Literatuur en Samenleving: Engels

Ga op wereldreis in de Engelse literatuur

Ons programma draait om de interactie tussen literatuur, visuele cultuur, en samenleving. Je leest canonieke Britse werken en verkent hedendaagse romans uit verschillende Engelssprekende landen. In onze cursussen analyseer je literaire teksten bovendien vanuit twee vernieuwende perspectieven: Engelse literatuur in een veranderende wereld, en Engelse literatuur in een visuele cultuur.

Engelse literatuur in een veranderende wereld
Hoe reageert literatuur op grote veranderingen in de samenleving? Denk aan de aanslag op de Twin Towers en de roman Extremely Loud and Incredibly Close. In de specialisatie ‘Engelse literatuur in een veranderende wereld’ ontdek je hoe literatuur ook zelf sociale veranderingen kan veroorzaken. Zo speelde Uncle Tom’s Cabin een belangrijke rol in de afschaffing van de slavernij. Literatuur heeft de kracht om lezers op een andere manier naar de wereld te laten kijken. De roman 1984 heeft bijvoorbeeld de zorg over een alleswetende overheid aangewakkerd. Met andere woorden, literatuur staat niet los van de wereld, maar er juist middenin. Het bestuderen van Engelstalige literatuur betekent dus ook het bestuderen van de belangrijkste sociale ontwikkelingen in verschillende Engelstalige landen.

Engelse literatuur in een visuele cultuur
Een verhaal wordt zelden of nooit verteld met enkel woorden: vroeger werden romans voorzien van illustraties; tegenwoordig hebben boeken een afbeelding op de kaft. Maar de relatie tussen woord en beeld gaat verder dan dat. Hetzelfde verhaal kan worden verteld in zowel een roman als een film – of zelfs verschillende films, denk aan Pride and Prejudice. Het stripboek is de fase van de superhelden ontgroeid en behandelt nu zaken als de Holocaust in Maus. Het computerspel Resident Evil heeft intussen al zeven romans voortgebracht. De bestudering van literatuur is daarmee onlosmakelijk verbonden met kennis over visuele cultuur.

Waarom Engelse Literatuur aan de Vrije Universiteit?

Ons programma wordt gedoceerd door een team van jonge, dynamische stafleden van wie velen de facultaire onderwijsprijs hebben gewonnen. We geven cursussen over de interactie tussen literatuur, visuele cultuur, en maatschappelijke veranderingen. Je gaat werken in relatief kleine werkgroepen waar we je stimuleren om deel te nemen in kritische discussies, en waar je de gelegenheid hebt om je individuele interesses te volgen en te groeien in je persoonlijke ontwikkeling. Onze levendige studentengemeenschap nodigt je uit om deel te nemen aan allerlei extra-curriculaire activiteiten. 

Als je interesse hebt in een studie Engelse literatuur, dan is de Vrije Universiteit Amsterdam een uitstekende keuze! De Vrije Universiteit staat bekend als een zeer goede universiteit met hart voor de maatschappij. Omdat we een campusuniversiteit zijn, heb je alle faciliteiten bij de hand, en toch is het bruisende centrum van Amsterdam dichtbij.
Aan andere universiteiten studeer je Engelse taal- en letterkunde; bij de Vrije Universiteit Engelse literatuur. Het voordeel van deze opzet is dat je je meteen kunt verdiepen in het aspect van Engels waar je hart ligt: de literatuur. We leiden je natuurlijk op tot een professionele spreker en schrijver van de Engelse taal die analytisch kan kijken naar de belangrijke rol van Engels in de eenentwintigste eeuw. Maar de focus ligt bij onze opleiding op de Engelstalige literatuur in al haar facetten.

Beste bachelor Literatuurwetenschap van Nederland!

AFB Beste studie ElsevierVolgens het onderzoek Beste studies 2018 van weekblad Elsevier onder studenten is de bachelor Literatuur en Samenleving: Engels en  van de VU de beste opleiding Literatuurwetenschap van Nederland.

Als ervaringsdeskundigen gaven studenten op een schaal van 1 tot 5 aan hoe tevreden zij zijn over 45 punten van hun opleiding. Hierbij staat '1' voor 'zeer ontevreden' en 5 voor 'zeer tevreden'. De VU-studenten van de bachelor Literatuur en Samenleving zijn allemaal zeer tevreden, waarmee de opleiding op nummer 1 staat. Lees meer.

Verder kijken als literatuurexpert

VU is verder kijken. Als Literatuur en Samenleving-student krijg je ieder jaar vakken die je voorbereiden op de arbeidsmarkt: de verkenningsmodule die je hele eerste jaar doorloopt, de vakken Creatief Schrijven / Creative Writing, Virtuele Uitgeverij (NL) en Academic English (EN) en de mogelijkheid je te specialiseren via een minor en keuzevakken. Bovendien heeft de VU uitstekende uitwisselingsprogramma’s en een bruisende studentencultuur. Vanuit het VU-thema Connected World maak je tijdens je studie ook kennis met andere voor jou relevante disciplines, zowel binnen de faculteit der Geesteswetenschappen als erbuiten. Bovendien krijg je literatuur van binnenuit geserveerd - door schrijvers, uitgevers en andere professionals uit het literaire speelveld.

Literatuurexpert worden? Kom proefstuderen

Heb je een passie voor Engelse literatuur? Wil je graag duiken in de verhalen achter de verhalen die je al kent? Hou je van taal en ben je geboeid door de kracht en magie van fictie? Dan willen we graag met je kennismaken tijdens een dagje proefstuderen hier op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas.

Verander fake news

topopleiding_2020

Elk jaar kiezen onze afgestudeerden uit een scala van verschillende loopbanen. Ze worden docent op een middelbare school; werken als vertaler of redacteur; organiseren literaire festivals; werken in de uitgeverswereld; worden onderzoekers aan de universiteit (na het volgen van een Research Master en het schrijven van een proefschrift) en bij culturele instellingen, overheidsinstellingen, of NGOs. Als je na je BA verder wilt studeren, geeft onze opleiding toegang tot een aantal Masterprogramma’s, waaronder English Literature in a Visual Culture, de tweejarige Onderzoeksmaster Letterkunde waarmee je het onderzoek in kunt, en de tweejarige Educatieve Master waarmee je eerstegraads docent Nederlands of Engels kunt worden.

Klik hier voor de toelatingseisen voor aankomende studenten met buitenlandse vooropleiding.

Vwo-diploma 
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Literatuur en Samenleving studeren: 

  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij

Hbo propedeuse
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau:

  • Nederlands
  • Engels

Hbo bachelor
Er zijn geen aanvullende eisen.

Ouder dan 21?   
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau: 

  • Nederlands
  • Engels
  • Geschiedenis of Duits of Frans 

Deficiënties wegwerken?  
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan .

Als aankomend student Literatuur en Samenleving: Nederlands volg je het VU Matching programma. Zo zet je meteen een goede stap richting je eerste jaar hier aan de VU. Met VU Matching check je of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt. VU Matching bestaat uit twee stappen: een digitale vragenlijst en het bijwonen van een matchingsactiviteit. De matchingsactiviteit voor deze opleiding vindt plaats op dinsdag 9 juni 2020.

Kijk voor meer informatie bij VU Matching of stel je vraag via matching.fgw@vu.nl.

Vragen?
Wij antwoorden graag!

• Bel ons op 020-59 85 000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur).
• Stuur een mail naar contact@vu.nl .
• Of stuur een Whatsappbericht naar +31 6 82 54 83 67.

Heb je een vraag over de toelatingseisen? De Studentenbalie geeft antwoord .
• Bel 020-59 85 020 (op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 of 14.00 en 17.00 uur).
• Of stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl .

Dagje proefstuderen
Kom een dagje proefstuderen bij ons! Tijdens het proefstuderen krijg je een indruk van de opleiding en kom je erachter of het echt wat voor je is. Je loopt mee met een student die jou van alles kan vertellen over zijn ervaring, de opleiding en studeren. Hij of zij neemt je mee naar een college, laat de campus zien, jullie bezoeken eventueel de studievereniging en je kunt al jouw vragen stellen.

Facebook-icoon   Twitter-icoon

Dit ga je doen

Het BA-programma Engels: Literatuur en Samenleving biedt de unieke kans om een klassieke opleiding Engelstalige literatuur te combineren met twee actuele specialisaties. Natuurlijk lees je de Britse klassiekers zoals William Shakespeare, Jane Austen, Charles Dickens, Oscar Wilde, en Virginia Woolf. Maar daarnaast bestudeer je hedendaagse romans uit verschillende Engelstalige landen, zoals Ierland, Amerika en Canada. Dit doe je vanuit twee vernieuwende invalshoeken: Engelstalige literatuur in een veranderende wereld, en Engelstalige literatuur in een visuele cultuur.

Verdiepende informatie over het programma vind je in de studiegids.

Eerste jaar

In het eerste jaar maken we je bekend met literaire analyse en literaire theorie. Je leert onder andere hoe je een roman van de Brontës leest en hoe je een verfilming van een Shakespearestuk analyseert. We trainen je academische vaardigheden en je oefent met zowel academisch als creatief schrijven.

Tweede jaar

Na het eerste jaar heb je een stevige basis vanwaaruit je de relaties tussen literatuur, cultuur en samenleving verkent. We nemen je in het tweede jaar mee van de Renaissance tot the 21ste eeuw. Naast kanonieke literatuur analyseren we ook minder bekende genres zoals reisliteratuur, graphic novels en gothic literatuur.

Derde jaar

Je specialiseert je in het thema ‘English literature in a changing world’ of ‘English literature in a visual culture’ en voert je eigen onderzoeksproject uit dat resulteert in je BA-scriptie. 

Eerste jaar

In het eerste jaar maken we je bekend met literaire analyse en literaire theorie. Je leert onder andere hoe je een roman van de Brontës leest en hoe je een verfilming van een Shakespearestuk analyseert. We trainen je academische vaardigheden en je oefent met zowel academisch als creatief schrijven.

Tweede jaar

Na het eerste jaar heb je een stevige basis vanwaaruit je de relaties tussen literatuur, cultuur en samenleving verkent. We nemen je in het tweede jaar mee van de Renaissance tot the 21ste eeuw. Naast kanonieke literatuur analyseren we ook minder bekende genres zoals reisliteratuur, graphic novels en gothic literatuur.

Derde jaar

Je specialiseert je in het thema ‘English literature in a changing world’ of ‘English literature in a visual culture’ en voert je eigen onderzoeksproject uit dat resulteert in je BA-scriptie. 

Samenvatting Literatuur en Samenleving: Engels

Taal

Engels

Duur

3 jaar

Aanmelden Voor

1 mei 2019

StartDatum

1 september 2019

Vorm

Voltijd

Bindend Studie Advies

Norm 42 EC inclusief het vak Academische vaardigheden

VWO Profiel

NG/EM/NT/CM

Interessegebied

Kunst, Cultuur en Geschiedenis
Talen en Communicatie

;