Lifestyle Informatics

Laat mensen meer leven

Artificial Intelligence is de toekomst

Artificial intelligence, kunstmatige intelligentie, is nu overal. Het belang ervan zal alleen maar toenemen. De media staan er bol van: Alpha Go, robots, zelfsturende auto’s, etc. We gebruiken allemaal elke dag AI-technologie. Zoeken met Google, aanbevelingen op Netflix en Amazon, taalherkenning met Siri, automatisch vertalen, spam filters – het is een vast onderdeel van ons dagelijks leven. Ook uit bijvoorbeeld de wetenschap en de zorg is artificial intelligence niet meer weg te denken. Beeldherkenning, ondersteuning bij het stellen van diagnoses, predictive models en andere innovaties uit de artificiële intelligentie zijn cruciaal in alle maatschappelijke domeinen. Artificial intelligence is het vakgebied van de toekomst. Maak jij er ook jouw vak van de toekomst van? Met AI aan de Vrije Universiteit Amsterdam ben jij erbij!

Artificial intelligence aan de VU, de bacheloropleiding Lifestyle Informatics, heeft twee varianten: Artificial Intelligence en Socially Aware Computing. Je kunt zelf kiezen wat het best bij jou past.

Artificial Intelligence variant
In de Artificial Intelligence variant van de bachelor Lifestyle Informatics ligt de focus op het bouwen van intelligente systemen, dus het ontwikkelen, toepassen en evalueren van nieuwe intelligente algoritmes. Je bestudeert hoe computers automatisch kunnen leren, maar ook hoe ze kennis op grote schaal kunnen verwerven, representeren en toepassen.

Je leert hierbij tijdens de bachelor vooral drie verschillende dingen: de nodige informaticakennis en vaardigheden, zoals Programmeren, Databases en Algoritmiek; een degelijke wiskundige onderbouwing voor het gebruiken en evalueren van nieuwe methoden, zoals Logica, Algebra of Statistiek; en algemene AI methodologie en technieken, zoals Automatisch Leren en het bouwen van Intelligente Systemen.

Socially Aware Computing variant
De Socially Aware Computing variant is uniek in Nederland. Je kunt deze richting alleen aan de VU studeren. De focus is hier: mensen helpen met artificial intelligence. Je leert tools en programma's te ontwikkelen om het dagelijks leven van mensen prettiger, veiliger en gezonder te maken. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een intelligente leefomgeving voor ouderen, slimme trainingsprogramma’s voor sporters, of intelligente sensoren en hulpmiddelen tegen stress. We zien steeds meer toepassingen van artificial intelligence terug in ons dagelijks leven.

Socially Aware Computing is een sterk multidisciplinaire richting. Naast basiskennis van informatica en artificial intelligence doe je kennis op uit andere vakgebieden zoals psychologie en gezondheidswetenschappen. Je leert kijken naar hoe mensen leven en hoe je techniek kunt inzetten om de kwaliteit van dit leven te verhogen. Daarom leer je ook hoe nieuwe technieken werken, zodat je kennis van het medische en psychologische domein én kunstmatige intelligentie & informatica bundelt tot theoretische en praktische vaardigheden waarmee je straks het verschil maakt. En soms al tijdens je studie, zoals student Fabian Dophemont, die voor zijn bachelorscriptie onderzocht hoe smartphonegebruik tijdens het fietsen verminderd kan worden. Of denk aan het verbeteren van bijvoorbeeld een datingsite (video).

Vanaf 2018 zal een deel van de opleiding Engelstalig zijn. Waarschijnlijk blijft de variant Socially Aware Computing in eerste instantie nog Nederlandstalig.

Wat leer je bij Lifestyle Informatics?

Wat kun je als student concreet aan het eind van je bachelor Lifestyle Informatics? Je kunt er op deze site nog veel meer over vinden, maar in deze video kun je alvast 3 afstudeerprojecten bekijken van studenten Lifestyle Informatics. 

Artificial intelligence-expert worden? Kom proefstuderen bij LI!

Ben je op zoek naar een exacte opleiding met een praktisch doel? Heb jij affiniteit met psychologie en/of criminologie, medische wetenschappen en artificial intelligence & informatica? Wil je iets voor de maatschappij betekenen? Kom dan kennismaken met Lifestyle Informatics tijdens een dagje Proefstuderen hier op de VU-campus aan de Zuidas.

Verander de zorg

Als afgestudeerd Lifestyle Informatics-expert sta je sterk op de arbeidsmarkt: bijna alle afgestudeerden vinden snel een baan. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van nieuwe hulpmiddelen in het onderwijs of de zorg, zoals zorgrobot Alice, ondersteuning bij depressiviteit, e-learning applicaties of een carrière als Applicatieontwikkelaar van een technologische start-up, Kennismanager of Informatie-analist bij een bedrijf of gezondheidsinstelling. Je kunt ook verder in de wetenschap, bijvoorbeeld met een promotieplaats binnen onze onderzoeksafdeling. Bekijk hier een filmpje met een voorbeeld van onderzoek en toepassing van LI/AI-onderzoeksgroep AAL-VU

Veel bachelorstudenten kiezen ervoor hun kennis te verdiepen met een masteropleiding. Je bachelordiploma Lifestyle Informatics geeft je onder meer rechtstreeks toegang tot onze tweejarige master Artificial Intelligence: een interessant programma met verschillende afstudeerrichtingen. Kies je voor de minor Bioinformatics and Systems Biology in je derde jaar, dan kun je na je bachelor LI ook doorstromen naar de topmaster Bioinformatics & Systems Biology. Voor een overzicht van alle masters ga je naar www.vu.nl/masters.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Lifestyle Informatics studeren:

  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij 
  • Cultuur en Maatschappij, aangevuld met Wiskunde A of B. 

Hbo propedeuse
Aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Engels en Wiskunde A of B. 

Hbo bachelor
Aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Engels en Wiskunde A of B. 

Ouder dan 21?        
Voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau: 

  • Engels
  • Nederlands
  • Wiskunde A of B 

Buitenlands diploma
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlandse vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

  • Engels*
  • Nederlands*
  • Wiskunde A of B

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert.
Meer weten? meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

 

Na het maken van je studiekeuze biedt VU Matching je de mogelijkheid om te bepalen of de studie overeen komt met het beeld en de verwachtingen die je hebt en of de studie bij jou past. VU Matching is een onderdeel van de aanmeldprocedure voor alle bacheloropleidingen van de VU en bestaat uit twee onderdelen. Na het inloggen op VUnet doe je het eerste onderdeel: de digitale vragenlijst. Het tweede onderdeel is de activiteit van de opleiding op de VU Campus.

Als je je vóór 1 mei hebt aangemeld in Studielink en je hebt vervolgens ingelogd op VUnet, dan ontvang je rond eind april automatisch een uitnodiging voor de matchingsactiviteit op de campus. De matchingsactiviteit voor deze opleiding wordt gehouden op donderdag 7 juni 2018 (starttijd 9:30 uur, eindtijd ca. 15:30 uur). Houdt deze dag vrij in je agenda.

Wil je meer informatie over de matchingsactiviteit? Neem dan contact op met de matchingscoördinator van de Faculteit der Bètawetenschappen: matching.beta@vu.nl. Voor algemene informatie over VU Matching, kun je terecht op www.vu.nl/vumatching.

Vragen? Stuur een e-mail naar contact@vu.nl

Proefstuderen

Wil je een dagje langskomen bij LI? Kom Proefstuderen!

Facebook-icoon

Dit ga je doen

Lifestyle Informatics combineert psychologische en biomedische vakken met vakken over kunstmatige intelligentie of artificial intelligence, modelleren, informatie en communicatie. Tijdens je studie ga je experimenteren, analyseren en menselijke processen en taken beschrijven. Je ontwerpt hulpmiddelen die menselijke processen en taken begrijpen. Je studeert aan de faculteit der Exacte Wetenschappen van de Vrije Universiteit, maar je volgt naast wiskunde, kunstmatige intelligentie / AI, informatica en logica ook vakken uit opleidingen van andere faculteiten, zoals Psychologie en Geesteswetenschappen.

Tijdsbesteding
Deze opleiding duurt drie jaar. Je volgt ongeveer 40% practica, 40% hoorcolleges en 20% werkcolleges.

Meer informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.
empty

Meer informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.
empty

Meer informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.
empty

Meer informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.
empty

Meer informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.
empty

Meer informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.
empty

Samenvatting Lifestyle Informatics

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

Bindend Studie Advies

norm: 42 EC

VWO Profiel

NG/EM/NT/CM (met wiskunde A of Wiskunde B)

Interessegebied

Gedrag en Maatschappij
Gezondheid en Beweging
Informatica, Wiskunde en Bedrijf

Tessa de Jong

Tweedejaars studente bachelor Lifestyle Informatics

Ik vond het in het begin moeilijk om een vervolgopleiding te kiezen. Ik ben altijd al breed geïnteresseerd geweest, en heb ook een profiel gekozen waarmee ik nog alle kanten op kon. Tijdens de Open dag kwam ik Lifestyle Informatics tegen en deze studie sprak me meteen aan. Ik zit nu in het tweede jaar en heb het erg naar mijn zin, vooral door de afwisseling. De ene periode leer je bij psychologie van alles over de hersenen, en de volgende periode leer je de game 'Snake' te programmeren of bouw je je eigen website.

Facebook-icoon