Bestuurs- en Organisatiewetenschap

Los problemen op met oog voor mensen

Bestuurs- en Organisatiewetenschap studeren?

Waarom verloopt de fusie tussen Air France en KLM zo moeizaam? Hoe hanteer je als gemeente een plotselinge toestroom van vluchtelingen? Hoe pakken bestuurders en managers onverwachte problemen aan? Tijdens de bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de VU bestudeer je hoe organisaties omgaan met maatschappelijke vraagstukken.

Anders dan aan andere universiteiten is Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de VU een sociaalwetenschappelijke studie. Dat betekent dat je niet alleen kijkt naar kille cijfers, maar ook naar de mensen daarachter. Hoe reageren zij op ontwikkelingen als digitalisering, integratie van nieuwkomers, vergrijzing of duurder wordende zorg?

Na de bachelor kun je kiezen uit talloze masters om verder te studeren. Als afgestudeerd Bestuurs- en Organisatiewetenschapper ben je in trek bij werkgevers. Je kunt aan de slag als consultant of beleidsmedewerker bij de overheid, een maatschappelijke organisatie, in het bedrijfsleven of het onderwijs.

Verander welvaart

Je onderzoekt hoe de overheid, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven functioneren. Hoe gaan zij om met veranderingen als digitalisering? Wat betekent dit voor management en beleid?

Tijdsbesteding

 • Contacturen: ± 14 uur
 • Zelfstudie: ± 28 uur
 • Totaal: ± 42 uur

Eerste jaar
Je maakt kennis met kernthema’s als gedrag en communicatie in organisaties, bureaucratie, besluitvorming en beleid en managerialism. Je werkt aan wetenschappelijke vaardigheden die je de rest van je studie gebruikt, zoals presenteren, discussiëren, academisch schrijven, zelf onderzoek doen en presenteren.
Bekijk ook de studiegids van jaar één.

Tweede jaar
Je gaat de diepte in en leert hoe je organisatieadvies kunt geven en beleid evalueert. Tijdens de vakken Public Management en Sociaal Kapitaal en Netwerken verdiep je je in sociale cohesie en bestuur. Daarnaast kies je een specialisatie: Bestuurswetenschap of Organisatiewetenschap.
In het tweede semester volg je samen met studenten uit andere disciplines Social Sciences for Society. Je kiest één van de drie grote thema’s van de Sociale Wetenschappen: globalisering, diversiteit of digitalisering. In hoorcolleges en werkgroepen ga je aan de slag om oplossingen te zoeken voor de maatschappelijke uitdagingen van de wereld van vandaag.
Bekijk ook de studiegids van jaar twee.

Derde jaar
In het eerste semester bepaal je zelf hoe jouw studie eruit ziet. Je kunt stage lopen, studeren in het buitenland of een minor volgen die je voorbereidt op een master in een andere discipline, zoals Economie of Politicologie.
Tijdens het onderzoekspracticum in het tweede semester werk je samen met opdrachtgevers uit de praktijk, zoals bedrijven, lokale overheden, woningbouwcoöperaties of schoolbesturen. Je analyseert welke problemen er bij hen spelen, bijvoorbeeld werkdruk onder leerkrachten of knelpunten in de communicatie tussen bedrijven en hun klanten, en brengt oplossingen in kaart. Hierna schrijf je je thesis.
Bekijk ook de studiegids van jaar drie.

Bekijk het jaarschema.

 • Bij Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de VU leer je hoe je besluiten neemt en hoe je die toepast in de dagelijkse praktijk.
 • Bestuurs- en Organisatiewetenschap is aan de VU écht een sociaalwetenschappelijke studie. Je bestudeert organisaties én de mensen die daar mee te maken hebben.
 • Samen met studenten uit andere sociale wetenschappen volg je interdisciplinaire vakken. Zo leer je vanuit verschillende invalshoeken kijken naar actuele bestuurs- en organisatiewetenschappelijke vraagstukken.
 • Aan de VU krijg je de tijd en vrijheid om je eigen pad te bewandelen en te kiezen wat jij interessant vindt. Een mentorprogramma stimuleert en ondersteunt je daarbij.
 • De VU heeft goede contacten met universiteiten in het buitenland, zodat je een deel van je studie aan een buitenlandse universiteit kunt volgen.
 • De VU is een goed bereikbare campusuniversiteit waar je studenten uit alle disciplines tegenkomt.
 • Diversiteit is belangrijk aan de VU. Iedereen is welkom.
 • Je bent praktisch, oplossingsgericht en kijkt verder dan de oppervlakte. Jij wilt weten hoe het er écht aan toegaat in een organisatie of de maatschappij.
 • Je bent kritisch, analytisch en neemt niets voor vanzelfsprekend aan. Jij wilt weten of dat wat goed klinkt op papier ook werkt in de praktijk.
 • Je volgt de actualiteit en weet wat er in de samenleving speelt.
 • Je bent geïnteresseerd in sociale wetenschappen en hebt oog voor de sociale kant van besturen.
 • Je houdt van lezen en schrijven en schrikt niet van statistiek.

Masters
Of je nu voor de specialisatie Bestuurskunde of Organisatiewetenschap kiest, je studeert af als Bestuurs- én Organisatiewetenschapper. Na de bachelor kun je de doorstroommaster Bestuurskunde of  Beleid, Communicatie en Organisatie volgen, maar je kunt ook denken aan: Human Resource Management, Cultuur, Organisatie en Management, Strategy and Organisation, Policy and Economics of de onderzoeksmaster Societal Resilience.

Arbeidsmarkt
Als afgestudeerd Bestuurs- en Organisatiewetenschapper kun je problemen van verschillende kanten bekijken. Jij kunt beleid en strategie formuleren en organisatieprocessen vormgeven. Je analyseert wat nodig is bij knelpunten en kijkt kritisch naar hoe een organisatie inspeelt op uitdagingen. Dit kun je vanuit organisatie- én bestuurskundig perspectief. Hierdoor ben je in trek op de arbeidsmarkt. Je kunt aan de slag als beleidsadviseur bij een ministerie of zorginstelling, als consultant bij een adviesbureau of als projectleider bij een multinational.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Bestuurs- en Organisatiewetenschap studeren: 

 • Natuur en Gezondheid 
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij 
 • Cultuur en Maatschappij

Hbo propedeuse
Er zijn geen aanvullende eisen.  

Hbo bachelor
Er zijn geen aanvullende eisen.

Ouder dan 21? 
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau: 

 • Engels
 • Wiskunde A of B of C

Deficiënties wegwerken?
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Vragen? Wij antwoorden graag!

 • Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00). 
 • Stuur een mail naar contact@vu.nl.
 • Of stuur een Whatsappbericht naar +31 6 825 48 367.

Heb je een vraag over de toelatingseisen? De Studentenbalie geeft antwoord. 

 • Bel 020-5985020 (op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 of 14.00 en 17.00 uur). 
 • Of stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl.

Bachelordag
Bezoek de Bachelordag en ervaar hoe het is om Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de VU te studeren! Meld je hier aan.

Proefstuderen
Kom een dagje proefstuderen op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas.

Matching
Met VU Matching check je of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt. VU Matching bestaat uit twee stappen: een digitale vragenlijst als onderdeel van je aanmelding en een online matchingsactiviteit. Je ontvangt na half april een uitnodiging voor de activiteit, maar pas nadat je een keer in VUnet bent ingelogd. Kijk voor meer informatie op VU Matching. Vragen over matching kun je mailen naar matching.fsw@vu.nl.

Samenvatting Bestuurs- en Organisatiewetenschap

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

Bindend Studie Advies

Norm 42 EC

VWO Profiel

CM/EM/NG/NT

Interessegebied

Economie, Recht en Bestuur
Gedrag en Maatschappij

Facebook-icoon Twitter-icoon  Youtube-icoon

Pelin Zenginoglu

Student Bestuurs- en Organisatiewetenschap

Pelin Zenginoglu

Door mijn interesse in openbaar bestuur en organisaties was het al vrij snel duidelijk dat ik hier in mijn studieloopbaan iets mee wilde doen. Complexe vraagstukken oplossen, leek mij een enorm leuke uitdaging. Na mijn studie wil ik graag werken als bemiddelaar binnen en tussen organisaties om zo conflictsituaties te vermijden en te zorgen voor een goede samenwerking.

;