Econometrics and Operations Research

Een analytische kijk op economie en business

Econometrics and Operations Research

AACSB
LET OP: Binnen het bachelorprogramma Econometrics and Operations Research kun je kiezen voor de aparte specialisatie, Econometrics and Data Science. Bekijk de website for meer informatie. 

Econometrics and Operations Research studeren?

Tijdens de bacheloropleiding Econometrics and Operations Research aan de Vrije Universiteit (VU) leer je problemen op economisch, bedrijfskundig en financieel gebied op te lossen met behulp van kwantitatieve technieken. Moet de Europese Centrale Bank de rente verhogen of verlagen (en met hoeveel)? Welke gevolgen heeft een aanpassing van de verbruiksbelastingen voor gezinnen? Hoe kunnen we de wachtlijsten in de zorg terugdringen? Wat is een geschikt model voor kredietrisico's? Op dit soort vragen leer jij een antwoord te vinden!

Econometrics and Operations Research aan de VU is een topopleiding, die door de Keuzegids Universiteiten 2019 is beoordeeld als één van de beste Nederlandse bacheloropleidingen. De opleiding biedt een unieke combinatie van de theorie en praktijk van econometrie, geavanceerde methoden voor complexe besluitvorming en economische theorie. Sinds 2018-2019 wordt de opleiding in het Engels gegeven, waarbij je in het eerste jaar nog wel kunt kiezen voor Nederlandstalige werkgroepen.

Na afronding van de bacheloropleiding kun je kiezen uit een aantal masters. Als afgestudeerd econometrist ben je zeer gewild op de arbeidsmarkt. Je onderscheidt je door je kwantitatieve expertise in combinatie met kennis van economie en bedrijfskunde.

Keuzegids Universiteiten 2019

topopleiding_2020

Stel je voor: er wordt binnenkort een nieuwe mobiele telefoon gelanceerd. Hoeveel potentiële kopers zijn er? Hoeveel daarvan gaan de telefoon daadwerkelijk aanschaffen? Zijn dit nieuwe of bestaande klanten? Welke prijs kunnen we ervoor vragen? Het zijn allemaal voorspellingen waarop bedrijven hun besluitvorming baseren. Tijdens de bacheloropleiding Econometrics and Operations Research ontdek je welke beslissingen de beste zijn, op basis van voorspellingen die je zelf leert maken.
De opleiding wordt in het Engels gegeven. Je kunt ervoor kiezen om Nederlandstalige werkgroepen te volgen in het eerste jaar.

Eerste jaar
In het eerste jaar leg je een stevige basis van methodologische kennis. Je houdt je bezig met kansrekening en statistiek en leert programmeren. Ook volg je een aantal vakken op het gebied van economie en financiën. Verder maak je kennis met de drie specialisatiegebieden van de opleiding: econometrie, operationele research en wiskundige economie.

Bekijk ook de studiegids van jaar 1

Tweede jaar
Hierin bouw je je methodologische kennis verder uit en raak je meer vertrouwd met de drie specialisatiegebieden van de opleiding: econometrie, operationele research en wiskundige economie. Verder werk je aan verschillende case studies waarin je de kennis die je hebt opgebouwd kunt toepassen op praktische problemen.

Bekijk ook de studiegids van jaar 2

Derde jaar
In het eerste semester kun je kiezen voor een minor binnen of buiten de faculteit, een stage of een periode in het buitenland. In het tweede semester kies je één of meerdere specialisatiegebieden, waarin je je kennis verder verdiept. Je sluit de opleiding af met een bachelorscriptie over een onderwerp naar jouw keuze.

Bekijk ook de studiegids van jaar 3

Klik hier voor het jaarschema van de opleiding.

 • De VU biedt een internationale opleiding gericht op de internationale arbeidsmarkt, met veel aandacht voor methodologie en theorie. Toekomstige werkgevers zijn gemakkelijk te vinden in de op een steenworp afstand gelegen Zuidas.
 • De VU is een universiteit met een toegankelijke campus waar je studenten van alle studierichtingen ontmoet.
 • Studievereniging Kraket is niet alleen actief en gezellig, maar helpt je ook met vragen over je studie. Binnen de opleiding zijn de lijnen kort en komen studenten en docenten gemakkelijk met elkaar in contact!
 • Afgestudeerde econometristen zijn zeer gewild op de arbeidsmarkt. De VU helpt je actief om de baan te vinden die het best bij je past.
 • Je onderscheidt je door je wiskundige kennis. Je vindt het een leuke uitdaging om bedrijfskundige en economische problemen op te lossen.
 • Je bent gemotiveerd en niet bang om hard te werken.
 • Je bent slim en nieuwsgierig.
 • Je hebt een vwo-diploma met wiskunde B (wiskunde D is een pré) of een vergelijkbaar diploma.
Masters
De meeste studenten gaan na het behalen van hun bachelor verder met de master Econometrics and Operations Research. Sommige studenten combineren dit ook met marketing- of financevakken van andere masteropleidingen.

Arbeidsmarkt
Als afgestudeerd econometrist onderscheid je je van anderen, doordat je expertise in kwantitatieve modellen combineert met kennis van economie, bedrijfskunde en programmeren. Dit maakt je voor werkgevers extra aantrekkelijk. Je hebt heel veel verschillende mogelijkheden. Je kunt je verder gaan met onderzoek, werken voor de overheid of kiezen voor het bedrijfsleven. Onze afgestudeerden werken bijvoorbeeld bij centrale banken, overheidsinstellingen, luchtvaartmaatschappijen, internetbedrijven, banken, verzekeringsmaatschappijen, grote ziekenhuizen of consultants.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Econometrie en Operationele Research studeren:

 • Natuur en Gezondheid, aangevuld met Wiskunde B
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij, aangevuld met Wiskunde B.
 • Cultuur en Maatschappij, aangevuld met Wiskunde B.

Hbo propedeuse
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Wiskunde B* en Engels.
*Geldt niet voor de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde.

Hbo bachelor
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Wiskunde B* en Engels. 
*Geldt niet voor de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde.  

Ouder dan 21?       
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau:

 • Engels
 • Wiskunde B
 • Geschiedenis 

Matching 2020
De VU vindt het belangrijk dat jij goed past bij ons en deze opleiding. Met de verplichte studiekeuzecheck bekijken we of er een match bestaat. Deze check heet VU Matching en bestaat uit twee stappen: een digitale vragenlijst als onderdeel van je aanmelding, en het bijwonen van een matchingsactiviteit.

De matchingsactiviteit voor de bachelor Econometrics and Operations Research vindt plaats in 2020. De exacte data voor de VU Matching worden op een later tijdstip bekend gemaakt. Je maakt een keuze voor één van deze dagen (reserveer beide dagen in je agenda, het kan zijn dat het dagdeel van je keuze al vol zit). Als je niet hebt deelgenomen kun je je niet inschrijven voor de opleiding!

Na de matchingsactiviteit ontvang je een advies op maat. Als je je hebt aangemeld vóór 1 mei, dan is het advies niet-bindend. Heb je je na 1 mei aangemeld voor de opleiding, dan is het advies bindend. Bij een negatief bindend advies kun je je niet inschrijven voor deze opleiding.

Kijk voor meer informatie op VU Matching  
Vragen over matching kun je mailen naar matching.sbe@vu.nl

Deficiënties wegwerken?
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Vragen? Wij antwoorden graag!

 • Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00). 
 • Stuur een mail naar contact@vu.nl
 • Of stuur een Whatsappbericht naar +31 6 825 48 367.

Heb je een vraag over de toelatingseisen? De Studentenbalie geeft antwoord.

 • Bel 020-5985020 (op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 of 14.00 en 17.00 uur). 
 • Of stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl.

Bachelordag
Laat je op de Bachelordag uitgebreid voorlichten op de informatiemarkt en bezoek de voorlichtingsronde van de opleiding.

Proefstuderen 
Tijdens een dag proefstuderen kan je je goed laten informeren en kennis maken met zowel de studie, het gebouw als met studenten.

Wil je graag in contact komen met een student of een dagje meelopen? Stuur een mailtje naar info@kraket.nl. De bestuursleden van Studievereniging Kraket brengen je graag in contact met studenten.

Verander energie. Ontdek hier hoe!

Samenvatting Econometrie en Operationele Research

Taal

Engels, Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

VWO Profiel

NT of CM/EM/NG met Wiskunde B

Interessegebied

Economie, Recht en Bestuur
Gedrag en Maatschappij
Informatica, Wiskunde en Bedrijf

Kim de Vos

Student Econometrics and Operations Research

Kim de Vos

“Ik vind het leuk om economie en wiskunde te combineren. De vraagstukken die econometristen oplossen, zijn interessant en uitdagend. In het begin denk je vaak dat ze onmogelijk te beantwoorden zijn, maar hoe verder je in de studie bent, hoe begrijpelijker het wordt.”

Jonathan Bergh

Student Econometrics and Operations Research

Jonathan Bergh

 “Ik ben aan de VU gaan studeren vanwege de kleinschaligheid. Ik heb hierdoor veel medestudenten leren kennen en je kunt gemakkelijk naar de docenten gaan voor vragen. Later wil ik een eigen advieskantoor beginnen, waarbij ik kleinere bedrijven adviseer over prijsoptimalisatie of andere zaken. De hoogste winst is niet altijd heilig, zeker niet als dit ten koste gaat van mensen en het milieu. Ik hoop zo te kunnen bijdragen aan een betere wereld.”

Facebook-icoonTwitter-icoonYoutube-icoon
    empty
;