International Business Administration

Op weg naar een succesvolle loopbaan in het internationale zakenleven

International Business Administration

AACSB

International Business Administration studeren?

Ben je nieuwsgierig naar andere culturen? Wil je een basis leggen voor je zakelijk succes? De zakenwereld is internationaal. Daarom gaan we bij International Business Administration (IBA) aan de Vrije Universiteit (VU) uitgebreid in op het internationale aspect van alle deelgebieden van de bedrijfskunde. Hierbij ligt het accent nadrukkelijk op mensen in een interculturele omgeving. 

Het programma is multidisciplinair. Dat wil zeggen dat we aandacht besteden aan allerlei aspecten: van management en organisatie tot interculturele marketing en van informatietechnologie tot internationale strategie. Ook kom je in contact met het bedrijfsleven. Bij IBA komen bedrijven naar de collegezaal om ervaringen uit de praktijk met je te delen en je zo voor te bereiden op een loopbaan in de internationale zakenwereld.

In de eerste helft van de opleiding maak je kennis met een breed scala aan zakelijke disciplines. Tijdens de tweede helft van je opleiding neem je beslissingen over je toekomst. In de tussentijd doe je onderzoeks- en analytische vaardigheden op, en leer je problemen uit de echte zakenwereld oplossen. 

Eerste jaar
De VU is de enige universiteit in Nederland die een programma aanbiedt waarbij een integrale benadering van bedrijven en de mensen die deze bedrijven runnen centraal staat. De internationale dimensie van IBA vind je terug in kernvakken over onderwerpen als internationale economie, interculturele marketing en management van internationale toeleveringsketens. Bekijk ook de studiegids jaar 1.

Tweede jaar
Het eerste semester ga je verder met de kern van het onderwijsprogramma met vakken zoals International Strategy. In dit vak presenteert een internationaal opererend bedrijf een zakelijk probleem dat je moet oplossen aan de hand van een SWOT-analyse, het voorstellen van een strategie en met behulp van hun feedback. Tijdens het tweede semester kun je de keuzevakken kiezen die aansluiten bij je voorkeur. Bekijk ook de studiegids jaar 2.

Derde jaar
In het eerste halfjaar ga je op een internationale uitwisseling naar een van onze partneruniversiteiten in het buitenland. Wanneer je terugkomt, specialiseer je je in het zakelijke deelgebied van je keuze en schrijf je je bachelorscriptie. Dit is je kans om je studie af te stemmen op je toekomstige werkterrein of om jezelf voor te bereiden op een master in de specialisatie van je voorkeur. Bekijk ook de studiegids jaar 3.

Jaarschema 2019-2020

 • Anders dan het geval is bij een traditionele studie Bedrijfskunde, is IBA daadwerkelijk een internationale studie. Onze vakken zijn afgestemd op de internationale markt. 
 • De VU organiseert Business Experience Days. Tijdens deze evenementen worden bedrijven uitgenodigd om presentaties, workshops en masterclasses te geven (en om nieuwe mensen te werven!) 
 • De VU helpt je actief bij je loopbaan. Daarom bieden wij  evenementen, stages, workshops en loopbaancoaching aan. 
 • Je profiteert niet alleen van een uitwisseling naar het buitenland, maar je werkt ook samen in interculturele teams met studenten van over de hele wereld. 
 • De VU geeft je de kans om je eigen beslissingen te nemen en keuzes te maken. 
 • De VU is een campus-universiteit. Studenten zijn daardoor actief betrokken en brengen veel tijd met elkaar door, zowel tijdens de colleges als in hun vrije tijd.
 • Je bent nieuwsgierig naar verschillende mensen en culturen, hun interactie en de manier waarop zij werken. 
 • Je hebt het vermogen om kritisch naar jezelf en je gedrag te kijken aan de hand van wat je over andere culturen hebt geleerd. 
 • Je wilt uitgedaagd worden en denkt graag kritisch na. 
 • Je hebt aanleg voor cijfers, data en statistieken. 
 • Je beheerst de Engelse taal goed (de opleiding wordt alleen in het Engels aangeboden). 
 • Je wilt graag een basis leggen om van hieruit verder te bouwen aan je toekomstige carrière.

Herken je jezelf hierin? Kom dan naar een van onze Open Dagen, waar je meer informatie krijgt en kunt proefstuderen! Als je interesse hebt en voldoet aan de toelatingseisen (zie hieronder), bekijk dan de informatie over onze aanmeldingsprocedure en deadlines.

Masters
De specialisatie die je kiest in je derde jaar, bepaalt waarschijnlijk je masteropleiding. De meeste bachelorstudenten kiezen ervoor om zich verder te specialiseren via een masteropleiding in diverse bedrijfskundige deelgebieden, zoals de opleidingen Digital Business and Innovation, Financial Management, Human Resource Management, International Management, Leadership and Change Management, Management Consulting, Strategy and Organization, Transport and Supply Chain Management, Marketing, Finance of Accounting and Control. Ook kiezen studenten voor verwante disciplines als internationale journalistiek, creatieve reclame, internationale ontwikkelingsstudies en duurzaamheid. Je kunt bovendien met al die masteropleidingen ook in het buitenland studeren. 

Arbeidsmarkt
IBA-alumni gaan veelal aan de slag bij internationale bedrijven of worden ondernemer en beginnen hun eigen start-up. Studenten vinden uiteraard vaak een baan in het buitenland op gebieden als zakelijke analyse, management van toeleveringsketens, marketing, financieel management en beleidsvorming. Met een bachelor in IBA beschik je over vaardigheden die de arbeidsmarkt sterk waardeert, zoals kritisch denkvermogen, onderzoeksvaardigheden, zelfbewustzijn, sociale/professionele vaardigheden en het vermogen om de theorie in de praktijk toe te passen.

Vwo-diploma

Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen International Business Administration studeren: 

 • Natuur en Gezondheid
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij, aangevuld met Wiskunde A of B

Hbo propedeuse 
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen: Wiskunde A of B* en Engels op 6 vwo-niveau.
*Geldt niet voor de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde.

Hbo bachelor
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen: Wiskunde A of B* en Engels op 6 vwo-niveau.
*Geldt niet voor de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde. 

Ouder dan 21?       
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau: 

 • Engels
 • Wiskunde A of B 
 • Geschiedenis

Matching 2020

De VU vindt het belangrijk dat jij goed past bij ons en deze opleiding. Met de verplichte studiekeuzecheck bekijken we of er een match bestaat. Deze check heet VU Matching en bestaat uit twee onderdelen: een digitale vragenlijst als onderdeel van je aanmelding in VUnet en het tweede onderdeel is de Matchingsactiviteit.

Deze opleiding biedt de matchingsactiviteit online aan, je hoeft hiervoor niet naar de VU te komen. Zodra je het aanmeldformulier in VUnet volledig heb ingevuld en bevestigd (voortgang 100%), kun je uitgenodigd worden voor de matchingsactiviteit (de logingegevens voor VUnet ontvang je na je aanmelding in Studielink). Let op: Deelname aan de Matchingsactiviteit is verplicht. Als je niet hebt deelgenomen kun je je niet inschrijven voor de opleiding!

De startdatum voor het versturen van de uitnodigingen is nu nog niet bekend. Houd je inbox in de gaten: de uitnodiging wordt gestuurd naar het emailadres dat je bij je aanmelding hebt opgegeven. Controleer ook regelmatig je spamfolder om zeker te zijn dat je geen berichten van ons misloopt. Na de matchingsactiviteit ontvang je een advies op maat. Als je je hebt aangemeld vóór 1 mei, dan is het advies niet-bindend. Heb je je na 1 mei aangemeld voor de opleiding, dan is het advies bindend. Bij een negatief bindend advies kun je je niet inschrijven voor deze opleiding.

Kijk voor meer informatie op VU Matching    
Vragen over matching kun je mailen naar matching.sbe@vu.nl

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen. 

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan

Vragen? Wij antwoorden graag!

 • Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00). 
 • Stuur een mail naar contact@vu.nl
 • Of stuur een Whatsappbericht naar +31 6 825 48 367.

Heb je een vraag over de toelatingseisen? De Studentenbalie geeft antwoord. 

 • Bel 020-5985020 (op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 of 14.00 en 17.00 uur). 
 • Of stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl

Bachelordag
Laat je op de Bachelordag uitgebreid voorlichten op de informatiemarkt en bezoek de voorlichtingsronde van de opleiding.

Proefstuderen 
Tijdens een dag proefstuderen kan je je goed laten informeren en kennis maken met zowel de studie, het gebouw als met studenten.

Wil je graag in contact komen met een student of een dagje meelopen? Stuur een mailtje naar secretary@aureus-vu.nl. De bestuursleden van Studievereniging Aureus brengen je graag in contact studenten.

Samenvatting International Business Administration

Taal

Engels

Duur

Drie jaar (fulltime)

Aanmelden Voor

1 mei

StartDatum

1 September

Vorm

Voltijd

Bindend Studie Advies

Norm 42 EC (incl cursus business mathematics) 

VWO Profiel

CM/EM/NG/NT (with Mathematics A or B)

Interessegebied

Economie, Recht en Bestuur

Facebook-icoonTwitter-icoonYoutube-icoon
    empty
;