Geneeskunde

In zes jaar word je dokter met hoofd, hart en handen

Al vanaf dag één in contact met patiënten

In deze zesjarige opleiding (drie jaar bachelor en drie jaar master) word je opgeleid tot een dokter met hoofd, hart en handen. Een goede dokter is tegelijk een doener en denker: je beredeneert welk ziektebeeld past bij de klachten van de patiënt en je beslist vervolgens de juiste behandelmethode. Een goede dokter is ook invoelend: je weet dat ziek zijn voor iedereen anders is dat je dus iedere patiënt op een andere manier moet behandelen. En niet in de laatste plaats is een goede dokter handig: je kunt hechten, prikken, opereren en lichamelijk onderzoek doen.

Bij VUmc School of Medical Sciences sta je al vanaf je eerste dag in contact met patiënten: de eerste dag van iedere week start met een patiëntcollege, college van een dokter met een van zijn/haar patiënten. In de eerste drie jaar (bachelor) is iedere week opgebouwd rond een thema: een patiëntprobleem. Het thema wordt vanuit alle disciplines belicht in colleges, je volgt practica in kleine studiegroepen en er is veel ruimte om vragen te stellen. In het eerste jaar doe je ook je eerste stage in de zorg, in het tweede jaar bij een huisarts en vanaf het vierde jaar (master) ben je dagelijks in het ziekenhuis te vinden om al je kennis in praktijk te brengen tijdens je co-schappen.

Uitgebreide informatie over de studie vind je op de facultaire website www.med.vu.nl

Verder kijken als arts

VU is verder kijken. Dat betekent voor jou dat je een breed perspectief ontwikkelt. Vanuit het VU-brede onderzoeksthema Human Health and Life Sciences werk je met andere specialisten, van natuurkundigen tot psychologen, aan de zorgvragen van nu en de toekomst. We stimuleren je ook om een van je stages in het buitenland te lopen. Door omgang met andere culturen, in een andere omgeving met andere middelen en gebruiken, word je ook in Nederland een betere arts.

Arts worden? Kom proefstuderen

Wil jij mensenlevens redden? Kun je goed uit je hoofd leren? Ben je niet bang voor bloed? Ben je communicatief vaardig en ook praktisch handig? Kijk bovendien je niet op tegen hele lange dagen en verantwoordelijkheid? Dan willen we graag met je kennismaken tijdens een dagje proefstuderen hier op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas.

Numerus Fixus

Voor het collegejaar 2020-2021 hebben we een beperkt aantal plekken beschikbaar en hanteren wij een selectieprocedure (Numerus Fixus). De deadline voor het aanmelden voor deze opleiding ligt op 15 januari 2020.
Kijk voor alle informatie in onderstaand menu.

Als je de opleiding geneeskunde hebt afgerond, ben je basisarts. Ben je eenmaal basisarts, dan zijn er tal van mogelijkheden. Zo kun je je verder verdiepen in een bepaald onderdeel van de geneeskunde. Je moet dan solliciteren naar opleidingsplaats bij het specialisme van jouw voorkeur. Als arts in opleiding tot specialist (aios) ben je werknemer van een ziekenhuis en geen student meer. Je ontvangt daarvoor salaris.

Als basisarts kun je kiezen uit verschillende vervolgopleidingen. Wettelijk erkend zijn de opleidingen tot:

 • medisch specialist
 • huisarts
 • verpleeghuisarts
 • sociaal-geneeskunde
 • arts voor verstandelijk gehandicapten

De opleidingen worden niet gegeven bij universiteiten, maar binnen de ziekenhuizen zelf. Kijk voor een overzicht van alle medische vervolgopleidingen op de website van de KNMG.

Weet je nog niet welk specialisme je wilt doen of kun je niet direct een opleidingsplaats krijgen? Dan kun je als arts gaan werken op één of meer afdelingen in een ziekenhuis. Je kunt ook kiezen voor een managementfunctie in een verpleeg- of ziekenhuis, of voor een beleidsfunctie. Je kunt natuurlijk ook docent worden aan een universiteit. Meestal combineer je dan je docenttaken met patiëntenzorg of onderzoek.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je geneeskunde studeren met een vwo-diploma (vernieuwde tweede fase) met een van de volgende twee profielen: 

 • Natuur & Gezondheid met Natuurkunde
 • Natuur & Techniek met Biologie

Hbo propedeuse 
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde A of B* en Biologie.

Hbo bachelor  
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde A of B* en Biologie. 

*Geldt niet voor de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde. 

Ouder dan 21?     
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau: 

 • Engels
 • Natuurkunde
 • Scheikunde
 • Wiskunde A of B
 • Biologie

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je uiterlijk 15 januari aan.

Buitenlands diploma
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:
 • Engels*
 • Nederlands*
 • Natuurkunde
 • Scheikunde
 • Wiskunde A of B
 • Biologie

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert.

Meer weten? meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding.

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je uiterlijk 15 januari aan.

Numerus Fixus
Voor studenten die willen starten met de bacheloropleiding Geneeskunde in september 2020 hanteren wij een selectieprocedure (Numerus Fixus (NF)). Er zijn 350 plaatsen beschikbaar aan de VU. Dat kan betekenen dat niet iedereen die Geneeskunde aan de VU wil studeren, kan worden toegelaten. Naast Geneeskunde aan de VU kun je je voor één andere NF-opleiding in Nederland aanmelden. Je mag één plaats accepteren, mocht je voor twee opleidingen zijn toegelaten.

Als je uiterlijk 15 juli 2020 aan de toelatingseisen gaat voldoen kun je meedoen aan onze selectie. Er zijn twee verschillende routes: 

 • Track A is voor iedereen die op het moment van inschrijven voltijds 6 VWO volgt. Met voltijds bedoelen we dat je het volledige vakkenpakket volgt, met een voltijds onderwijsurenbelasting van tenminste acht vakken. 
 • Track B is voor alle andere mensen die uiterlijk 15 juli 2020 aan de toelatingseisen voldoen. 

In totaal zijn er 350 opleidingsplaatsen voor de studie geneeskunde bij VUmc. Hiervan is 70% voor kandidaten van Track A en 30% voor kandidaten van Track B.

Hoe ziet de selectie eruit?
Er zijn twee rondes. Bij de eerste ronde kijken we naar je cv, inclusief je school- en/of studieresultaten. Daar geven wij punten voor. Als je bij de kandidaten hoort met de hoogste scores, mag je door naar de tweede ronde. Bij die tweede ronde kom je naar Amsterdam UMC, locatie VUmc op onze selectiedagen waar je een college volgt en een aantal toetsen maakt.

Meer informatie
Voor meer informatie over de selectie kun je kijken op de facultaire website van geneeskunde.

Voor vragen over geneeskunde studeren bij VUmc School of Medical Sciences, kun je contact opnemen met het Onderwijs Service Centrum (studentenbalie) via geneeskundestuderen@vumc.nl.

Telefonisch bereikbaar
De studentenbalie is open op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur, en op dinsdag van 10.00 tot 19.00 uur.
Telefoonnummer: 020 444 80 10 (op werkdagen van 10.00 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur).

 • Uiterlijk 15 januari 2020 schrijf je je in via Studielink;
 • Op 17 januari 2020 ontvang je per e-mail een link naar het inschrijfformulier;
 • Tot en met 31 januari 2020 heb je de tijd om het inschrijfformulier ingevuld retour te sturen;
 • In de tweede helft van februari 2020 hoor je of je door bent naar ronde 2, de selectiedagen;
 • Op 29 februari 2020 en 14 maart 2020 zijn de selectiedagen;
 • Op 15 april 2020 kun je de uitslag van de selectie zien via Studielink.

 

Dit ga je doen

De opleiding Geneeskunde duurt zes jaar. Om basisarts te worden doe je eerst een driejarige bacheloropleiding, waarin de focus op theorie ligt. Aansluitend volg je een driejarige masteropleiding, waarbij je de praktijk in gaat.

Tijdsbesteding
Contacttijd: ±14 uur
Zelfstudie: ±24 uur

Verdiepende informatie over de studie vind je in onze studiegids.

Tijdens de cursus 'Huid en afweer' maak je tijdens het patiëntcollege kennis met een patiënt met eczeem. Een dermatoloog bespreekt de klachten met de patiënt en licht de situatie toe. Een fysioloog en (moleculair) celbioloog vertellen over de achtergronden van de aandoening. Vervolgens werk je in een groepje aan je studieopdrachten en bekijk je huidweefsel onder de microscoop tijdens de practica. Je sluit de week af met een slotcollege waarin alle facetten van de week besproken worden vanuit alle disciplines (dermatologie, fysiologie, immunopathologie, celbiologie). Daar kun je ook alle vragen die je nog hebt, alsnog stellen. 

Je bestudeert veel stof zelfstandig en oefent je vaardigheden in groepen. Per week heb je gemiddeld twaalf contacturen: twee uur openingscollege, vier uur studiegroep, vier uur practica en twee uur slotcollege. Aan zelfstudie ben je ongeveer 24 uur per week kwijt. De overige uren werk je met je studiegroep aan de studieopdrachten. 

Na drie jaar ontvang je je bachelordiploma en sluit je je opleiding af met een witte jas-ceremonie. Tijdens deze ceremonie word je als kersverse masterstudent welkom geheten in de kliniek door artsen die jou in een witte jas helpen. Daarnaast spreek je, samen met de andere afstudeerders, een zelfgeschreven jaartekst uit. 

Tijdens de cursus 'Huid en afweer' maak je tijdens het patiëntcollege kennis met een patiënt met eczeem. Een dermatoloog bespreekt de klachten met de patiënt en licht de situatie toe. Een fysioloog en (moleculair) celbioloog vertellen over de achtergronden van de aandoening. Vervolgens werk je in een groepje aan je studieopdrachten en bekijk je huidweefsel onder de microscoop tijdens de practica. Je sluit de week af met een slotcollege waarin alle facetten van de week besproken worden vanuit alle disciplines (dermatologie, fysiologie, immunopathologie, celbiologie). Daar kun je ook alle vragen die je nog hebt, alsnog stellen. 

Je bestudeert veel stof zelfstandig en oefent je vaardigheden in groepen. Per week heb je gemiddeld twaalf contacturen: twee uur openingscollege, vier uur studiegroep, vier uur practica en twee uur slotcollege. Aan zelfstudie ben je ongeveer 24 uur per week kwijt. De overige uren werk je met je studiegroep aan de studieopdrachten. 

Na drie jaar ontvang je je bachelordiploma en sluit je je opleiding af met een witte jas-ceremonie. Tijdens deze ceremonie word je als kersverse masterstudent welkom geheten in de kliniek door artsen die jou in een witte jas helpen. Daarnaast spreek je, samen met de andere afstudeerders, een zelfgeschreven jaartekst uit. 

Samenvatting Geneeskunde

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar bachelor (aansluitend 3 jaar master)

Collegegeld

Aanmelden Voor

15 januari 2020

StartDatum

1 september 2020

Vorm

Voltijd

Bindend Studie Advies

42 EC

VWO Profiel

NG (met Natuurkunde) / NT (met Biologie)

Interessegebied

Gezondheid en Beweging

Rondleiding VUmc School of Medical Sciences

;