeling van de bacheloropleiding Medische Natuurwetenschappen vind je in het jaarschema.

Verdiepende informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.
empty

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.
empty

Verdiepende informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.
empty

Samenvatting Medische Natuurwetenschappen

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

Bindend Studie Advies

norm 42 EC

VWO Profiel

NT - NG met Natuurkunde en Wiskunde B - EM met Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde B - CM met Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde B

Interessegebied

Gezondheid en Beweging
Natuurwetenschappen

Renata Zwerver

Facebook-icoon
;