Economie en Bedrijfseconomie

It's the economy, stupid!

Economie en bedrijfseconomie studeren?

Hoe komen bedrijven aan financiële middelen om hun investeringsplannen te kunnen verwezenlijken? Wanneer gaan mensen over tot de aanschaf van een bepaald product? Tijdens de bachelor Economie en Bedrijfseconomie aan de VU bestudeer je menselijk gedrag in een wereld waar consumenten, bedrijven, financiële instellingen en overheden voortdurend keuzes moeten maken.

In de economische wetenschappen staan grote maatschappelijke vraagstukken centraal. Voor de VU is duurzaamheid al enkele jaren een belangrijk thema. Wat voor invloed heeft het milieubeleid op de werkgelegenheid? Is economische ontwikkeling een sleutel tot het oplossen van het klimaatprobleem? De opleiding wordt aangeboden in het Engels. In het eerste jaar kun je werkcolleges zowel in het Nederlands als in het Engels volgen. 

Na je bachelor heb je de keuze uit een groot aantal masters. Eenmaal afgestudeerd ben je in trek op de arbeidsmarkt. Je kunt aan de slag in het bedrijfsleven, bij de overheid, financiële instellingen of de grote accountantskantoren.  Je gaat werken als accountant, beleggingsadviseur, financieel manager, beleidsadviseur, onderzoeker, of je wordt ondernemer.

Verander welvaart

Tijdens de bachelor Economie en Bedrijfseconomie bestudeer je het gedrag van mensen, bedrijven en overheden. Je zoekt en vindt oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken op zowel macro- als microniveau. Dat doe je vanuit verschillende invalshoeken, zoals financiële economie, ruimtelijke economie, ontwikkelingseconomie en het bedrijfsleven. De opleiding heeft een sterke link met de praktijk.

Tijdsbesteding
Contacturen: 12-14 uur
Zelfstudie: ± 28 uur
Totaal: 40 uur

Bekijk ook het curriculum.

Eerste jaar

In het eerste jaar leg je een stevige basis met zowel algemeen economische als bedrijfseconomische vakken. Aan het einde van het eerste jaar maak je de keuze tussen Algemene Economie of Bedrijfseconomie.
Bekijk ook de studiegids van jaar 1.

Tweede jaar
Na je keuze werk je in kleinere groepen waardoor je je medestudenten en docenten nog beter leert kennen. Onderwerpen die je zoal tegenkomt als je gekozen hebt voor de richting Algemene Economie zijn bijvoorbeeld de relatie tussen inkomensongelijkheid en levensverwachting in rijke landen, de aandelenmarkt en economische groei, of bedrijfscultuur en intrinsieke motivatie. Heb je gekozen voor Bedrijfseconomie? Dan krijg je het eerste semester Finance, Marketing en Accounting. Het tweede semester specialiseer je je verder in één van die drie tracks.
Bekijk ook de studiegids van jaar 2.
 
Derde jaar 
De eerste helft van je derde jaar heb je een volledig vrij in te vullen keuzeruimte. In deze periode doe je een minor, daarbinnen is er de gelegenheid tot studeren in het buitenland of het doen van een stage. De tweede helft van het derde jaar rond je de bacheloropleiding af met een verdere verdieping in je specialisatierichting en het schrijven een bachelorscriptie.
Bekijk ook de studiegids van jaar 3.

 • Economie en Bedrijfseconomie aan de VU is kleinschalig, waardoor er veel interactie is met docenten en medestudenten. Dat wordt nog eens versterkt door de keuze die je al na je eerste jaar voor een track maakt 
 • Economie en Bedrijfseconomie aan de VU heeft een sterke link met de praktijk, vooral dankzij enthousiaste docenten die op vele manieren actief zijn in de praktijk
 • De VU voelt zich betrokken bij grote maatschappelijke vraagstukken en doet daar ook daadwerkelijk iets mee. Een vak over transport en logistiek gaat aan de VU ook over duurzaamheid en je krijgt colleges in ethiek
 • De VU is een internationale speler met een aantal sterke internationaal gerenommeerde onderzoeksgroepen
 • De VU is een goed bereikbare campusuniversiteit waar je studenten uit alle disciplines tegenkomt. Om de hoek ligt de Zuidas met het economische en financiële hart van Nederland 
 • Je bent meer dan gemiddeld nieuwsgierig en deinst er niet voor terug docenten uit te dagen
 • Je houdt van onderzoek doen, neemt eigen initiatief en denkt onafhankelijk, analytisch en cijfermatig
 • Je wilt graag een goed salaris verdienen, maar ook een maatschappelijke bijdrage leveren. Dat vraagt lef, een maatschappelijke visie en doorzettingsvermogen
 • Je bent geïnteresseerd in de problemen van vandaag, zoals het bekostigen van nieuw klimaatbeleid, de leegloop van winkelstraten en fraude bij bedrijven
 • Je hebt een Vwo-diploma
Masters 
Met een vervolgmaster kun je je kansen op de arbeidsmarkt nog verder vergroten. Bijvoorbeeld met de master Accounting en Control, Economics, Spatial, Transport and Environmental Economics, Marketing of Finance. Ook kun je bijvoorbeeld met een minor Applied Econometrics doorstromen naar de master Econometrie.
 
Arbeidsmarkt
Na je bachelor Economie en Bedrijfseconomie weet je creatieve oplossingen te vinden voor problemen van bedrijven, overheden en consumenten. Je denkt analytisch en legt razendsnel verbanden. Daarnaast bezit je kwantitatieve vaardigheden op zowel econometrisch als financieel terrein. Dit alles biedt jou goede perspectieven op de arbeidsmarkt. Je kunt aan de slag in het bedrijfsleven, bij de overheid en bij nationale en internationale organisaties zoals de Europese Commissie, de Wereldbank en het Centraal Planbureau. 
Beroepen waarin veel afgestudeerden terechtkomen zijn accountant, beleggingsadviseur, financieel manager, ondernemer en wetenschappelijk onderzoeker.
Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Economie en Bedrijfseconomie studeren:
 • Natuur en Gezondheid
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij, aangevuld met Wiskunde A of B.

Hbo propedeuse
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Wiskunde A of B* en Engels.

Hbo bachelor
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Wiskunde A of B* en Engels. 
* Geldt niet voor de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde.

Ouder dan 21?       
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau:

 • Engels
 • Wiskunde A of B
 • Geschiedenis

Buitenlands diploma 
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau

 • Engels* 
 • Nederlands* 
 • Wiskunde A of B
 • Geschiedenis

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert. 

Meer weten? Meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding.

Deficiënties wegwerken?
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten halen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding, toelatingseisen of voorlichtingsactiviteiten? Stel ze via contact@vu.nl


Bachelordag

Bezoek de Bachelordag op zaterdag 9 februari en ervaar hoe het is om Economie en Bedrijfseconomie aan de VU te studeren! Meld je hier aan. 

Proefstuderen
Kom een dagje proefstuderen op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas. Meld je alvast aan voor het najaar!

Matching 29 mei of 11 juni 2019
Met VU Matching check je of je de juiste studiekeuze maakt. VU Matching bestaat uit twee stappen: een digitale vragenlijst als onderdeel van je aanmelding, en het bijwonen van een matchingsactiviteit. 

De matchingsactiviteit voor de bachelor Economie en Bedrijfseconomie vindt plaats op 29 mei en 11 juni 2019. Je maakt een keuze voor één van deze dagen (reserveer beide dagen in je agenda, het kan zijn dat het dagdeel van je keuze al vol zit). Je aanwezigheid bij de matchingsactiviteit is verplicht, als je niet hebt deelgenomen kun je je niet inschrijven voor de opleiding!

Na de matchingsactiviteit ontvang je een advies op maat. Als je je hebt aangemeld vóór 1 mei, dan is het advies niet-bindend. Heb je je na 1 mei aangemeld voor de opleiding, dan is het advies bindend. Bij een negatief bindend advies kun je je niet inschrijven voor deze opleiding.

Kijk voor meer informatie op VU Matching

Vragen over matching kun je mailen naar matching.sbe@vu.nl 

Samenvatting Economie en Bedrijfseconomie

Taal

Engels, Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

Toelatingseisen


VWO Profiel

NT/NG/EM/CM (met Wiskunde A of B)

Interessegebied

Economie, Recht en Bestuur

Ties Eigenhuis

Student Economie en Bedrijfseconomie

Ties testimonial

De VU was voor mij een logische keuze: ik wilde economie gaan studeren in een grote stad en aan een universiteit met aanzien. Het dagje proefstuderen haalde me helemaal over. De introductieweek eind augustus bood een goede kennismaking met zowel de VU-campus als het Amsterdamse uitgaansleven. Het persoonlijke contact, de goede sfeer en het interessante onderwijs gaven de doorslag.

AACSB

Facebook-icoon  Twitter-icoon  Youtube-icoon