Voor ouders

Overweegt uw kind te gaan studeren aan de VU? Dan heeft u vast vragen.
Wat houdt studeren aan de VU in? Hoe kunt u helpen bij het maken van een studiekeuze? Hoe ontdekt u samen met uw kind waar haar of zijn interesses liggen en welke opleidingen daarbij passen? Voor antwoord op deze vragen kunt u terecht op VU Open dagen tijdens de Oudervoorlichting en de workshop ‘Hulp bij Kiezen’. Heeft uw kind nog geen idee? De VU Studie Inspirator helpt om te ontdekken welke opleidingen passen bij zijn of haar interesses.

De VU prikkelt haar studenten om het beste uit henzelf te halen. Dat gaat verder dan het halen van studiepunten. Met het behalen van een diploma leggen studenten een goede basis, maar de VU kijkt verder en heeft de ambitie studenten op te leiden tot professionals die bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen en in staat zijn leiding te geven in een dynamische, diverse, complexe en geglobaliseerde  maatschappij. De VU voelt zich verantwoordelijk voor de Nederlandse samenleving en wil daarom  graag een actieve bijdrage leveren aan de belangrijke maatschappelijke vraagstukken en thema’s en zo bijdragen aan een betere wereld.

Studenten hebben zelf de verantwoordelijkheid om van hun studie een succes te maken, maar staan er zeker niet alleen voor. Zo hebben we mentoren, tutoren, docenten, studieadviseurs, studentendecanen en studentenpsychologen  klaarstaan. Docenten prikkelen studenten om alles uit jezelf te halen. Door ze te wijzen op bijvoorbeeld de mogelijkheid om een deel van hun studie in het buitenland te doen, door het opdoen van bestuurlijke ervaring bij een studievereniging, of door deel te nemen aan debatten en andere interessante activiteiten op de campus. 

Omdat de ene student leergieriger is dan de andere, bieden we een Honours Programme aan voor studenten die zichzelf graag willen uitdagen. Met het Honours Programme volgen gemotiveerde studenten met hoge cijfers extra vakken, gegeven door topwetenschappers.

De VU heeft een eigen campus voor alle opleidingen met de nodige voorzieningen, ook voor studenten met een beperking. De VU heeft nauwe contacten met de bedrijven op de Zuidas en in de rest van Amsterdam en de omgeving, waar veel stageplekken en banen worden aangeboden door aansprekende bedrijven en organisaties. De VU werkt ook veel samen met internationale kennispartners, maatschappelijke organisaties en bedrijven in alle sectoren. Steeds meer studenten uit verschillende werelddelen weten de VU te vinden. Ook biedt de VU elk jaar meer volledig Engelstalige bachelor- en masteropleidingen aan.

Wat houdt studeren aan de VU in? Marjolein Jansen, vice voorzitter van het College van Bestuur van de VU, en een VU-student vertellen u alles over het onderwijs en onderzoek aan de VU tijdens de Oudervoorlichting op de Bachelordag. Ook komen het keuzeproces en VU Matching aan bod. U heeft uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen.

Als ouder hoeft u zich niet apart aan te melden voor een open dag of deze voorlichting.

Hoe kunt u uw kind helpen bij het maken van een studiekeuze? Hoe ontdekt u samen met uw kind waar zijn of haar interesses liggen en welke opleidingen daarbij passen? De interactieve workshop ‘Hulp bij kiezen’ op de Bachelordag geeft antwoord op deze en andere vragen.

Als ouder hoeft u zich niet apart aan te melden voor een open dag of deze workshop.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap biedt de website Startstuderen.nl aan. Dit is een centraal informatiepunt dat scholieren en studenten helpt bij een goede studievoorbereiding. Daarbij gaat het niet alleen om studiekeuze, maar ook om geldzaken en huisvesting.

Onze visie op onderwijs

;