Archeologie

Maak van het verleden je toekomst

Breng het verleden tot leven

Met de bacheloropleiding Archeologie leer je over samenlevingen uit het verleden en hun belang voor de wereld van nu. Je doet onderzoek naar overblijfselen van allerlei culturen, in de collegebanken én in het veld.

Waarom Archeologie?
Stadsuitbreiding, wegenbouw of spooraanleg: in heel Europa wordt veel gebouwd. Voordat de bouw start, vindt er altijd archeologisch onderzoek plaats. Dit is een van de redenen waarom er behoefte is aan archeologen die opgravingen kunnen leiden en de resultaten kunnen uitwerken. Archeologie gaat uiteindelijk niet alleen over het verleden, maar ook over het heden: je denkt kritisch na over de rol van archeologisch erfgoed in onze samenleving.

Onze bacheloropleiding Archeologie besteedt veel aandacht aan de studie van aardewerk, glas, metaal en andere materialen, de relatie tussen mens en landschap en het presenteren van onderzoeksresultaten in verschillende media. De opleiding is uniek in Nederland door de specifieke focus op geheel Europa: zowel het Mediterrane gebied als Midden- en West-Europa, waaronder natuurlijk ook Nederland en Amsterdam.

Je kunt vanaf 1 september 2020 ook de Engelstalige bachelor Archaeology volgen.

Archeologie: iets voor jou?

 • Je vindt het uitdagend om diep in het verleden te graven.
 • Je zit graag met je neus in de boeken, maar steekt ook graag de handen uit de mouwen.
 • Je wilt je graag bezighouden met actuele vraagstukken rondom archeologisch erfgoed.
 • Het lijkt je leuk om veldwerkstages te doen in binnen- en buitenland.

Waarom Archeologie in Amsterdam?

 • Als student profiteer je van de samenwerking met instellingen als de gemeentelijke archeologische dienst, musea en buitenlandse instituten in Amsterdam.
 • Je doet veel basiskennis op over archeologie in Europa en specialiseert je daarna in periodes en gebieden die aansluiten bij jouw interesses.
 • Je volgt vakken en werkt samen met de studenten van de andere ACASA-opleidingen Griekse en Latijnse taal en cultuur en Oudheidwetenschappen.
 • Veldwerkstages in o.a. Nederland, Italië en Griekenland en veel Engelstalige vakken in het programma bereiden je goed voor op een toekomst na je studie.
 • Deze opleiding wordt aangeboden door de twee Amsterdamse universiteiten. UvA en VU bundelen hun expertise op het terrein van Oudheid en Archeologie in het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology (ACASA). De combinatie van specialisten in al deze academische richtingen zorgt voor een stimulerende omgeving voor samenwerking en studie.

Verander welvaart

Maarten Groenendijk

Gemeentearcheoloog Gouda

Maarten Groenendijk "Archeologie, dat was een toevalstreffer, maar wel een hele mooie. In tegenstelling tot vele anderen, die al van jongs af aan archeoloog wilden worden, ben ik vrijwel zonder voorkennis begonnen aan de studie. En hoewel het totaal anders bleek te zijn dan ik had gedacht (minder Indiana Jones, maar zeker ook minder geitenwollen sokken!) heb ik geen seconde spijt van mijn keuze gehad."

"Hoogtepunt van de studie was zonder meer het vele archeologische veldwerk, zowel in Nederland als in Italië. Niet alleen het daadwerkelijke opgraven, maar ook de geweldige sfeer eromheen met alle medestudenten, zullen mij altijd bijblijven."

Met een bachelordiploma Archeologie leg je een stevige basis voor een loopbaan in de archeologie. Je bent bedreven in archeologisch veldwerk en je kunt de resultaten ervan interpreteren en vertalen voor overheden, opdrachtgevers en het brede publiek. Met je brede oriëntatie heb je toegang tot veel beroepen en sectoren, in zowel een nationale als een internationale omgeving.

Als archeologisch specialist kun je aan de slag:

 • als veldarcheoloog bij archeologische bedrijven of gemeenten;
 • als medewerker bij musea of erfgoedinstellingen;
 • als adviseur bij overheidsinstellingen, zoals de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed;
 • of verder gaan in de wetenschap.

Aansluitende masters
Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. Met een bachelordiploma Archeologie ben je toelaatbaar tot onder meer de volgende ACASA-masterprogramma’s:

Voor overige masteropleidingen zie masters.vu.nl.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Archeologie studeren: 

 • Natuur en Gezondheid 
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij

Hbo propedeuse 
Er zijn geen aanvullende eisen.

Hbo bachelor
Er zijn geen aanvullende eisen. 

Ouder dan 21?   
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau: 

 • Nederlands
 • Engels
 • Geschiedenis
 • Vak naar keuze

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.


Buitenlands diploma
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Nederlands* 
 • Engels*
 • Geschiedenis

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert. 

Meer weten? Meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding. 

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Als aankomend student Archeologie volg je het VU Matching programma. Zo zet je meteen een goede stap richting je eerste jaar van de opleiding. Met VU Matching check je of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt.

Deelname aan de matching is verplicht voor deze bacheloropleiding! De matchingsactiviteit vindt plaats op 9 juni 2020 en wordt gehouden aan de UvA, omdat daar ook het onderwijs van jouw opleiding gegeven wordt.

Kijk voor meer informatie bij VU Matching of stel je vraag via matching.fgw@vu.nl.

Vragen?
Wij antwoorden graag!
• Bel ons op 020-59 85 000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur).
• Stuur een mail naar contact@vu.nl.
• Of stuur een Whatsappbericht naar +31 6 82 54 83 67.

Heb je een vraag over de toelatingseisen? De Studentenbalie geeft antwoord.
• Bel 020-59 85 020 (op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 of 14.00 en 17.00 uur).
• Of stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl.

Dagje proefstuderen
Kom een dagje proefstuderen bij ons! Tijdens het proefstuderen krijg je een indruk van de opleiding en kom je erachter of het echt wat voor je is. Je loopt mee met een student die jou van alles kan vertellen over zijn ervaring, de opleiding en studeren. Hij of zij neemt je mee naar een college, laat de campus zien, jullie bezoeken eventueel de studievereniging en je kunt al jouw vragen stellen.

Facebook-icoon  Twitter-icoon

Jerry Huisman

Vakspecialist archeologie bij ProRail

Jerry "Verschillende folders van populaire studies had ik tijdens de open dag op de VU al in mijn handen gehad. Rechten, psychologie, tandheelkunde, totdat ik in de folder van Oudheidkunde de studie Archeologie tegenkwam."

"Tijdens mijn studie heb ik geen enkel moment getwijfeld of dit wel de juiste studie voor mij was. Hoe mooi is het immers om in de herfst- en wintermaanden te horen over de volkeren in prehistorisch Nederland, om vervolgens in de zomermaanden deze mensen 'up close and personal' tegen te komen in bijvoorbeeld een graf dat je opgraaft?"

Studieprogramma

Met de bacheloropleiding Archeologie krijg je wetenschappelijk inzicht en begrijp je dat archeologie aansluit bij veel andere vakgebieden, zoals erfgoed, landschap, kunst en geschiedenis. Verder is het onderwijs grotendeels Engelstalig, zodat je goed voorbereid bent op de toekomst; op stages in het buitenland en op eventuele doorstroom naar onze Engelstalige masters.

Archeologie is een brede studie:

 • Je leert digitale, forensische en andere moderne onderzoekstechnieken gebruiken, daardoor archeologische resten te vinden en deze vervolgens in kaart te brengen.
 • Je bestudeert verschillende bronnen, zoals aardewerk, munten en botten, om te ontdekken hoe men vroeger leefde.
 • Met behulp van kaarten, geologische kennis en computermodellen leer je hoe je een landschap kunt reconstrueren tot hoe het er in het verleden eruit zag.

Verdiepende informatie over het programma vind je in de studiegids.

De opleiding Archeologie biedt je veel basiskennis over het verleden en een overzicht van archeologische methoden en technieken. Het programma is zo opgebouwd dat je steeds meer ruimte krijgt om je eigen interesses te volgen. Omdat de opleiding Archeologie binnen ACASA nauw samenwerkt met Griekse en Latijnse taal en cultuur en Oudheidwetenschappen, is het eerste jaar breed van opzet. Je leert over de archeologie en over hedendaagse samenlevingen in Europa. Ook verdiep je je in de cultuurgeschiedenis en bronnen sinds de Oudheid, in het verband met het natuurlijke landschap. Je sluit af met veldwerk, waarin je leert opgraven.

Het tweede jaar brengt meer specifieke archeologische verdieping, waarbij enkele thema’s centraal staan: stedelijke cultuur, ritueel en religie en erfgoed. Ook is er veel aandacht voor archeologische materialen en voor wetenschappelijke en digitale onderzoeksmethoden. Verder ga je op excursie en sluit je het jaar af et een stage of met veldwerk.

In het derde jaar kun je binnen de minorruimte jezelf verbreden, of je juist in een bepaald onderwerp verdiepen. Bovendien krijg je twee vakken die gericht zijn op het doen van wetenschappelijk onderzoek: Death and Commemoration, over hoe mensen in het verleden omgingen met de dood, en Lieux de Mémoire, over plaatsen die door mensen in het heden en verleden worden gebruikt om te herinneren. Je sluit het jaar af met het schrijven van je scriptie over een zelfgekozen onderwerp binnen de archeologie.

De opleiding Archeologie biedt je veel basiskennis over het verleden en een overzicht van archeologische methoden en technieken. Het programma is zo opgebouwd dat je steeds meer ruimte krijgt om je eigen interesses te volgen. Omdat de opleiding Archeologie binnen ACASA nauw samenwerkt met Griekse en Latijnse taal en cultuur en Oudheidwetenschappen, is het eerste jaar breed van opzet. Je leert over de archeologie en over hedendaagse samenlevingen in Europa. Ook verdiep je je in de cultuurgeschiedenis en bronnen sinds de Oudheid, in het verband met het natuurlijke landschap. Je sluit af met veldwerk, waarin je leert opgraven.

Het tweede jaar brengt meer specifieke archeologische verdieping, waarbij enkele thema’s centraal staan: stedelijke cultuur, ritueel en religie en erfgoed. Ook is er veel aandacht voor archeologische materialen en voor wetenschappelijke en digitale onderzoeksmethoden. Verder ga je op excursie en sluit je het jaar af et een stage of met veldwerk.

In het derde jaar kun je binnen de minorruimte jezelf verbreden, of je juist in een bepaald onderwerp verdiepen. Bovendien krijg je twee vakken die gericht zijn op het doen van wetenschappelijk onderzoek: Death and Commemoration, over hoe mensen in het verleden omgingen met de dood, en Lieux de Mémoire, over plaatsen die door mensen in het heden en verleden worden gebruikt om te herinneren. Je sluit het jaar af met het schrijven van je scriptie over een zelfgekozen onderwerp binnen de archeologie.

Mara de Groot

Coördinator Centre for Global Heritage and Development

Mara "Ik wilde 'iets met Geschiedenis' en nadat - heel cliché - een klasgenoot me meenam naar de open dag Archeologie werd ik enthousiast voor dit vak. Dat de studie veel meer inhield dan het vinden van oude objecten leerde ik in het eerste jaar. Ik ging me juist steeds meer interesseren voor de geschiedenis en theoretische vakken, en als kers op de taart ging ik een semester in Australië studeren."

"Momenteel werk ik als coördinator voor het Centre for Global Heritage and Development. Mijn motivatie bestaat uit het laten zien hoe erfgoed een rol kan spelen in maatschappelijke behoeften als identiteitsvorming, de duurzame ontwikkeling van landschap, economische groei en goede internationale relaties. Binnenkort ga ik zelf erfgoedonderwijs geven. Zonder mijn studie Archeologie had dat allemaal niet gekund!"

Archeologie in De Wereld Draait Door

Samenvatting Archeologie

Taal

Engels, Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei

StartDatum

1 september

Vorm

Voltijd

Bindend Studie Advies

Norm 48 EC inclusief het vak Academische vaardigheden

VWO Profiel

CM/EM/NG/NT

Interessegebied

Kunst, Cultuur en Geschiedenis
Talen en Communicatie

Facebook-icoon  Twitter-icoon
;