Van studie wisselen

Hoe kies ik een studie die beter bij me past?

Wil je switchen van studie?

Een goede voorbereiding helpt je bij de juiste studiekeuze. De VU helpt je daar graag bij. Met behulp van het Studiekeuze-actieplan krijg je beter inzicht in je kwaliteiten, wensen en interesses. Dit helpt bij het kiezen van een studie die bij je past. Heb je je keuze voor een nieuwe opleiding al gemaakt? Lees dan wat je zelf kunt doen om het tot een succes te maken!

Wat moet je regelen?

Wil je veranderen van opleiding? Regel dan vóór 1 september je in- en uitschrijving in Studielink. Bekijk het stappenplan voor meer informatie over aanmelden en inschrijven. 

Je studiefinanciering regel je bij DUO. Om studiefinanciering te blijven ontvangen, is het belangrijk dat je je nieuwe opleiding op tijd aan hen doorgeeft.

Succesfactoren voor je nieuwe opleiding

Natuurlijk wil je dat je nieuwe opleiding een succes wordt. Er is een aantal succesfactoren waar je zelf invloed op hebt:

  • Oriënteer je intensief op je studiekeuze. Kijk of je nog kunt Proefstuderen bij de opleiding van je keuze en stel je vragen aan de opleiding.
  • Neem deel aan VU Matching als jouw opleiding nog een matchingsactiviteit aanbiedt. Hiermee kun je onderzoeken of deze studie echt goed bij je past.   
  • Zoek contact met je medestudenten en neem deel aan de VU Introductiedagen.  
  • Studeer iedere week en met evenveel inzet. Werken naast je studie kan, maar plan goed en zorg voor voldoende tijd om te studeren. 
  • Ontwikkel de juiste studievaardigheden. Denk hierbij aan plannen, grote hoeveelheden tekst leren en zelfstandig werken. Tijdens de VU Introductiedagen leer je hoe! 
  • Vraag op tijd om hulp als dat nodig is. Je tutor en studieadviseur helpen je graag weer op weg.

Studiekeuze-actieplan

De eerste stap is inzicht krijgen in jouw keuze om te stoppen met je studie, welke factoren speelden daarbij een rol? Met deze oefening krijg je inzicht in de verschillende redenen om te stoppen. Welke wegen voor jou het zwaarst en waar heb je zelf invloed op?

Oefening 1: Inventarisatie waarom een andere studiekeuze (pdf)

Met deze oefening ga je na waar je goed in bent en waar je belangstelling naar uitgaat. Inzicht in je persoonlijke eigenschappen helpt je te bereiken wat je wilt. Het is daarbij belangrijk om dit ook aan andere mensen te vragen die jou goed kennen. Komen jullie tot dezelfde competenties?

Oefening 2: Zelfonderzoek (pdf)

Waar moet een opleiding volgens jou aan voldoen? Met deze oefening ga je na welke eigenschappen jij belangrijk vindt aan een opleiding en stel je een top 5 op.

Oefening 3: Kenmerken opleiding (pdf)
empty

Op basis van de belangrijkste eigenschappen die in stap 3 hebt gemaakt maak je een top 3 van opleidingen die jou aanspreken. Bekijk onze bacheloropleidingen en streep weg wat je niet interesseert en bekijk wat je overhoudt. 

Oefening 4: Wegstrepen van opleidingen (pdf)
empty

Nadat je alle oefeningen hebt doorlopen breng je je acties in kaart met een actieplan (pdf). Welke informatie heb je nog nodig, met wie zou je nog willen praten en welke acties moet je daarvoor ondernemen?

  • Op de opleidingspagina vind je de contactgegevens van de opleiding. Ze beantwoorden graag je vragen!
  • Bij een aantal opleidingen kun je tot 1 juni nog Proefstuderen.
  • empty Doe mee met  VU Matching  en bevestig je keuze met de studiekeuzecheck. 

Er zijn een aantal veelvoorkomende valkuilen (pdf) die op de loer liggen. Ken je jouw mogelijke hobbels en hoe vermijd je ze deze keer?

Leo Molenaar

Studiekeuze- en loopbaancoach

Studieadviseur Leo Molenaar

"Soms loopt alles vanzelf de goede kant uit. En soms is het handig om een zetje in de goede richting te krijgen."

  instagram icoon
;