Law in Society

Rechten studeren - maar dan anders

Law in Society studeren?

Hoe kan het recht de weg vrijmaken voor een duurzame toekomst? En hoe staat het recht een meer duurzame toekomst soms in de weg? Is terrorisme een kwestie van internationaal strafrecht of van internationaal veiligheidsrecht – of allebei? En welke morele verantwoordelijkheid heeft een jurist in dit soort gevallen?

De bacheloropleiding Law in Society aan de Vrije Universiteit Amsterdam is uniek – nergens anders wordt recht op deze manier onderwezen. In plaats van de traditionele benadering van publiek, privaat- en strafrecht focust deze opleiding op echte maatschappelijke problemen, waarbij wordt gekeken hoe verschillende juridische invalshoeken daarop kunnen worden toegepast. Met behulp van een multidisciplinaire benadering met een sterke component uit de sociale wetenschappen in een interculturele omgeving doe je in groepjes empirisch onderzoek naar echte, bestaande zaken. Zo word je klaargestoomd om te werken in een internationale omgeving – denk aan NGO's, internationale organisaties en de grote advocatenkantoren.

Verander clichés. Ontdek hier hoe!

Binnen de opleiding Law in Society staan vier thema's centraal die zeer relevant zijn in de huidige maatschappij: veiligheid, globalisering van markten, migratie en duurzaamheid. Je bekijkt ieder thema op zowel mondiaal als lokaal niveau, vanuit verschillende juridische invalshoeken en met behulp van onderzoeksmethoden uit de sociale wetenschappen. 

Jaar 1
Je verdiept je in een van de belangrijkste kwesties van deze tijd: veiligheid. Je houdt je onder andere bezig met terrorisme, laster en mishandeling. Naast een introductie in empirisch onderzoek heb je verdiepende vakken over criminologie, rechtsfilosofie en diversiteit. In het tweede semester verdiep je je in de globalisering van markten en gebruik je psychologie en statistiek om je inzicht in de werking van die markten te verdiepen.

Jaar 2
Je bestudeert migratie, niet alleen vanuit abstract perspectief, maar door betrokkenen te ontmoeten en te interviewen. In kleine groepjes leer je kwalitatieve onderzoeksmethoden zoals interviewtechnieken en onderhandelingsvaardigheden die een goede voorbereiding vormen op een juridische loopbaan. In het tweede semester onderzoek je onderwerpen als klimaatverandering en kunstmatige intelligentie, en de ethische dilemma's waarmee juristen als gevolg daarvan te maken krijgen.

Jaar 3
Voor je minor in het eerste semester heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. Wie in Amsterdam blijft kan kiezen uit interessante minoren aan de VU. Daarnaast schrijf je een bachelorscriptie en volg je een aantal afsluitende vakken, waarin meer diepgang wordt gegeven aan je juridische kennis.

Zie voor een overzicht het jaarschema.

 • De bachelor Law in Society aan de VU is volstrekt uniek. Nergens anders ter wereld worden de juristen van de toekomst opgeleid vanuit een multidisciplinair, praktisch perspectief.
 • Je studeert in een heel diverse leeromgeving, in een groep studenten met allerlei verschillende achtergronden.
 • Na het halen van je diploma kun je niet alleen de wet toepassen, maar zie je ook hoe het toepassen van verschillende regels verschillende 'juridische' oplossingen oplevert.
 • Aan de VU werken de beste juristen, criminologen en sociale wetenschappers samen in één faculteit. Zij zijn allemaal bezig met onderzoek naar de onderwerpen die binnen de opleiding aan bod komen.
 • Zowel de VU als de stad Amsterdam staan bekend om hun diversiteit. We zijn dan ook op zoek naar ruimdenkende mensen met verschillende achtergronden!
 • Je bent van nature geïnteresseerd in nieuwe invalshoeken, nieuwe culturen en nieuwe ervaringen.
 • Je werkt het liefst in groepen en houdt ervan om taken gezamenlijk uit te voeren.
 • Je houdt je bezig met sociale vraagstukken en bediscussieert die graag met anderen.
 • Je bent proactief – misschien heb je vrijwilligerswerk gedaan in het plaatselijke buurthuis of bij een vluchtelingencentrum?
 • Je hebt voldoende beheersing van de Engelse taal (de opleiding is helemaal in het Engels).
 • Je beschikt minimaal over basiskennis op het gebied van wiskunde (binnen de opleiding wordt gebruikgemaakt van statistiek).
 • Je bent ambitieus en houdt van een uitdaging.

Herken je jezelf hierin? Kom dan naar een van onze Open Dagen, waar je meer informatie kunt krijgen en de opleiding zelf kunt uitproberen! Wil je je graag aanmelden en voldoe je aan de toelatingseisen (zie hieronder), laat ons dan weten waarom deze opleiding bij jou past!

Masteropleidingen
Na de bachelor Law in Society ben je perfect voorbereid op een master met een vergelijkbare multidisciplinaire, internationale benadering. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

 • International Business Law
 • International Conflict and Criminology
 • International Migration and Refugee Law
 • International Technology Law
 • Law and Politics of International Security
 • Transnational Legal Studies

Carrièremogelijkheden
Met een bachelordiploma Law in Society kun je vele kanten uit. Zo ben je geschikt voor functies op het gebied van internationale samenwerking, bijvoorbeeld bij een NGO of een internationale organisatie. Ook de grote advocatenkantoren zoeken tegenwoordig afgestudeerden met meer dan alleen een juridische achtergrond. Ze willen mensen die breed kunnen denken en hun juridische opleiding kunnen gebruiken om grensoverschrijdende problemen op verschillende manieren op te lossen. En ligt je ambitie op het gebied van de "togaberoepen" (advocaat, rechter, officier van justitie, enz.): dan kun je voorafgaand aan een Master Rechtsgeleerdheid een aanvullend programma volgen. Dit programma is in ontwikkeling en reeds goedgekeurd door de examencommissie.

Het programma bestaat uit tenminste 60EC. Hiervoor zou grotendeel de minorruimte (30EC) in het derde jaar van het Law in Society programma gebruikt kunnen worden. Overige punten worden extra curriculair behaald. Meer informatie over dit aanvullende programma volgt binnenkort.

Law in Society is een selectieve opleiding.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Law in Society studeren:

 • Natuur en Gezondheid, minimaal een 7 voor het vak Engels op 5 of 6 vwo
 • Natuur en Techniek, minimaal een 7 voor het vak Engels op 5 of 6 vwo
 • Economie en Maatschappij, minimaal een 7 voor het vak Engels op 5 of 6 vwo
 • Cultuur en Maatschappij, minimaal een 7 voor het vak Engels op 5 of 6 vwo

Hbo propedeuse
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Wiskunde A of B of C* en Engels**

* Geldt niet voor de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde.
** Minimaal een 7 behaald op 5 of 6 vwo-niveau (indien te behalen via staatsexamen, aanmelden kan tot en met 31 december 2019).

Hbo bachelor
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Wiskunde A of B of C* en Engels**

* Geldt niet voor de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde.
** Minimaal een 7 behaald op 5 of 6 vwo-niveau (indien te behalen via staatsexamen, aanmelden kan tot en met 31 december 2019).

Ouder dan 21?
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau:

 • Engels
 • Nederlands
 • Geschiedenis
 • Wiskunde A of B of C

Deficiënties wegwerken?
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Volg dan onderstaande stappen om je aan te melden.

Aanmelden

 1. Check of je voldoet aan de opleidingseisen.
 2. Registreer je vóór de aanmeldingsdeadline voor de Bachelor via Studielink
 3. Na registratie ontvang je inloggegevens voor VUnet
 4. Vervolgens moet je de volgende documenten uploaden:
  • Assessmentformulier: ‘tell us why you’re a great fit’  
  • Een gecertificeerde eindcijferlijst van 5 of 6 VWO
  • Optioneel: je mag een referentiebrief bijvoegen (in Nederlands of Engels). Je mag zelf kiezen wie jouw referentie schrijft, het wordt echter wel aangeraden om iemand te kiezen die jou op professioneel niveau kent (bijv. een docent, supervisor of baas etc.)
   De referentiebrief kan je uploaden in VUnet met de cijferlijst of vragenlijst, als één document
 5. Wanneer al je documenten zijn ingeleverd, wacht je op de uitslag van de toelatingscommissie. 

Een Skype interview kan onderdeel uitmaken van de selectie procedure.

Law in Society is een selectieve opleiding. Dit betekent dat een toelatingscommissie zal bepalen of de motivatie en kwalificaties van de kandidaat passen bij het beoogde profiel. Het aangeboden krijgen van een plaats in onze opleiding hangt af van onze indruk van jouw geschiktheid voor deelname aan onze Law in Society bachelor.

De toelatingscommissie zal eens per maand samenkomen om de voltooide aanmeldingen door te spreken.

Aanmeldingen voltooid voor:
Datum van bespreking:
1 november 2019
20 november 2019
1 december 2019
18 december 2019
1 januari 2020
15 januari 2020
1 februari 2020
19 februari 2020
1 maart 2020
18 maart 2020
1 april 202015 april 2020
1 mei 202013 mei 2020
1 juni 2020
17 juni 2020

Je zult de uitkomst ongeveer een week na de commissie bespreking ontvangen via email. Er zijn twee mogelijke uitkomsten:

 1. Geselecteerd voor een Skype interview: De toelatingscommissie nodigt je uit voor een Skype interview om jouw motivatie voor en verwachtingen van de opleiding te bespreken. Dit interview zal normaliter binnen 2 weken na de commissie bespreking plaatsvinden.
 2. Afgewezen: helaas is het voor jou niet mogelijk om deel te nemen aan onze bacheloropleiding Law in Society.

Als het interview succesvol verloopt ontvang je een voorwaardelijke of onvoorwaardelijke aanbieding voor een plaats in onze bacheloropleiding per email.

Vragen? Wij antwoorden graag!

 • Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00).
 • Stuur een mail naar contact@vu.nl.
 • Of stuur een Whatsappbericht naar +31 6 825 48 367.

Heb je een vraag over de toelatingseisen? De Studentenbalie geeft antwoord.

 • Bel 020-5985020 (op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 of 14.00 en 17.00 uur).
 • Of stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl

Bachelordag
Kom naar onze Bachelordag om met eigen ogen te zien hoe het is om Law in Society te studeren aan de VU! Meld je hier aan.

Proefstuderen
Ontdek hoe het is om voor één dag student te zijn op de campus op de Amsterdamse Zuidas. Meld je hier aan voor de komende Proefstudeerdag!

Matching
Law in Society is een selectieve opleiding. Om die reden is er geen verplichte matchingprocedure voor deze studie.

Samenvatting Law in Society

Taal

Engels

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

VWO Profiel

NG/NT/EM/CM

Interessegebied

Economie, Recht en Bestuur
Gedrag en Maatschappij

Facebook-icoon  Twitter-icoon  Youtube-icoon
;