Bedrijfskunde

Bepaal hoe organisaties werken

Bedrijfskunde Proefstuderen

AACSB

Bedrijfskunde studeren?

Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor Nederlandse ondernemers? Wanneer breid je als bedrijf uit naar het buitenland? Hoe kun je teruglopende verkoopcijfers ombuigen en hoe ga je om met het Internet of Things? Tijdens de Nederlandstalige bachelor Bedrijfskunde aan de VU bekijk je de uitdagingen waar bedrijven mee te maken krijgen vanuit meerdere disciplines, zoals marketing, HRM en finance.
 
Bedrijfskunde aan de VU richt zich op het vormgeven en managen van bedrijfsprocessen in dynamische en onvoorspelbare omstandigheden. De opleiding staat daardoor dicht bij de praktijk. Direct in het eerste jaar doe je een praktijkopdracht voor een onderneming en tijdens je gehele studie krijg je regelmatig gastcolleges van sprekers uit het bedrijfsleven. Aan de VU krijg je de vrijheid om de vakken te kiezen die jij interessant vindt. Zo bereid je je voor op de master die past bij jouw ambities.
 
Als afgestudeerd bedrijfskundige heb je uitstekende kansen op de arbeidsmarkt. Je kunt op veel plekken aan de slag: van grote internationaal georiënteerde bedrijven tot non-profit organisaties en de overheid. Bijvoorbeeld als business analist, organisatieadviseur, of consultant.

Verander de zorg
Je leert naar organisatievraagstukken kijken vanuit verschillende disciplines. Zo kun je goed cijfers interpreteren maar betrek je ook marketing, HRM, supply chain management en de strategie van een organisatie in je analyse. Hoe komt een startup aan kapitaal? Hoe produceer en verkoop je een nieuw idee of product in een snel veranderende omgeving? Dat zijn vragen waar je tijdens deze bachelor dieper op ingaat. 
 
Eerste jaar
In het eerste jaar maak je kennis met vakken in de volgende kerngebieden: strategie, marketing, finance, management accounting, organisatiekunde, personeelsbeleid en logistiek. Ook ga je actief aan de slag met onderzoekstechnieken om jouw analyses te onderbouwen. Stevige basiskennis dus, die relevant is voor de praktijk. 
Bekijk ook de studiegids van jaar één.
 
Tweede jaar
In de eerste helft van dit jaar volg je vakken als strategie, bedrijfsrecht en informatietechnologie. De tweede helft vul je in met vakken die jouw specifieke interesse hebben en waarin je je verder wilt specialiseren. Je sluit het jaar af met een onderzoeksproject waarin je kennis uit de verschillende vakgebieden en geleerde onderzoeksvaardigheden combineert.
Bekijk ook de studiegids van jaar twee.
 
Derde jaar
In de eerste helft van het derde jaar kun je een minor volgen of in het buitenland studeren. Als je ervaring op wilt doen in het bedrijfsleven, is er ruimte voor een wetenschappelijke stage. In de tweede helft van het derde jaar volg je specialisatievakken ter voorbereiding op de masterfase. Je sluit je bacheloropleiding af met een scriptie.
Bekijk ook de studiegids van jaar drie.

Jaarschema 2019-2020
 • Bedrijfskunde aan de VU biedt meer ruimte dan andere bedrijfskundeopleidingen om de specialisatie te kiezen die bij jou past. Zo weet je na de bachelor precies in welke richting je verder wilt.
 • Het programma is opgesteld in samenwerking met alumni en het bedrijfsleven en sluit daarom goed aan op jouw latere loopbaan.
 • Het onderwijs aan de VU is kleinschalig. Werkcolleges bestaan uit maximaal 30 studenten zodat er volop ruimte is voor interactie. 
 • De opleiding slaat continu een brug tussen theorie en praktijk. Al in het eerste jaar doe je een opdracht voor een bedrijf en volg je gastcolleges van professionals uit het bedrijfsleven.
 • De VU is een goed bereikbare campusuniversiteit waar je studenten uit alle disciplines tegenkomt.
 • Je studeert vlakbij de dynamische Zuidas, op steenworp afstand van grote bedrijven.
 • Je hebt een onderzoekende geest en houdt van het analyseren en oplossen van problemen.
 • Je bent geïnteresseerd in het bedrijfsleven en alles wat daar gebeurt.
 • Je bent nieuwsgierig en hebt een brede blik.
 • Je bent bereid hard te werken tijdens je studie.
 • Je kennis van de Engelse taal is goed.
Masters
De meeste bedrijfskundestudenten kiezen ervoor om zich verder te specialiseren via een masteropleiding, bijvoorbeeld Business Administration, Digital Business and Innovation, Marketing en Finance. Met de vakken die je in het derde jaar van je bachelor kiest, maak je de eerste stap richting specialisatie.
 
Arbeidsmarkt
Als afgestudeerd bedrijfskundige heb je uitstekende kansen op de arbeidsmarkt. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als personeelsmanager, logistiek manager, projectmanager of consultant. Met jouw academische kennis en praktische vaardigheden kun je in alle sectoren van de maatschappij terecht, van bedrijfsleven en overheid tot non-profit instellingen.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Bedrijfskunde studeren: 

 • Natuur en Gezondheid
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij, aangevuld met Wiskunde A of B

Hbo propedeuse 
Hierbij geldt de volgende aanvullende eis op 6 vwo-niveau: Wiskunde A of B*. 

*Geldt niet voor de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde. 

Hbo bachelor
Hierbij geldt de volgende aanvullende eis op 6 vwo-niveau: Wiskunde A of B*.

*Geldt niet voor de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde. 

Ouder dan 21?    
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau:

 • Engels
 • Wiskunde A of B
 • Geschiedenis

Buitenlands diploma
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Engels*
 • Nederlands*
 • Wiskunde A of B
 • Geschiedenis

Matching 2020
De VU vindt het belangrijk dat jij goed past bij ons en deze opleiding. Met de verplichte studiekeuzecheck bekijken we of er een match bestaat. Deze check heet VU Matching en bestaat uit twee stappen: een digitale vragenlijst als onderdeel van je aanmelding, en het bijwonen van een matchingsactiviteit.

De matchingsactiviteit voor de bachelor Bedrijfskunde vindt plaats op 4 en 5 juni 2020. Je maakt een keuze voor een dagdeel op één van deze dagen (reserveer beide dagen in je agenda, het kan zijn dat het dagdeel van je keuze al vol zit). Als je niet hebt deelgenomen kun je je niet inschrijven voor de opleiding!

Na de matchingsactiviteit ontvang je een advies op maat. Als je je hebt aangemeld vóór 1 mei, dan is het advies niet-bindend. Heb je je na 1 mei aangemeld voor de opleiding, dan is het advies bindend. Bij een negatief bindend advies kun je je niet inschrijven voor deze opleiding.

Kijk voor meer informatie op VU Matching

Vragen over matching kun je mailen naar matching.sbe@vu.nl

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Vragen? Wij antwoorden graag!

 • Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00). 
 • Stuur een mail naar contact@vu.nl.
 • Of stuur een Whatsappbericht naar +31 6 825 48 367.

Heb je een vraag over de toelatingseisen? De Studentenbalie geeft antwoord. 

 • Bel 020-5985020 (op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 of 14.00 en 17.00 uur). 
 • Of stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl

Bachelordag
Laat je op de Bachelordag uitgebreid voorlichten op de informatiemarkt en bezoek de voorlichtingsronde van de opleiding.

Proefstuderen
Tijdens een dag proefstuderen kan je je goed laten informeren en kennis maken met zowel de studie, het gebouw als met studenten.

Wil je graag in contact komen met een student of een dagje meelopen? Stuur een mailtje naar secretary@aureus-vu.nl. De bestuursleden van Studievereniging Aureus brengen je graag in contact studenten.

Irene van der Heijden

Tweedejaars student Bedrijfskunde

Irene van der Heijden

“De VU heeft uitzonderlijk veel contacten met universiteiten over de hele wereld. Zelf droomde ik al  jaren van een exchangeperiode in Tokyo. De VU is de enige universiteit in Amsterdam met connecties in Japan. De keuze was voor mij snel gemaakt! Na mijn studie wil ik mijn bedrijfskundige achtergrond combineren met mijn interesse voor mode en kunst. Het lijkt me leuk om binnen de mode-industrie een managementfunctie te bekleden en me te focussen op innovatie voor een duurzame toekomst.”

Thomas van Bentum

Derdejaars student Bedrijfskunde

thomas van Bentrum

“Nadenken over bedrijfsproblemen vond ik altijd al leuk, dit kwam tijdens de studie onder meer naar voren in het vak Business Information Technology. In teams ontwierpen we een financiële applicatie voor ABN AMRO. We ontwikkelden het concept, leerden de basics van het programmeren en dachten na over innovatieve functies. De beste teams mochten hun app pitchen bij het management op het hoofdkantoor van de bank. Dat was een unieke kans!”

Samenvatting Bedrijfskunde

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

Toelatingseisen


VWO Profiel

EM/NT/NG/CM (met Wiskunde A of B)

Interessegebied

Economie, Recht en Bestuur

Facebook-icoonTwitter-icoonYoutube-icoon
    empty
;