Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie

Duik in bekende en onbekende werelden

Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie studeren?

Waarom voelen Nederlandse kiezers zich aangesproken door populistische partijen? Hoe beïnvloedt klimaatverandering het leven van mensen in Bangladesh? Wat is de achtergrond van debatten over omstreden standbeelden en straatnamen? Tijdens de bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie leer je de wereld te begrijpen door te kijken met de ogen van een ander.

De bachelor Antropologie aan de VU is de beste van Nederland, volgens de Keuzegids Universiteiten 2019. Je bestudeert universele thema’s als migratie, globalisering, ongelijkheid en religie en draagt bij aan de oplossing van hedendaagse problemen. Dit doe je door je te verdiepen in de manier waarop groepen mensen hun leven leiden. Je studeert samen met internationale studiegenoten en bestudeert wereldwijde antropologische vraagstukken.

Heb je internationale ambities? Je kunt dan ook kiezen voor de Engelstalige richting Cultural Anthropology and Development Sociology.

Als afgestudeerd antropoloog kun je aan de slag als onderzoeker bij een maatschappelijke organisatie, (cultuur)specialist in de publieke of private sector, journalist of beleidsadviseur bij lokale of nationale instellingen.

Keuzegids Universiteiten 2019

Verander clichés. Ontdek hier hoe!

Je onderzoekt hoe mensen leven, welke keuzes ze maken en waarom. Je eigen zintuigen zijn je onderzoekstools: je observeert mensen, interviewt hen en soms volg je hen maandenlang. Jouw doel is om te ontdekken wat zich afspeelt onder de oppervlakte.

Tijdsbesteding

 • Contacturen: ± 14 uur
 • Zelfstudie: ± 28 uur
 • Totaal: ± 42 uur

Eerste jaar
In het eerste jaar maak je kennis met belangrijke thema’s in de antropologie, zoals cultuur, etniciteit, nationalisme, macht, religie en ongelijkheid. Je werkt aan technieken die je de rest van je studie gebruikt, zoals (open) interviewen, observeren en etnografisch schrijven. 
Bekijk ook de studiegids van jaar één.

Tweede jaar
In het tweede jaar ga je de diepte in met thema’s, zoals economie, politiek, ontwikkelingsantropologie, diversiteit, religie en migratie. Je werkt aan twee onderzoeksprojecten die betrekking hebben op kwesties rond grote steden en organisaties. 
In het tweede semester volg je samen met studenten uit andere disciplines het vak Social Sciences for Society. Je kiest één van de drie grote thema’s uit de Sociale Wetenschappen: globalisering, diversiteit of digitalisering. In hoorcolleges en werkgroepen zoek je oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
Bekijk ook de studiegids van jaar twee.

Derde jaar
In het eerste semester bepaal je zelf hoe jouw studie eruit ziet. Je kunt stage lopen, studeren in het buitenland of een minor volgen. In het tweede semester leer je meer over digitale antropologie, maak je onderdeel uit van een team waarmee je een onderzoekspracticum uitvoert en schrijf je een bachelorscriptie op basis van jouw eigen etnografische onderzoek.  Lees meer over etnografisch onderzoek.
Bekijk ook de studiegids van jaar drie.

Jaarschema

 • De beste bachelor Antropologie van Nederland volgens de Keuzegids Universiteiten 2019.
 • Ga direct aan de slag met vraagstukken uit je eigen omgeving, stad, land en regio. 
 • Anders dan aan andere universiteiten ga je met studenten uit andere disciplines aan de slag om oplossingen te zoeken voor maatschappelijke uitdagingen zoals globalisering, diversiteit en digitalisering.
 • De VU werkt nauw samen met organisaties en bedrijven zodat je kennis en vaardigheden gelijk kunt toepassen in de echte wereld.
 • Diversiteit is belangrijk aan de VU. Iedereen is welkom, en je wordt opgeleid om te kunnen omgaan met verschillen.
 • Aan de VU krijg je de tijd en vrijheid om je eigen pad te bewandelen en te kiezen wat jij interessant vindt.
Masters
Na de bachelor kun je je specialiseren door een masteropleiding te volgen. Je kunt kiezen voor de doorstroommaster Social & Cultural Anthropology, maar ook voor één van de andere masteropleidingen in de Sociale Wetenschappen. 

Arbeidsmarkt
Als afgestudeerd antropoloog kun je onder andere aan de slag als onderzoeker bij een maatschappelijke organisatie, (cultuur)specialist in de publieke of private sector, journalist of beleidsadviseur bij lokale of nationale instellingen. Ben je geïnteresseerd in een specifiek thema, bijvoorbeeld duurzaamheid of identiteit? Dan biedt deze bachelor je de mogelijkheid om je daarin te specialiseren. 

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie studeren:

 • Natuur en Gezondheid
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij

Hbo propedeuse 
Voor de Nederlandse track gelden er geen aanvullende eisen. Voor de Engelse track: 'Cultural Anthropology and Development Sociology' geldt als aanvullende eis: Engels op 6 vwo-niveau.

Hbo bachelor
Voor de Nederlandse track gelden er geen aanvullende eisen. Voor de Engelse track: 'Cultural Anthropology and Development Sociology' geldt als aanvullende eis: Engels op 6 vwo-niveau.

Ouder dan 21?        
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau:

 • Engels
 • Wiskunde A of B of C

Buitenlands diploma
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlandse vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Engels*
 • Nederlands*
 • Wiskunde A of B of 

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert.

Meer weten? meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding.

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Vragen? Wij antwoorden graag!

 • Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00). 
 • Stuur een mail naar contact@vu.nl.
 • Of stuur een Whatsappbericht naar +31 6 825 48 367.

Heb je een vraag over de toelatingseisen? De Studentenbalie geeft antwoord. 

 • Bel 020-5985020 (op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 of 14.00 en 17.00 uur). 
 • Of stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl.
Bachelordag
Bezoek de Bachelordag en ervaar hoe het is om Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de VU te studeren! Meld je hier aan. 

Proefstuderen
Kom een dagje proefstuderen op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas. Meld je aan!

Matching 
Met VU Matching check je of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt. VU Matching bestaat uit twee stappen: een digitale vragenlijst als onderdeel van je aanmelding en het bijwonen van de matchingsactiviteit (woensdagmiddag 10 juni). Je ontvangt na half april een uitnodiging voor de activiteit, maar pas nadat je een keer in VUnet bent ingelogd. Kijk voor meer informatie op VU Matching. Vragen over matching kun je mailen naar matching.fsw@vu.nl.

Samenvatting Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie (CAO)

Taal

Engels, Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

Bindend Studie Advies

norm 42 EC

Specialisaties

Je kunt ook de international classroom-variant van deze opleiding doen: Cultural Anthropology and Development Sociology

VWO Profiel

CM/EM/NG/NT

Interessegebied

Gedrag en Maatschappij

Facebook-icoon  Twitter-icoon  Youtube-icoon

Charlotte Schreuders

Studente Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie

Charlotte-Schreuders

“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in verschillende culturen. Waarom doen mensen dingen wat ze doen? Zijn handelingen gebaseerd op nature of op nurture? Na mijn studie wil ik onderzoek doen naar verschillende groepen en daarover school- en/of televisieprogramma’s en campagnes maken. Ik geloof dat kennis kan bijdragen aan meer begrip en respect voor elkaar en ik wil graag een brug slaan tussen verschillende culturen en de Nederlandse samenleving.”

;