Voor scholieren

Na het vwo

Ben je net begonnen met het oriënteren op universitaire studies? Of heb je jouw studie al gekozen en wil je de sfeer komen proeven? In welke fase van je keuzeproces je ook zit, de Vrije Universiteit heeft altijd een passende activiteit die je verder op weg helpt.

VU Studie Inspirator
Nog geen idee wat je wilt studeren? Ontdek welke opleidingen aansluiten bij jouw maatschappelijke interesses!

Open dagen
Bezoek één van twee jaarlijkse bachelorvoorlichtingsdagen of kom een dagje proefstuderen.

Lyceo examentraining

Om ervoor te zorgen dat examenkandidaten het maximale uit het eindexamenjaar halen, organiseert de VU, in samenwerking met Lyceo, examentrainingen. De examentrainingen vinden plaats op de VU-campus. Lyceo helpt jaarlijks duizenden leerlingen door het hele land bij de voorbereiding op hun examens, voor alle vakken en op alle niveaus.

Examentrainingen van Lyceo 

Als enige aanbieder in Nederland laat Lyceo het effect van de examentrainingen wetenschappelijk toetsen door een onafhankelijke partij: SEO Economisch Onderzoek. De examentrainingen van Lyceo zorgen voor een verbetering tot 1 punt van het centraal examencijfer.

Lyceo werkt met eigen lesmateriaal dat elk jaar, in samenwerking met hogescholen en universiteiten, geheel wordt vernieuwd en aangepast. Met een examentraining wordt de materie van een examen behandeld, waarbij alle examenstof aan bod komt en krijg je hulp bij de onderdelen waar je moeite mee hebt. De examentrainingen worden gegeven door jonge, enthousiaste en hoogopgeleide begeleiders. 

Voor wie?

De trainingen zijn bedoeld voor alle examenkandidaten die zich goed willen voorbereiden op hun (school)examens. Voor leerlingen die hoger willen scoren, goede cijfers nodig hebben in verband met decentrale selectie van hun vervolgopleiding of met meer zekerheid het examen in willen gaan. 

De voordelen op een rij:

• Tot 1 punt hoger op het examen
• Optimale voorbereiding op de school- en eindexamens
• In kleine groepen uitleggen, herhalen en oefenen
• In 2 of 3 dagen per vak
• In alle weekenden en vakanties
• Extra online oefenen (vanaf 2018)  

Locaties

Lyceo organiseert examentrainingen in alle vakken, op alle niveaus, door het hele land (vanaf de zomer, tijdens de weekenden en vakanties tot de eindexamens en herexamens). Eén van de locaties waar je trainingen kunt volgen, is de VU-campus. Hier kun je ervaren hoe het is om te studeren op de campus van een universiteit. De overige locaties voor de examentrainingen vind je terug op de website van Lyceo.

Inschrijven

Op de website van Lyceo kun je je inschrijven voor een examentraining. Schrijf je nu in!

Bètapartners

De Bètapartners Academie (VU en UvA) biedt havo en vwo scholieren verschillende activiteiten om je te verdiepen in een onderwerp, en om kennis te maken met het bèta-onderwijs. Zo kun je intensieve begeleiding volgen voor je profielwerkstuk. De begeleiding bestaat uit 2½ tot 4 dagen op de universiteit met colleges, practica en een posterpresentatie. Daarnaast ga je zelf aan de slag met het bedenken van een onderwerp en onderzoeksvraag en het schrijven van het profielwerkstuk. Ook kun je verschillende masterclasses volgen of workshops volgen, bijvoorbeeld een workshop literatuur zoeken. Neem gerust een kijkje op onze website!

Pre-University College

Zit jij in 3, 4, 5 of 6 vwo en woon je in (de buurt van) Amsterdam? Dan doet jouw school misschien mee aan het Pre-University College. 

Met de programma’s van het Pre-University College bereid je je voor op de overstap van het vwo naar de universiteit. Het biedt je de kans om kennis te maken met wetenschap en je talenten te ontdekken. Je kan uitdagende masterclasses volgen en we ondersteunen je bij het maken van je profiel- en studiekeuze. 

Dus wil je vast een voorproefje van wat studeren aan de universiteit inhoudt? Of ben je de eerste in jouw gezin die naar de universiteit gaat? Bekijk dan het uitgebreide Pre-University College programma en check of jouw school meedoet!

;