Geschiedenis

BELEEF HET VERLEDEN - BEGRIJP DE TIJD

Geschiedenis: meer dan boeken

Hoe rook de slag bij Waterloo? Welke porno keek Lodewijk XIV? Verdient Michiel de Ruyter nou een standbeeld of niet? Geschiedenis aan de VU is veel meer dan met je neus in de boeken zitten. Het verleden is een ander land, en onze docenten helpen je het pad erheen te vinden. Je leert dat je daarbij alles kunt gebruiken wat er maar van het verleden is overgebleven, dus ook niet-geschreven bronnen: schilderijen, voorwerpen, filmmateriaal, gebouwen en zelfs de verhalen van ooggetuigen helpen ons om een beeld te vormen van hoe het vroeger was.

Wanneer we naar het verleden kijken, zien we vaak de mooie kanten ervan. Maar, de minder fraaie en met schuld beladen kant van de geschiedenis is net zo belangrijk. Onze docenten en onderzoekers kennen de maatschappelijke relevantie van historisch onderzoek en houden zich bij uitstek bezig met thema’s die we nu belangrijk vinden: van milieuproblematiek en seksualisering tot racisme, genocide en de slavernijgeschiedenis. Want ook dat is de taak van een historicus: een stem geven aan de winnaars én de verliezers, en laten zien dat het verleden altijd nét wat gecompliceerder is dan het lijkt.

Bij Geschiedenis aan de VU leer je zelfstandig onderzoek te doen vanuit een door jou gekozen invalshoek. Om je daar goed op voor te bereiden, leggen we in het eerste jaar eerst een brede historische kennisbasis: van Nero tot Napoleon, van de Middeleeuwen tot de Islamitische Staat. In de jaren daarna kun je aan de slag met historische thema’s, bronnen en gebeurtenissen die je zelf interessant vindt. Je leert het verleden te begrijpen, legt nieuwe verbanden en schept inzicht in heden én verleden. Zo sta je midden in de samenleving!

Beste bachelor GeschiedenIs van Nederland!

AFB Beste studie ElsevierVolgens het onderzoek Beste studies 2018 van weekblad Elsevier onder studenten is de bachelor Geschiedenis van de VU de beste van Nederland.

Als ervaringsdeskundigen gaven studenten op een schaal van 1 tot 5 aan hoe tevreden zij zijn over 45 punten van hun opleiding. Hierbij staat '1' voor 'zeer ontevreden' en 5 voor 'zeer tevreden'. De VU-studenten van de bachelor Geschiedenis zijn allemaal zeer tevreden, waarmee de opleiding op nummer 1 staat. Lees meer.


empty

Engelstalige bachelor Geschiedenis

Aan de VU kun je per 1 september 2018 ook een Engelstalige bachelor Geschiedenis volgen namelijk History: History and International Studies. Als student History and International Studies bestudeer je globalisering en internationale relaties tussen staten, mensen en culturen vanuit historisch perspectief. Het programma is een unieke combinatie van vakken van Geschiedenis, Internationale Betrekkingen en moderne talen.

Stages en loopbaanbegeleiding

Aan de VU vinden wij het belangrijk dat je na je studie een goede baan vindt en daarom helpen we je een heel eind op weg. We hebben mentoren die jou kunnen adviseren, een stagecoördinator en we organiseren loopbaanoriëntatiedagen. Voor meer informatie over stages, neem je contact op met dr. Wybren Verstegen (s.w.verstegen@vu.nl).

Je studie vindt niet alleen plaats binnen de muren van de universiteit, er is ook ruime gelegenheid om je breder te ontwikkelen. Er is veel persoonlijk contact met de docenten mogelijk. Hierdoor zijn ook de lijntjes naar de arbeidsmarkt kort. Onze docenten en hoogleraren zijn meer dan bereid om hun professionele netwerk van alle mogelijke belangrijke historische instellingen binnen- en buiten Amsterdam voor hun studenten aan te spreken. Wil je bijvoorbeeld stage lopen bij het Rijksmuseum, het Scheepvaartmuseum, of het Instituut voor Sociale Geschiedenis? Dat kan! Ook kun je ervoor kiezen om stage te lopen bij een toekomstig werkgever, zoals een ministerie of bedrijf. Wil je het verder van huis zoeken? De VU biedt uitstekende mogelijkheden om een half jaar (of langer) in het buitenland door te brengen.

Stage Alle Amsterdamse Akten

"Met onze stage bij het project "Alle Amsterdamse Akten" van het Stadsarchief in Amsterdam hebben wij ervaren hoe de theoretische kennis die opgedaan wordt in de geschiedenisstudie van toepassing kan zijn in de praktijk".
Myrthe Bleeker (links op de foto) en Micaela Cabrita da Palma (rechts).

Verander clichés. Ontdek hier hoe!

Wat je na je studie gaat doen hangt vooral af van jouw interesses. Met een Bachelor of Master Geschiedenis op zak ben je historicus, en dat betekent dat je een aantal unieke vaardigheden met je meebrengt. Je kunt schrijven als de beste, verwerkt informatie razendsnel, en hebt een scherpe blik en zelfstandige houding aangenomen. Dat zijn duurzame vaardigheden! Het betekent dat je breed inzetbaar bent, en op veel plaatsen terecht kan komen, zoals de journalistiek, musea en onderzoeksinstellingen of de overheid. Wil je liever het onderwijs of de wetenschap in? Dan kun je bij de VU een masteropleiding tot geschiedenisdocent volgen of gaan promoveren.

De VU organiseert elk jaar een aantal bijeenkomsten die je op weg helpen bij het betreden van de arbeidsmarkt, zoals de Career Events van de Graduate School en het Toekomstcongres van onze studievereniging Merlijn.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Geschiedenis studeren: 

 • Natuur en Gezondheid 
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij

Hbo propedeuse 
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Nederlands en Engels. 

Hbo bachelor
Er zijn geen aanvullende eisen. 

Ouder dan 21? 
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau: 

 • Nederlands
 • Engels
 • Geschiedenis
 • Duits óf Frans

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan

Buitenlands diploma
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Nederlands*
 • Engels*
 • Geschiedenis

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert. 

Meer weten? meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding. 

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan
Als aankomend bachelorstudent Geschiedenis volg je het VU Matching programma. Zo zet je meteen een goede stap richting je eerste jaar hier aan de VU. Met VU Matching check je of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt. VU Matching bestaat uit twee stappen: een digitale vragenlijst en het bijwonen van een matchingsactiviteit. De matchingsactiviteit voor deze opleiding vindt plaats op dinsdag 9 juni 2020.

Kijk voor meer informatie bij VU Matching of stel je vraag via matching.fgw@vu.nl.

Vragen?
Wil je meer weten over de inhoud van deze Bachelor? Neem dan contact op met onze opleidingscoördinator Edwina Hagen .

Vragen?
Wij antwoorden graag!
• Bel ons op 020-59 85 000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur).
• Stuur een mail naar contact@vu.nl .
• Of stuur een Whatsappbericht naar +31 6 82 54 83 67.

Heb je een vraag over de toelatingseisen? De Studentenbalie geeft antwoord .
• Bel 020-59 85 020 (op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 of 14.00 en 17.00 uur).
• Of stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl .

Dagje proefstuderen
Kom een dagje proefstuderen bij ons! Tijdens het proefstuderen krijg je een indruk van de opleiding en kom je erachter of het echt wat voor je is. Je loopt mee met een student die jou van alles kan vertellen over zijn ervaring, de opleiding en studeren. Hij of zij neemt je mee naar een college, laat de campus zien, jullie bezoeken eventueel de studievereniging en je kunt al jouw vragen stellen.

Facebook-icoonTwitter-icoon

Dit ga je doen

Bekijk het studieprogramma van Geschiedenis in de online studiegids.

Tijdens het eerste jaar van je studie krijg je een gedegen kennis van de Westerse en niet-Westerse geschiedenis, van de Oudheid tot en met de nieuwste geschiedenis. Erasmus en Einstein, de Goten en de Ming-dynastie: alles komt aan bod.

Daarnaast begin je in het eerste jaar al met het bestuderen van historisch bronmateriaal. Door middel van het doen van onderzoeken en het schrijven van verslagen leer je meteen je kritische vaardigheden ontwikkelen. Daar kun je in volgende jaren op voortbouwen.
 

In het tweede jaar ga je je specialiseren in een bepaald deel van de geschiedenis. Die keuze is aan jou: we hebben veel kennis in huis. Je wordt in je keus geholpen door de vakken die wij aanbieden. Naast een aantal verplichte vakken die je vaardigheden verder ontwikkelen, kun je zelf een pakket samenstellen dat aansluit bij jouw interesse.

Het derde jaar staat in het teken van je minor en je scriptie. De minor is hét moment voor een stage of buitenlandverblijf, maar je kunt er ook voor kiezen om je binnen de VU te verdiepen óf te verbreden.

Tijdens het schrijven van je scriptie laat je zien wat je tijdens je Bachelor hebt geleerd. Onder begeleiding van een docent voer je zelfstandig een historisch onderzoek uit, en doet daarvan schriftelijk en mondeling verslag. Rond je je scriptie succesvol af? Dan ben je klaar om aan de master te beginnen!

Tijdens het eerste jaar van je studie krijg je een gedegen kennis van de Westerse en niet-Westerse geschiedenis, van de Oudheid tot en met de nieuwste geschiedenis. Erasmus en Einstein, de Goten en de Ming-dynastie: alles komt aan bod.

Daarnaast begin je in het eerste jaar al met het bestuderen van historisch bronmateriaal. Door middel van het doen van onderzoeken en het schrijven van verslagen leer je meteen je kritische vaardigheden ontwikkelen. Daar kun je in volgende jaren op voortbouwen.
 

In het tweede jaar ga je je specialiseren in een bepaald deel van de geschiedenis. Die keuze is aan jou: we hebben veel kennis in huis. Je wordt in je keus geholpen door de vakken die wij aanbieden. Naast een aantal verplichte vakken die je vaardigheden verder ontwikkelen, kun je zelf een pakket samenstellen dat aansluit bij jouw interesse.

Het derde jaar staat in het teken van je minor en je scriptie. De minor is hét moment voor een stage of buitenlandverblijf, maar je kunt er ook voor kiezen om je binnen de VU te verdiepen óf te verbreden.

Tijdens het schrijven van je scriptie laat je zien wat je tijdens je Bachelor hebt geleerd. Onder begeleiding van een docent voer je zelfstandig een historisch onderzoek uit, en doet daarvan schriftelijk en mondeling verslag. Rond je je scriptie succesvol af? Dan ben je klaar om aan de master te beginnen!

Pieter van Dijk

Student Geschiedenis

"Geschiedenis aan de VU is voor mensen met een brede interesse. Naast je kennis op het vakgebied ontwikkel je ook een academisch werk- en denkniveau, waardoor de opleiding een uitstekende basis biedt voor heel veel verschillende beroepen."

Lees ook de geschiedenis van Geschiedenis studeren aan de VU (1918-2015) van universiteitshistoricus Ab Flipse.

Samenvatting Geschiedenis

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei 2019

StartDatum

1 september 2019

Vorm

Voltijd

Bindend Studie Advies

Norm 42 EC inclusief het vak Academische vaardigheden

VWO Profiel

CM/EM/NG/NT

Interessegebied

Kunst, Cultuur en Geschiedenis
Talen en Communicatie

Facebook-icoonTwitter-icoon
;