Gezondheid en Leven

Van molecuul tot maatschappij

Leven, gezondheid en ziekte

De opleiding Gezondheid en Leven richt zich op alle aspecten van leven, gezondheid en ziekte. Het functioneren van de gezonde mens is gerelateerd aan genetische, sociale, biotische, gedragsmatige en fysische invloeden. Vanuit zo'n totaalblik naar onze gezondheid kijken: als jou dat ook mateloos fascineert, dan is deze opleiding je op het lijf geschreven.

In het eerste jaar van de opleiding leg je een brede basis voor de kennis en academische vaardigheden binnen de levenswetenschappen. Jouw blikveld reikt van molecuul tot maatschappij. Vervolgens profileer je je in het tweede jaar op basis van jouw interesses, vaardigheden en ambities in de richting van de biomedische-, klinische-, of gezondheidswetenschappen (major). In het eerste gedeelte van het derde jaar kies je een minor en in het tweede semester rond je de opleiding af met een bachelorstage waarin alles samenkomt.

Verder kijken als gezondheid- en levenswetenschapper

Gezondheidsproblemen zijn tegenwoordig zo complex dat ze alleen kunnen worden opgelost door verschillende vakgebieden samen te brengen. En dat is precies waarom je bij Gezondheid en Leven vanuit het VU-thema Human Health & Life Sciences op zoek gaat naar de juiste oplossingen voor (internationale) gezondheidsproblemen. Omdat de faculteit der Bètawetenschappen samenwerkt met andere VU-faculteiten leer jij een multidisciplinaire blik ontwikkelen. Dat is goud waard zodra je straks als expert aan de slag gaat.

Gezondheid- en levenswetenschapper worden? Kom proefstuderen

Ben je goed onderlegd in exacte vakken en gefascineerd door de gezondheid van de mens? Wil je niet alleen weten wat er in het lichaam gebeurt als het ziek wordt, maar wil je hier ook graag (patiëntgericht) onderzoek naar doen? Vind je de maatschappelijke kant van ziek zijn net zo interessant? En niet in de laatste plaats: heb je graag regie over je eigen opleiding? Dan willen we graag met je kennismaken tijdens een dagje proefstuderen hier op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas.

Verander fastfood

Gezondheid en Leven is een brede bacheloropleiding. Na je bachelor kun je dan ook doorstromen naar, afhankelijk van je gevolgde major, zeer uiteenlopende masteropleidingen binnen de Levenswetenschappen. Een overzicht van mogelijke masteropleidingen aan de VU kun je onderaan deze pagina vinden.

Het werkterrein na je master is net zo breed als het hele terrein van de gezondheidszorg. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag in een laboratorium waar je werkt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen hiv, je doet patiëntgericht onderzoek naar de beste behandelmethode tegen obesitas, of je maakt beleid om alcoholmisbruik onder jongeren terug te dringen. De keuze is aan jou!

Alumni-enquête: diverse banen, grote tevredenheid

Uit een alumni-enquête afgenomen in 2016, in het kader van het 10-jarig bestaan van Gezondheid en Leven, blijkt dat de functies waarin oud-Gezondheid en Leven studenten zijn gaan werken zeer divers zijn.

Ongeveer 40% van de studenten is na hun opleiding onderzoeker geworden, op een universiteit of bij de overheid. Daarnaast zijn veel alumni werkzaam als docent, (beleids-)adviseur of zijn ze actief in de (wetenschaps-)communicatie. Het ondersteunen van klinische trials is ook een beroep dat vaker genoemd wordt. Naast deze veel voorkomende beroepen zijn er ook studenten die een wat meer afwijkend pad, met daarin soms een schakelprogramma, hebben bewandeld en zo in hele andere functies terecht zijn gekomen. Wat dacht je bijvoorbeeld van gezondheidseconoom, forensisch medewerker bij een rechtbank, biomedisch technoloog of klinisch neuropsycholoog? Door de vele keuzes binnen Gezondheid en Leven, zijn de opties eindeloos.

Een baan vinden ging bij de meeste alumni vrij snel. Uit de enquête blijkt dat 75% van de oud-studenten binnen 3 maanden een baan had gevonden, meestal op universitair niveau. Bovendien blijkt dat zij over het algemeen erg tevreden zijn met hun huidige baan, met een gemiddelde score van 4 uit 5.

Masteropleidingen

Hieronder kun je lezen welke masteropleidingen er mogelijk zijn bij de VU na afronding van Gezondheid en Leven, afhankelijk van de gekozen major.

Meer weten over deze masteropleidingen?
Kijk op www.vu.nl/masters 

Biomedical Sciences
Bij deze tweejarige master heb je veel vrijheid in het samenstellen van het programma. In het eerste jaar kun je kiezen uit één van de onderzoekspecialisaties (bv. Infectious Diseases, Immunology, Neurobiology). In het tweede jaar beslis je zelf over je verdere programma; of je kiest nog een tweede onderzoekspecialisatie, of je kiest voor een specialisatie International Public Health, Science Communication, Science in Society of Education (lerarenopleiding Biologie).

Biomolecular Sciences
De onderzoeksmaster Biomolecular Sciences is gericht op het toepassen van biomoleculaire technieken voor medische doeleinden. De nadruk ligt op het begrijpen hoe moleculen functioneren in biologische processen met betrekking tot ziekte en gezondheid.

Cardiovascular Research
Je leert op biomedisch niveau over de werking van het hart en de bloedsomloop. Deze tweejarige master van het VU Medisch Centrum leidt je op tot onderzoeker op het terrein van hart- en vaatziekten.

Global Health
Werk jij op internationaal niveau mee aan een betere gezondheid en toegang tot zorg voor iedereen? Tijdens deze tweejarige internationale onderzoeksmaster word je klaargestoomd voor een carrière als onderzoeker op het terrein van Global Health.

Health Sciences
Je specialiseert je in één of meer van de volgende gezondheidswetenschappelijke richtingen: Beleid en organisatie in de gezondheidszorg, Preventie en volksgezondheid, Infectieziekten, Internationale volksgezondheid of Voeding en gezondheid.  

Management, Policy-Analysis and Entrepreneurship in Health and Life Sciences
Deze masteropleiding bereidt je voor op een carrière als beleidsmedewerker, adviseur, manager, consultant, ondernemer of als onderzoeker. Je leert complexe (biologische) maatschappelijke vraagstukken te vertalen naar onderzoeksprogramma’s en beleid.  
 
Neurosciences
Tijdens deze master leer je meer over de bouw en het functioneren van de hersenen. Je verdiept je in hersenziektes en hersenafwijkingen zoals dementie, multiple sclerosis, parkinson, verslaving of depressie. Je doet veel laboratorium onderzoek.

Oncology
Deze master bereidt je voor op een (internationale) carrière binnen het onderzoek naar de preventie, diagnose en behandeling van kanker. Deze master volg je bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een master aan een andere universiteit in Nederland of in het buitenland.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Gezondheid en Leven studeren: 

 • Natuur en Gezondheid
 • Natuur en Techniek, aangevuld met Biologie
 • Economie en Maatschappij, aangevuld met Scheikunde en Biologie
 • Cultuur en Maatschappij, aangevuld met Wiskunde A of B, Scheikunde en Biologie

Hbo propedeuse 
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Wiskunde A of B*, Biologie, Scheikunde en Engels.

Hbo bachelor
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Wiskunde A of B*, Biologie en Scheikunde. 

*Geldt niet voor de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde.  

Ouder dan 21?      
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau: 

 • Engels
 • Wiskunde A of B
 • Scheikunde
 • Biologie

Deficiënties wegwerken?  
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Buitenlands diploma 
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Nederlands* 
 • Engels*
 • Wiskunde A of B
 • Scheikunde
 • Biologie
* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert. 

Meer weten? Meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding. 

Deficiënties wegwerken?  

Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor? 
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Na het maken van je studiekeuze biedt VU Matching je de mogelijkheid om te bepalen of de studie overeen komt met het beeld en de verwachtingen die je hebt en of de studie bij jou past. VU Matching is een onderdeel van de aanmeldprocedure voor alle bacheloropleidingen van de VU en bestaat bij deze opleiding uit twee onderdelen. Na het inloggen op VUnet doe je het eerste onderdeel: de digitale vragenlijst. Het tweede onderdeel is de matchingsactiviteit.

Deze opleiding biedt de matchingsactiviteit online aan, je hoeft hiervoor niet naar de VU te komen. Zodra je het aanmeldformulier in VUnet volledig heb ingevuld en bevestigd (voortgang 100%), kun je uitgenodigd worden voor de matchingsactiviteit (de logingegevens voor VUnet ontvang je na je aanmelding in Studielink).

De startdatum voor het versturen van de uitnodigingen is nu nog niet bekend. Houd je inbox in de gaten: de uitnodiging wordt gestuurd naar het emailadres dat je bij je aanmelding hebt opgegeven. Controleer ook regelmatig je spamfolder om zeker te zijn dat je geen berichten van ons misloopt.

Algemene informatie over VU Matching vind je op www.vu.nl/vumatching. Wil je meer informatie over de matchingsactiviteit? Neem dan contact op met de matchingscoördinator van de Faculteit der Bètawetenschappen: matching.beta@vu.nl.


Vragen? Stuur een e-mail naar contact@vu.nl

Bachelordag
Laat je op de Bachelordag uitgebreid voorlichten op de informatiemarkt en bezoek de voorlichtingsronde van de opleiding.empty

Proefstuderen
Kom Proefstuderen bij de VU! Je loopt mee met een eerstejaarsstudent. Na het Proefstuderen heb je een goede indruk van de opleiding en kun je bepalen of Gezondheid en Leven aansluit bij jouw interesses en capaciteiten.
Aanmelden is mogelijk van november tot eind mei.

Schoolvoorlichting - hele jaar door
De voorlichter en studentvoorlichters komen naar scholen toe om informatie te geven over de bacheloropleiding Gezondheid en Leven. Houd dus de voorlichtingsdagen van jouw school in de gaten! Mochten we niet langskomen, vraag dan je docent of decaan om contact met ons op te nemen. Dan kijken we of we alsnog een voorlichting kunnen geven.

Facebook-icoon
empty

Dit ga je doen

Complexe vraagstukken
Gezondheid wordt bepaald door vele factoren, zowel binnen als buiten onze invloedssfeer, zowel op het niveau van de cel als op het niveau van de maatschappij. Hierdoor zijn gezondheidsvraagstukken vaak zeer complex. Om passende oplossingen te vinden, is het noodzakelijk om vanuit verschillende invalshoeken naar deze problematiek te kijken. Als student Gezondheid en Leven bestudeer je (internationale) gezondheid daarom vanuit verschillende perspectieven: van molecuul tot maatschappij.

Unieke opleiding
De bacheloropleiding Gezondheid en Leven is uniek in Nederland. De opleiding duurt drie jaar en is uitsluitend voltijds te volgen vanaf september.

Van brede kennisbasis naar specialisatie
Gezondheid en Leven is een brede opleiding in de Levenswetenschappen, waarbinnen je je - vanaf het tweede jaar - via majoren (biomedische-, klinische-, of gezondheidswetenschappelijke) verder kunt specialiseren. Om je goed voor te bereiden op deze majoren, en om je te helpen in je keuzeproces, komen alle majoren terug in de vakken van het eerste jaar. Sommige eerstejaars vakken hebben een meer biomedisch, gezondheidswetenschappelijk of klinisch karakter, andere zijn gecombineerd van aard. Op deze manier leg je een brede kennisbasis in het eerste jaar, en ga je je vervolgens verder specialiseren.

De kennis die je in de bachelor Gezondheid en Leven opdoet gaat kort samengevat over:
• De bouw en werking van het menselijk lichaam: weefsels, organen, moleculaire en cellulaire processen, genetica, evolutiebiologie, microbiologie, immunologie en fysiologie.
• Gezondheid, ziekte en maatschappij: ontstaan, verspreiding en verloop van ziektes, diagnose- en behandelstrategieën, preventie en de relatie met leefstijl, psyche en sociaal-culturele omgeving.

Vaardigheden
Om later goed voorbereid te zijn op het oplossen van gezondheidsvraagstukken, is het belangrijk dat je naast kennis ook vaardigheden op doet. Binnen de verschillende vakken van Gezondheid en Leven ga je actief aan de slag met het aanleren van deze vaardigheden. De vaardigheden leerlijnen die bij Gezondheid en Leven centraal staan zijn:

1) Onderzoeksmethode en Statistiek: door het bestuderen van theorie én door zelf aan de slag te gaan leer je hoe je onderzoek moet uitvoeren en hoe je gegevens moet analyseren met behulp van statistische methoden.

2) Academische Vaardigheden en kritisch denken: gedurende je hele bachelor ga je aan de slag met wetenschappelijk lezen en schrijven, presenteren, debatteren en reflecteren, om zo je academische vaardigheden te trainen en een kritische onderzoeker te worden.

3) International Science Communication: met het oog op de toenemende internationalisering van de wetenschap, ga in je deze leerlijn aan de slag met een belangrijke vaardigheid: het communiceren over wetenschap in het Engels.

4) Studiebegeleiding en Beroepspraktijk (SLB): binnen deze leerlijn helpen we je op weg met alle keuzes die je binnen de opleiding Gezondheid en Leven moet maken, zoals de keuze voor je major. Daarnaast krijg je inzicht in de beroepsmogelijkheden na Gezondheid en Leven, en ga je actief aan de slag met het ontwikkelen van goede studievaardigheden.


Klik voor meer informatie en de indeling per jaar op de diverse tabbladen hieronder.

Een volledige overzicht van de bacheloropleiding Gezondheid & Leven vind je in het jaarschema.

In het eerste jaar van de opleiding volg je tien vakken (zie hieronder) en leg je een brede basis voor wat betreft kennis en academische vaardigheden binnen de humane levenswetenschappen. Jouw blikveld is van fundamenteel biomedisch onderzoek tot maatschappelijke gezondheidskwesties en klinische ziektebeelden.

PeriodeVakken
Periode 1 (sep-okt)Zicht op Gezondheid en Leven
Bouwstenen van het Leven
Periode 2 (nov-dec)Humane Levenscyclus I
Celbiologie en Immunologie
Periode 3 (jan)Humane Levenscyclus II
Periode 4 (feb-mrt)Vorm en Functie
Milieu en Gezondheid
Periode 5 (apr-mei)Microbiologie
Methodologie I
Periode 6 (juni)Gedrag en Gezondheid

Begeleid door jouw mentor (ouderejaarsstudent) en tutor (docent), kies je op basis van jouw interesses, vaardigheden en ambities aan het einde van het eerste jaar een hoofdstroom, oftewel een major. Je hebt keuze uit één van de drie majoren: de biomedische-, klinische-, of gezondheidswetenschappelijke major.

N.B. Bij een te groot aantal aanmeldingen voor één van de drie majoren zal selectie plaatsvinden op basis van de in jaar 1 behaalde cijfers en studiepunten.

Verdiepende informatie over het eerste jaar (per vak) vind je in de studiegids. Hier vind je ook de voor de opleiding belangrijke documenten. 


       empty

Het tweede jaar is de start van jouw eigen studieprofiel. Begeleid door jouw mentor (ouderejaarsstudent) en tutor (docent), kies je op basis van jouw interesses, vaardigheden en ambities aan het einde van het eerste jaar een hoofdstroom, oftewel een major. Je hebt keuze uit één van de drie majoren: de biomedische-, klinische-, of gezondheidswetenschappelijke major.

Biomedische major 
Binnen de biomedische major leer je hoe het lichaam van een gezond mens functioneert, hoe ziektes ontstaan en hoe deze voorkomen kunnen worden. Dit leer je op het niveau van het molecuul, de cel, het orgaan en het totale organisme.

Gezondheidswetenschappelijke major 
Tijdens de gezondheidswetenschappelijke major leer je hoe verschillende factoren de (on)gezondheid van groepen mensen beïnvloeden. Je leert hoe je ziekte en ongezond gedrag in de maatschappij kunt voorkomen. Daarnaast leer je hoe de zorg is georganiseerd en bedenk je strategieën om de zorg van de toekomst betaalbaar en kwalitatief hoogstaand te houden in een groeiende samenleving.

Klinische major 
In de klinische major ligt de focus vanaf het begin op patiëntgebonden onderzoek en ben jij de verbinding tussen (biomedisch) wetenschappelijk onderzoek en de dagelijkse praktijk in de kliniek. Om deze brugfunctie te kunnen vervullen, leer je in deze major de taal te spreken van de onderzoeker én van de arts. Ook leer je vraagstukken uit de kliniek om te zetten naar wetenschappelijk onderzoek en, andersom, om bevindingen uit onderzoek weer in te passen in de kliniek. Daarnaast krijg je inzicht in ziektebeelden en de ontwikkeling van preventieve-, diagnostische- en therapeutische behandelplannen.

Het aanbod van vakken verschilt per major (zie tabblad jaarschema). Naast het verplichte vakkenpakket binnen jouw major, heb je de keuze uit een aantal keuzevakken passend bij jouw interesses. Daarnaast volg je dit jaar samen met alle andere tweedejaarsstudenten Gezondheid en Leven de vakken Methodologie II en Filosofie & Ethiek.

N.B. Bij een te groot aantal aanmeldingen voor één van de drie majoren zal selectie plaatsvinden op basis van de in jaar 1 behaalde cijfers en studiepunten.

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in de studiegids. Hier vind je ook de voor de opleiding belangrijke documenten.
       empty

In het eerste semester van het derde jaar kies je een minor. Tijdens deze vijf maanden heb je de mogelijkheid om je kennis te verdiepen of te verbreden. Dit kan binnen de faculteit, bij een andere opleiding van de VU of een andere universiteit in Nederland, of door je horizon te verbreden in het buitenland. Bij de meeste minoren is Engels de voertaal. Een aantal mogelijke minoren binnen de Faculteit der Bètawetenschappen zijn:

• Biomolecular & Neurosciences:
Deze minor is gericht op studenten die zich willen verdiepen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van experimentele celbiologie en neurowetenschappen.
• Communicatie over Gezondheid:
Een minor die ingaat op effectieve methodes van communiceren over gezondheid en hierbij gebruik maakt van nieuwe media en marketingtechnieken.
• Biomedical Topics in Health Care:
Studenten gaan zich in deze minor bezighouden met de vraag hoe biomedische kennis kan worden ingezet om problemen binnen de volksgezondheid op te lossen.

Verdiepende informatie over minoren is te vinden op de minoren-pagina.

Na de minor begin je met het sluitstuk van de opleiding: je gaat voor drie of vier maanden (afhankelijk van je gekozen major) een bachelorstage doen. Deze stage kan je zowel binnen als buiten de VU/het VUmc volgen, denk hierbij aan de GGD, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), of een onderzoeksinstituut zoals het NIVEL. Tijdens de stage bundel je alle vaardigheden en kennis van de afgelopen jaren en voer je jouw eigen onderzoek uit naar een actueel onderwerp dat past binnen jouw profiel. Een in het Engels geschreven bachelor thesis/scriptie is het eindproduct van de stage.

Verdiepende informatie over het volledige derde jaar vind je in de studiegids. Hier vind je ook de voor de opleiding belangrijke documenten.

 


Een volledige overzicht van de bacheloropleiding Gezondheid & Leven vind je in het jaarschema.

In het eerste jaar van de opleiding volg je tien vakken (zie hieronder) en leg je een brede basis voor wat betreft kennis en academische vaardigheden binnen de humane levenswetenschappen. Jouw blikveld is van fundamenteel biomedisch onderzoek tot maatschappelijke gezondheidskwesties en klinische ziektebeelden.

PeriodeVakken
Periode 1 (sep-okt)Zicht op Gezondheid en Leven
Bouwstenen van het Leven
Periode 2 (nov-dec)Humane Levenscyclus I
Celbiologie en Immunologie
Periode 3 (jan)Humane Levenscyclus II
Periode 4 (feb-mrt)Vorm en Functie
Milieu en Gezondheid
Periode 5 (apr-mei)Microbiologie
Methodologie I
Periode 6 (juni)Gedrag en Gezondheid

Begeleid door jouw mentor (ouderejaarsstudent) en tutor (docent), kies je op basis van jouw interesses, vaardigheden en ambities aan het einde van het eerste jaar een hoofdstroom, oftewel een major. Je hebt keuze uit één van de drie majoren: de biomedische-, klinische-, of gezondheidswetenschappelijke major.

N.B. Bij een te groot aantal aanmeldingen voor één van de drie majoren zal selectie plaatsvinden op basis van de in jaar 1 behaalde cijfers en studiepunten.

Verdiepende informatie over het eerste jaar (per vak) vind je in de studiegids. Hier vind je ook de voor de opleiding belangrijke documenten. 


       empty

Het tweede jaar is de start van jouw eigen studieprofiel. Begeleid door jouw mentor (ouderejaarsstudent) en tutor (docent), kies je op basis van jouw interesses, vaardigheden en ambities aan het einde van het eerste jaar een hoofdstroom, oftewel een major. Je hebt keuze uit één van de drie majoren: de biomedische-, klinische-, of gezondheidswetenschappelijke major.

Biomedische major 
Binnen de biomedische major leer je hoe het lichaam van een gezond mens functioneert, hoe ziektes ontstaan en hoe deze voorkomen kunnen worden. Dit leer je op het niveau van het molecuul, de cel, het orgaan en het totale organisme.

Gezondheidswetenschappelijke major 
Tijdens de gezondheidswetenschappelijke major leer je hoe verschillende factoren de (on)gezondheid van groepen mensen beïnvloeden. Je leert hoe je ziekte en ongezond gedrag in de maatschappij kunt voorkomen. Daarnaast leer je hoe de zorg is georganiseerd en bedenk je strategieën om de zorg van de toekomst betaalbaar en kwalitatief hoogstaand te houden in een groeiende samenleving.

Klinische major 
In de klinische major ligt de focus vanaf het begin op patiëntgebonden onderzoek en ben jij de verbinding tussen (biomedisch) wetenschappelijk onderzoek en de dagelijkse praktijk in de kliniek. Om deze brugfunctie te kunnen vervullen, leer je in deze major de taal te spreken van de onderzoeker én van de arts. Ook leer je vraagstukken uit de kliniek om te zetten naar wetenschappelijk onderzoek en, andersom, om bevindingen uit onderzoek weer in te passen in de kliniek. Daarnaast krijg je inzicht in ziektebeelden en de ontwikkeling van preventieve-, diagnostische- en therapeutische behandelplannen.

Het aanbod van vakken verschilt per major (zie tabblad jaarschema). Naast het verplichte vakkenpakket binnen jouw major, heb je de keuze uit een aantal keuzevakken passend bij jouw interesses. Daarnaast volg je dit jaar samen met alle andere tweedejaarsstudenten Gezondheid en Leven de vakken Methodologie II en Filosofie & Ethiek.

N.B. Bij een te groot aantal aanmeldingen voor één van de drie majoren zal selectie plaatsvinden op basis van de in jaar 1 behaalde cijfers en studiepunten.

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in de studiegids. Hier vind je ook de voor de opleiding belangrijke documenten.
       empty

In het eerste semester van het derde jaar kies je een minor. Tijdens deze vijf maanden heb je de mogelijkheid om je kennis te verdiepen of te verbreden. Dit kan binnen de faculteit, bij een andere opleiding van de VU of een andere universiteit in Nederland, of door je horizon te verbreden in het buitenland. Bij de meeste minoren is Engels de voertaal. Een aantal mogelijke minoren binnen de Faculteit der Bètawetenschappen zijn:

• Biomolecular & Neurosciences:
Deze minor is gericht op studenten die zich willen verdiepen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van experimentele celbiologie en neurowetenschappen.
• Communicatie over Gezondheid:
Een minor die ingaat op effectieve methodes van communiceren over gezondheid en hierbij gebruik maakt van nieuwe media en marketingtechnieken.
• Biomedical Topics in Health Care:
Studenten gaan zich in deze minor bezighouden met de vraag hoe biomedische kennis kan worden ingezet om problemen binnen de volksgezondheid op te lossen.

Verdiepende informatie over minoren is te vinden op de minoren-pagina.

Na de minor begin je met het sluitstuk van de opleiding: je gaat voor drie of vier maanden (afhankelijk van je gekozen major) een bachelorstage doen. Deze stage kan je zowel binnen als buiten de VU/het VUmc volgen, denk hierbij aan de GGD, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), of een onderzoeksinstituut zoals het NIVEL. Tijdens de stage bundel je alle vaardigheden en kennis van de afgelopen jaren en voer je jouw eigen onderzoek uit naar een actueel onderwerp dat past binnen jouw profiel. Een in het Engels geschreven bachelor thesis/scriptie is het eindproduct van de stage.

Verdiepende informatie over het volledige derde jaar vind je in de studiegids. Hier vind je ook de voor de opleiding belangrijke documenten.

 


Samenvatting Gezondheid en Leven

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

Bindend Studie Advies

norm 42 EC

VWO Profiel

NG, NT + Biologie, E&M +Biologie en Scheikunde

Interessegebied

Gedrag en Maatschappij
Gezondheid en Beweging

Juul Peeters

Student Gezondheid en leven

student Juul Peters
Ik heb gekozen voor Gezondheid en Leven omdat het een brede opleiding is met een grote diversiteit aan levenswetenschappelijke vakken. We leren vanuit verschillende disciplines te kijken naar gezondheidsproblemen en op die manier interdisciplinair na te denken over oplossingen. Vanaf het tweede jaar ga je je focussen op een specialisatie die past bij jouw interesses en ambities. Mijn hart ligt bij de kliniek, dus ik koos voor de klinische major. Daarnaast is het heel fijn dat wij met (junior) docenten in kleinere groepen de collegestof uitdiepen en academische vaardigheden ontwikkelen, zoals presenteren, schrijven en debatteren. Zo ben ik goed voorbereid op een toekomst in dit werkveld, maar heb ik toch een brede basis.

Loes Termeulen

Student Gezondheid en Leven

Loes_Termeulen

‘Gezondheid & Leven is een brede studie die je meerdere invalshoeken geeft in het leven mét en zonder gezondheid. Na het eerste jaar kies je de major die je het meeste interesseert. Dit vond ik zelf zeer prettig, omdat je als het ware eerst mag proeven en daarna mag kiezen, terwijl dit bij andere studies meestal andersom is. Je kan jezelf de vraag stellen welk vakgebied van biologie en de gezondheid je in wilt werken, die beantwoord je onder andere in het tweede jaar met de keuze van je major en je keuzevakken. Gezondheid & Leven geeft je vele mogelijkheden en ik ben ongelofelijk blij dat ik deze studie heb gekozen omdat ik nu weet dat ik wil werken in het beleid van de gezondheidszorg, dit werd ik me alleen bewust door de diverse vakken die je volgt bij deze studie. Daarbij gebruiken de docenten actuele voorbeelden om lastige onderwerpen concreet te maken, wat het zeer interessant maakt.

Sophie Pulles

Student Gezondheid en Leven

Afbeelding Sophie Pulles

‘Ik heb voor Gezondheid en Leven gekozen omdat ik iets wilde studeren in de levenswetenschappen, maar niet precies wist wat. Achteraf gezien is dit de perfecte studie voor mij. Doordat je in het eerste jaar zowel biomedische, klinische als gezondheidswetenschappelijke vakken volgt, kom je er snel achter waar je interesses liggen. Inmiddels zit ik helemaal op mijn plek bij mijn major Gezondheidswetenschappen. Een voordeel van G&L ten opzichte van de studie Gezondheidswetenschappen is dat ik nu een iets bredere basis heb en meer keuzevrijheid krijg qua vakken.’

Facebook-icoon
;