Griekse en Latijnse Taal en Cultuur

Ken je klassieken, ken je cultuur!

Griekse en Latijnse taal en cultuur

De bacheloropleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur leidt je op tot een all-round classicus met een brede blik én met diepgang. Je leert Grieks en Latijn op excellent niveau lezen en analyseert teksten die al eeuwen tot de top van de wereldliteratuur behoren. Daarnaast bestudeer je de cultuurgeschiedenis van de Klassieke Oudheid en de invloed hiervan op het heden.

Waarom Griekse en Latijnse taal en cultuur?
De opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur draait om veel meer dan alleen het bestuderen van klassieke teksten. Je leert verder te kijken dan je eigen studie door steeds in gesprek te gaan met andere disciplines zoals geschiedenis, filosofie, kunstgeschiedenis, literatuur en archeologie. Daardoor biedt onze bacheloropleiding je een goed kader om complexe maatschappelijke vraagstukken van vandaag de dag te begrijpen en er een genuanceerde opinie over te vormen.

Griekse en Latijnse taal en cultuur: iets voor jou?

 • Je lievelingsvak is Grieks en/of Latijn.
 • Je houdt ervan om teksten te analyseren en te bestuderen.
 • Je bent geïnteresseerd in de Klassieke Oudheid.
 • Je denkt graag diep na: wat zijn eigenlijk de bronnen van de Europese cultuur?

Waarom Griekse en Latijnse taal en cultuur in Amsterdam?

 • Amsterdam biedt uitstekende faciliteiten op het gebied van de Oudheid, zoals een grote vakbibliotheek en het Allard Piersonmuseum.
 • De opleiding heeft een internationale oriëntatie, zodat je goed voorbereid bent op een uitwisseling in het buitenland.
 • Deze opleiding wordt aangeboden door de twee Amsterdamse universiteiten. UvA en VU bundelen hun expertise op het terrein van Oudheid en Archeologie in het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology: ACASA. De combinatie van specialisten in al deze academische richtingen zorgt voor een stimulerende omgeving om samen te werken en te studeren.
 • Door de kleine werkgroepen kunnen de docenten inspelen op jouw persoonlijke wensen en behoeften.
 • De studie van Griekse en Latijnse taal en literatuur is bij ons ingebed in een historische, archeologische en filosofische context. Er is aandacht voor de invloed van de Klassieke Oudheid op latere periodes en de relevantie daarvan voor het heden.

Een klassieker in de zomer

Ieder jaar organiseren de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) samen de Zomerschool Klassieken voor alle scholieren, studenten, docenten en anderen met een grote interesse in Grieks en Latijn.

Kom van 19 t/m 23 augustus 2019 naar de Zomerschool Klassieken, in hartje Amsterdam!

Meer informatie over de Zomerschool Klassieken.

Verander fake news

AFB Keuzegids 2019 Topopleiding

We leiden je op tot een all-round academicus met veel kennis over de Klassieke Oudheid. Je wordt getraind in literaire analyse, met inzicht in taal en taalstructuren, kennis van effectieve communicatie, en aandacht voor (cultuur)historische processen. Je leert vanuit een kritische onderzoekshouding en met een internationale blik, je kennis toe te passen op nieuwe vraagstukken binnen het vakgebied of op situaties binnen het professionele werkveld.

Eerste en Tweede jaar
Het eerste jaar is breed van opzet: je profiteert direct van de samenwerking met de opleidingen Oudheidwetenschappen en Archeologie. Je brengt je kennis van het Grieks en het Latijn op hoog niveau door veel klassieke teksten te lezen en je verdiept je in de cultuurgeschiedenis van de Klassieke Oudheid. Je start ook meteen met het ontwikkelen van je schrijfvaardigheid aan de hand van creatieve schrijfopdrachten. Er is ook aandacht voor antieke filosofie.

In het tweede jaar verdiep je je verder in de klassieke auteurs, maar je maakt ook kennis met werken uit de post-klassieke periode door bijvoorbeeld teksten van Byzantijnse en middeleeuwse schrijvers te lezen. Het belang van het Latijn voor de cultuur van Europa komt expliciet aan bod. Je wordt uitgedaagd om zelf onderzoek te doen.

Derde jaar
In het derde jaar heb je keuzeruimte waarmee je je opleiding een eigen profiel kunt geven. Je neemt deel aan een excursie en het is mogelijk om een deel van je studie in het buitenland te doen. Je rondt je bachelor af met het schrijven van een scriptie.

Tijdsbesteding
Studie: circa 40 uur per week
College: circa 14 uur per week

Verdiepende informatie over het programma vind je in de studiegids.

Je bent na je studie breed inzetbaar, in functies die een kritische, zelfstandige en leergierige geest vereisen. Afgestudeerden in Griekse en Latijnse taal en cultuur vinden na hun studie een passende baan in zeer uiteenlopende functies en sectoren. Denk hierbij aan musea, uitgeverijen en de journalistiek.

Na je studie kun je aan de slag:

 • als vertaler
 • als redacteur
 • als educatief medewerker in uiteenlopende (historische) projecten
 • of kies voor een baan in het middelbaar onderwijs

In Nederland is structureel een grote behoefte aan eerstegraads bevoegde docenten Grieks en Latijn. Om als docent aan de slag te mogen kun je verschillende trajecten volgen:

 • eerst een eenjarige vakinhoudelijke master en aansluitend een lerarenopleiding
 • een tweejarige educatieve master Educatie in de Taal en Cultuurwetenschappen
 • een educatieve minor in de bachelor (alleen lesbevoegdheid voor in de onderbouw)

Aansluitende masters
Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. Met een bachelordiploma Griekse en Latijnse taal en cultuur ben je direct toelaatbaar tot onder meer de volgende ACASA-masterprogramma’s:

Voor de tweejarige research master Classics and Ancient Civilizations geldt een selectieprocedure.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Griekse en Latijnse Taal en Cultuur studeren: 

 • Natuur en Gezondheid, aangevuld met Grieks of Latijn
 • Natuur en Techniek, aangevuld met Grieks of Latijn
 • Economie en Maatschappij, aangevuld met Grieks of Latijn
 • Cultuur en Maatschappij, aangevuld met Grieks of Latijn

Hbo propedeuse
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau : Grieks of Latijn. 

Hbo bachelor
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau : Grieks of Latijn.  

Ouder dan 21?
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau: 

 • Nederlands
 • Engels
 • Geschiedenis 
 • Grieks of Latijn

Deficiënties wegwerken?  
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen. 

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan .

Buitenlands diploma
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Nederlands* 
 • Engels*
 • Geschiedenis
 • Grieks of Latijn

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert. 

Meer weten? Meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding. 

Deficiënties wegwerken?  
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen. 

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan .

Als aankomend student Griekse en Latijnse taal en cultuur volg je het verplichte VU Matching programma. Zo zet je meteen een goede stap richting je eerste jaar van de opleiding. Met VU Matching check je of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt.

Deelname aan de matching is verplicht voor deze bacheloropleiding! De matchingsactiviteit vindt plaats op 9 juni 2020 en wordt gehouden aan de UvA, omdat daar ook het onderwijs van jouw opleiding gegeven wordt.

Kijk voor meer informatie bij VU Matching of stel je vraag via matching.fgw@vu.nl.

Vragen?
Wij antwoorden graag!
• Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur).
• Stuur een mail naar contact@vu.nl .
• Of stuur een Whatsappbericht naar +31 6 82 54 83 67.

Heb je een vraag over de toelatingseisen? De Studentenbalie geeft antwoord .
• Bel 020-5985020 (op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 of 14.00 en 17.00 uur).
• Of stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl .

Kom eens langs!
Voordat je voor de opleiding kiest, raden we je aan naar de Bachelordag van VU te komen. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding en van wat er van je wordt verwacht.

Ook kun je tijdens de Zomerschool Klassieken alvast kennismaken met de opleiding.

Tijdens de MasterClassics Oudheid maak je kennis met de opleidingen Griekse en Latijnse taal en cultuur, Oudheidkunde en Archeologie aan de VU.

Kom een dagje Proefstuderen bij ons! Tijdens het proefstuderen krijg je een indruk van de opleiding en kom je erachter of het echt wat voor je is. Je loopt mee met een student die jou van alles kan vertellen over zijn ervaring, de opleiding en studeren. Hij of zij neemt je mee naar een college, laat de campus zien, jullie bezoeken eventueel de studievereniging en je kunt al jouw vragen stellen.

Facebook-icoon   Twitter-icoon

Michelle Bot

Werkzaam als freelance redacteur en bij uitgeverij Athenaeum - Polak & Van Gennep

Michelle Bot

"Ik wist al vroeg in mijn middelbareschooltijd dat ik Grieks en Latijn wilde studeren. Het feit dat twee talen en culturen van zo lang geleden nu nog zo herkenbaar en relevant kunnen zijn, vond (en vind) ik heel interessant. Het bleek een goede keuze: de vakken waren divers, de docenten enthousiast en mijn medestudenten gezellig en gedreven. Na mijn studie heb ik vakken van de master Redacteur/editor gevolgd. Nu werk ik bij een uitgeverij die onder andere boeken uit en over de oudheid uitgeeft en werk ik als freelance redacteur voor verschillende andere uitgeverijen. Ik weet vrij zeker dat ik zonder Griekse en Latijnse taal en cultuur niet zou zijn waar ik nu ben: mijn ervaring is dat je met een achtergrond in de klassieken opvalt, waar je ook wilt werken, en dat is altijd handig."

Samenvatting Griekse en Latijnse Taal en Cultuur

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei 2019

StartDatum

1 september 2019

Vorm

Voltijd

Bindend Studie Advies

Norm: 48 EC inclusief het vak Academische vaardigheden

VWO Profiel

CM/EM/NG/NT + Grieks/Latijn

Interessegebied

Kunst, Cultuur en Geschiedenis
Talen en Communicatie

Facebook-icoonTwitter-icoon
;