Archeologie

Maak van het verleden je toekomst

Breng het verleden tot leven

In de bachelor Archeologie leer je over samenlevingen uit het verleden en het belang ervan voor de wereld van nu. Je doet onderzoek naar materiële overblijfselen van menselijk handelen; je leert hoe je die moet opgraven en wat je dankzij dit werk te weten kunt komen over vroegere culturen. Theorie en praktijk gaan hand in hand. Fysieke resten van het verleden komen tevoorschijn bij opgravingen, maar worden ook bestudeerd in laboratoria en musea. Behalve colleges over het verleden, besteedt de opleiding Archeologie in Amsterdam veel aandacht aan materiaalstudie, landschap en de presentatie voor een groter publiek. De opleiding werkt nauw samen met musea, laboratoria en gemeentelijke archeologische diensten. Archeologie in Amsterdam is uniek in Nederland door de specifieke focus op Europa: zowel het Mediterrane gebied als Midden- en West-Europa, waaronder natuurlijk ook Nederland en Amsterdam.

ACASA
Sinds 2012 bundelen de twee Amsterdamse universiteiten hun expertise op het terrein van Oudheid en Archeologie in het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology: ACASA. Op dit gebied kunnen UvA en VU samen de vergelijking met binnen- en buitenlandse expertisecentra prima doorstaan: ACASA is wereldtop in Amsterdam. ACASA biedt een breed scala aan masteropleidingen in de oudheidwetenschappen, Klassieke talen, Oude Geschiedenis en Archeologie aan. Met ingang van september 2017 profiteren ook de bacheloropleidingen op het gebied van Archeologie, Griekse en Latijnse Taal en Cultuur en Oudheidwetenschappen van de samenwerking in het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology.

Iets voor jou?

Vind jij het uitdagend om diep in het verleden te graven? Bekijk je vraagstukken vanuit verschillende perspectieven? Heb jij een onderzoekende instelling en maak jij van het verleden je toekomst? Dan is Archeologie bij ACASA in Amsterdam echt iets voor jou!

Waarom Archeologie in Amsterdam?

 • De bachelor heeft een sterk team docenten en onderzoekers in de archeologie. Ze maken deel uit van het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology (ACASA), waarin de UvA en de VU sinds 2012 hun krachten op het terrein van archeologie en talen en culturen van de Oudheid bundelen.
 • Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling; studenten hebben een actieve rol in het lopende onderzoek van docenten.
 • Veldwerkstages in binnen- en buitenland bereiden je voor op de toekomst na je studie.
 • Binnen het programma is veel ruimte voor specialistische verdieping. Daarnaast is het programma ingebed in twee universiteiten, met allerlei uitdagende mogelijkheden tot verbreding.
 • De opleiding Archeologie in Amsterdam werkt nauw samen met gemeentelijke archeologische diensten, met musea en met buitenlandse instituten. Als student maak je deel uit van een bruisend centrum op het terrein van archeologie en oudheid in Amsterdam.
 • Interdisciplinariteit kenmerkt niet alleen de inhoud, maar ook de organisatie van de studie: je volgt vakken en werkt samen met studenten van de opleidingen Griekse en Latijnse taal en cultuur en Oudheidwetenschappen, de twee andere bacheloropleidingen die UvA en VU vanaf studiejaar 2017-2018 samen aanbieden.
 • Je studeert in de binnenstad van Amsterdam, dichtbij het Allard Pierson Museum, het archeologisch museum van de UvA en de ArcheoHotspot in Amsterdam. De collecties van dit museum ga je intensief benutten.
 • Archeologie in Amsterdam bereidt je uitstekend voor op een toekomst na de studie. Je bent thuis in alle aspecten van de archeologie, doet zelfstandig onderzoek en bent breed inzetbaar.

Matchingsactiviteiten

Als aankomend student Archeologie volg je het VU Matching programma. Zo zet je meteen een goede stap richting je eerste jaar van de opleiding. Met VU Matching check je of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt.

Deelname aan de matching is verplicht voor deze bacheloropleiding! De matchingsactiviteit vindt plaats op 4 juni 2019 en wordt gehouden aan de UvA, omdat daar ook het onderwijs van jouw opleiding gegeven wordt.

Heb je vragen over de matching? Neem dan contact op via matching.fgw@vu.nl

Kom eerst langs

Voordat je voor de opleiding kiest, raden we je aan naar de Bachelordag van VU te komen. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding en van wat er van je wordt verwacht.

Meekijken bij opgravingen?

Lijkt je de studie Archeologie je leuk en ben je nieuwsgierig naar hoe een werkdag op een opgraving er uit ziet?

Kom dan kijken op een Open Dag Opgraving van de VU!

Deze open dag vindt altijd plaats in de tweede week van de veldcursus voor de eerstejaarsstudenten archeologie en oudheidkunde. Lijkt dit je leuk? Aanvullende informatie volgt dan via de mail. Meld je aan via a.m.van.hilst@vu.nl.

Verander welvaart

Met een bachelordiploma Archeologie van ACASA leg je een stevige basis voor een loopbaan in de archeologie. Je bent bedreven in archeologisch veldwerk, je kunt de resultaten ervan interpreteren en deze vertalen voor overheden, opdrachtgevers en het brede publiek. Als archeologisch specialist kun je werk vinden in onderzoek, in musea of als veldarcheoloog. Met je brede oriëntatie krijg je ook toegang tot een breed scala aan beroepen en sectoren in zowel een nationale als een internationale omgeving. Je kunt aan het werk bij archeologische bedrijven, als medewerker bij een museum, erfgoedinstelling, als adviseur bij de overheid, of verder gaan in de wetenschap.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Archeologie studeren: 

 • Natuur en Gezondheid 
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij

Hbo propedeuse 
Hierbij gelden de volgende aanvullende eisen op 6 vwo-niveau: Nederlands, Engels en Geschiedenis. 
Deze aanvullende eisen gelden niet voor hbo-opleiding Archeologie aan de Hogeschool Saxion. 

Hbo bachelor
Er zijn geen aanvullende eisen. 

Ouder dan 21?   
Ben je Nederlands, voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om via het colloquium doctum toegelaten te worden tot de opleiding. De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald op 6 vwo-niveau: 

 • Nederlands
 • Engels
 • Geschiedenis

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.


Buitenlands diploma
Als je wil instromen met een buitenlands diploma moeten we eerst vaststellen of je diploma gelijkwaardig is aan een Nederlands vwo-diploma. In het algemeen moet je een diploma hebben behaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Nederlands* 
 • Engels*
 • Geschiedenis

* Onder het kopje ‘Deficiënties wegwerken’ vind je welke taalcertificaten de Vrije Universiteit accepteert. 

Meer weten? meld je aan en ontvang per mail informatie over eventuele aanvullende eisen voor toelating op basis van je (behaalde) buitenlandse vooropleiding. 

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Vragen?

Vragen? Wij antwoorden graag!
• Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00).
• Stuur een mail naar contact@vu.nl.
• Of stuur een Whatsappbericht naar  +31 6 107 87 317.

Heb je een vraag over de toelatingseisen? De Studentenbalie geeft antwoord.
• Bel 020-5985020 (op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 of 14.00 en 17.00 uur).
• Of stuur een mail naar studentenbalie@vu.nl

Facebook-icoon  Twitter-icoon

Dit ga je doen

Archeologie is een brede studie. Zo leer je over Kelten, Etrusken, Romeinen en Grieken, maar ook de Middeleeuwen, en zelfs de archeologie van de Tweede Wereldoorlog komen aan bod. In de bachelor Archeologie in Amsterdam krijg je wetenschappelijk inzicht en begrijp je dat archeologie raakt aan vele andere vakgebieden, zoals erfgoed, landschap, kunst en geschiedenis. Je leert digitale, forensische en andere moderne onderzoekstechnieken te gebruiken om archeologische resten te vinden en in kaart te brengen. Je bestudeert aardewerk, munten en botten om te weten te komen hoe men vroeger leefde. Met behulp van kaarten, geologische kennis en computermodellen reconstrueer je hoe het landschap er in het verleden uitzag. Bovendien denk je kritisch na over de rol van archeologisch erfgoed in onze eigen samenleving. Het onderwijsprogramma biedt ook de ruimte om een minor te kiezen. Een minor is een samenhangend onderwijsprogramma van een halfjaar waarmee je je opleiding een persoonlijk profiel kunt geven. Met een minor kun je je opleiding verdiepen, of juist meer over de grenzen van je eigen vakgebied heen uitbreiden door te kiezen voor een interdisciplinaire minor of een minor in een aanverwant vakgebied.

De opleiding Archeologie biedt een brede kennis over het verleden en geeft daarnaast een overzicht van archeologische methoden en technieken. Het programma is zo opgebouwd, dat je steeds meer ruimte krijgt om je eigen interesses te volgen. Omdat de opleiding archeologie binnen ACASA nauw samenwerkt met oudheidwetenschappen en klassieke talen, is het eerste jaar breed van opzet: je leert over de archeologie en samenleving in Europa, je verdiept je in de cultuurgeschiedenis en bronnen sinds de Oudheid, in het verband met het natuurlijke landschap. Je sluit af met een veldwerk, waarin je leert opgraven.

Het tweede jaar brengt meer specifieke archeologische verdieping, waarbij enkele thema’s centraal staan: stedelijke cultuur, ritueel en religie, dood en herinnering. Ook is er veel aandacht voor archeologische materialen en wetenschappelijke en digitale methoden om die te onderzoeken. Tevens ga je op excursie en sluit je het jaar af met een stage of met veldwerk.

In het derde jaar kun je binnen de minorruimte jezelf verbreden, of juist je in een bepaald onderwerp verdiepen. Bovendien krijg je twee vakken die gericht zijn op het doen van wetenschappelijk onderzoek: een vak over archeologische theorie en over herinneringsplaatsen. Je sluit het jaar dan af met het schrijven van en scriptie over en zelfgekozen onderwerp binnen de archeologie.

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. Met een bachelordiploma Archeologie ben je toelaatbaar tot onder meer de volgende ACASA-masterprogramma’s:

 • Archaeology
 • Hertitage, Memory and Archaeology (Research MA)
 • Classics and Ancient Civilisitions (Research MA)
 • Ancient Studies

Zie verder www.uva.nl/master of masters.vu.nl

De opleiding Archeologie biedt een brede kennis over het verleden en geeft daarnaast een overzicht van archeologische methoden en technieken. Het programma is zo opgebouwd, dat je steeds meer ruimte krijgt om je eigen interesses te volgen. Omdat de opleiding archeologie binnen ACASA nauw samenwerkt met oudheidwetenschappen en klassieke talen, is het eerste jaar breed van opzet: je leert over de archeologie en samenleving in Europa, je verdiept je in de cultuurgeschiedenis en bronnen sinds de Oudheid, in het verband met het natuurlijke landschap. Je sluit af met een veldwerk, waarin je leert opgraven.

Het tweede jaar brengt meer specifieke archeologische verdieping, waarbij enkele thema’s centraal staan: stedelijke cultuur, ritueel en religie, dood en herinnering. Ook is er veel aandacht voor archeologische materialen en wetenschappelijke en digitale methoden om die te onderzoeken. Tevens ga je op excursie en sluit je het jaar af met een stage of met veldwerk.

In het derde jaar kun je binnen de minorruimte jezelf verbreden, of juist je in een bepaald onderwerp verdiepen. Bovendien krijg je twee vakken die gericht zijn op het doen van wetenschappelijk onderzoek: een vak over archeologische theorie en over herinneringsplaatsen. Je sluit het jaar dan af met het schrijven van en scriptie over en zelfgekozen onderwerp binnen de archeologie.

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. Met een bachelordiploma Archeologie ben je toelaatbaar tot onder meer de volgende ACASA-masterprogramma’s:

 • Archaeology
 • Hertitage, Memory and Archaeology (Research MA)
 • Classics and Ancient Civilisitions (Research MA)
 • Ancient Studies

Zie verder www.uva.nl/master of masters.vu.nl

Maarten Groenendijk

Gemeentearcheoloog Gouda

Maarten Groenendijk

'Archeologie, dat was een toevalstreffer, maar wel een hele mooie. In tegenstelling tot vele anderen, die al van jongs af aan archeoloog wilden worden, ben ik vrijwel zonder voorkennis begonnen aan de studie. En hoewel het totaal anders bleek te zijn dan ik had gedacht (minder Indiana Jones, maar zeker ook minder geitenwollen sokken!) heb ik geen seconde spijt van mijn keuze gehad. Ik koos uiteindelijk voor de archeologie van provinciaal-Romeins Nederland, maar ook de archeologie van de mediterrane wereld, geo- en bioarcheologie kwamen tijdens de studie volop aan bod.
Hoogtepunt van de studie was zonder meer het vele archeologische veldwerk, zowel in Nederland als in Italië. Niet alleen het daadwerkelijke opgraven, maar ook de geweldige sfeer eromheen met alle medestudenten, zullen mij altijd bijblijven.'

Jerry Huisman

Vakspecialist archeologie bij ProRail

Jerry

'Verschillende folders van populaire studies had ik tijdens de open dag op de VU al in mijn handen gehad. Rechten, psychologie, tandheelkunde, totdat ik in de folder van oudheidkunde de studie archeologie tegenkwam. Je begrijpt al dat ik nog zoekende was naar een te volgen studie maar met het aantreffen van de informatie over de studie archeologie was mijn keuze al snel gemaakt.
Hoe mooi is het immers om in de herfst- en wintermaanden te horen over de volkeren in prehistorisch Nederland om vervolgens in de zomermaanden deze mensen “up close and personal” tegen te komen in bijvoorbeeld een graf dat je opgraaft? Tijdens mijn studie heb ik dan ook geen enkel moment getwijfeld of dit wel de juiste studie voor mij zou zijn.'

Mara de Groot

Alumna Archeologie Vrije Universiteit en coördinator Centre for Global Heritage and Development

Mara

‘Ik wilde ”iets met Geschiedenis” en nadat - heel cliché - een klasgenoot me meenam naar de open dag Archeologie werd ik enthousiast voor dit vak. Dat de studie veel meer inhield dan hetvinden van oude objecten leerde ik in het eerste jaar. Ik ging me juist steeds meer interesseren voor de geschiedenis en theoretische vakken en koos voor de onderzoeksvariant Mediterrane Archeologie. Ik had eerlijk gezegd geen idee wat ik na de studiezou gaan doen, maar ik had het erg naar m’n zin, ik vond de vakken interessant, had nieuwe vrienden gemaakt, genoot van Amsterdam en het vrije studentenleven. Als kers op de taart ging ik een semester in Australië studeren. Momenteel werk ik als coördinator voor het Centre for Global Heritage and Development. Mijn motivatie bestaat uit het laten zien hoe erfgoed een rol kan spelen in maatschappelijke behoeften als identiteitsvorming, de duurzame ontwikkeling van landschap, economische groei en goede internationale relaties. Binnenkort ga ik zelf erfgoedonderwijs geven. Zonder mijn studie Archeologie had dat allemaal niet gekund!’

Archeologie in De Wereld Draait Door

Samenvatting Archeologie

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden Voor

1 mei 2019

StartDatum

1 september 2019

Vorm

Voltijd

Bindend Studie Advies

Norm 48 EC inclusief het vak Academische vaardigheden

VWO Profiel

CM/EM/NG/NT

Interessegebied

Kunst, Cultuur en Geschiedenis
Talen en Communicatie

Facebook-icoon  Twitter-icoon