Kies een studie

Stap voor stap

Het kiezen van een opleiding kan moeilijk zijn. Helaas zijn er elk jaar studenten die tijdens het collegejaar ontdekken dat ze geen passende studie hebben gekozen. Door goede oriëntatie en deel te nemen aan studiekeuzeactiviteiten verklein je de kans dat dit ook jou overkomt. De VU biedt diverse studiekeuzeactiviteiten die je helpen bij het maken van jouw keuze. Ontdek stap voor stap welke opleiding het beste bij je past.

Twijfel je over je gekozen opleiding en denk je aan switchen? Volg dan ons Studiekeuze-actieplan!

Wat wil jij?
Begin gewoon rustig met het ontdekken van je talenten en van je passies. Waar word je enthousiast van, waar ben je goed in, wat doe je graag, waar ligt je ambitie, waar droom je van? Stel jezelf dit soort vragen en noteer je antwoorden op een A4. Het gaat erom wat jij wilt, wat jij belangrijk vindt. Breng dit in kaart en het wordt een stuk makkelijker om te ontdekken welke opleiding echt bij je past.


Jij en onze opleidingen

Bekijk onze bacheloropleidingen om te merken waar jouw interesses liggen. Elke opleiding heeft een informatiepagina waarop je alles leest over de inhoud en opzet, en over je toekomstperspectief. Zo ontdek je vanzelf welke opleidingen je interesse hebben. Hulp nodig? Maak dan gebruik van onze VU Studie Inspirator! Aan de hand van jouw maatschappelijke interesses, ontvang je een resultaat met opleidingen die daarop aansluiten.

De VU richt haar onderzoek en onderwijs in volgens vier thema’s. Connected World, Governance for Society, Human Health and Life Science en Science for Sustainability. Je kunt het VU-thema kiezen dat jou het meest inspireert, en zo ontdekken welke studie het beste bij je past.


Wegstrepen

Raak je het overzicht kwijt, probeer dan de wegstreepmethode. Streep weg wat je niet interesseert en bekijk wat je overhoudt. Als je weinig opleidingen (tot vijf) overhoudt: uitstekend. Weet je er genoeg over of lees je de website er nog even op na? Als je kennis hebt van de inhoud en je globaal bewust bent van de verschillen, dan is dat in deze fase voldoende.


Interesses clusteren

Als je veel opleidingen overhoudt (meer dan vijf), kijk dan eens of je ze kunt clusteren. Bijvoorbeeld twee technische opleidingen, drie financiële opleidingen of vier taalopleidingen. Of: drie opleidingen gekozen met het hart (bijvoorbeeld een opleiding waarvan je denkt dat de arbeidsmarktperspectieven slecht zijn maar waar wel je passie ligt) en vier opleidingen gekozen met het verstand (minder passie maar betere vooruitzichten). Zo bezien heb je dus eigenlijk drie of twee opties. Dat maakt het weer wat overzichtelijker.

Kun jij wel wat hulp gebruiken?
Kom dan naar de Bachelordag van de VU en neem deel aan het werkcollege ‘Oriënteren op een keuze’. We helpen je dan op weg om bovenstaande stappen te doorlopen. In dit werkcollege ‘Oriënteren op een keuze’ vertellen we je wat belangrijk is bij het maken van een studiekeuze. In de eerste plaats is dat zelfkennis. Waar liggen je talenten? Wat voor menstype ben je? Over deze vragen ga je nadenken en je zoekt naar antwoorden. Het heet niet voor niets een  werkcollege, dus niet alleen krijg je veel informatie over studiekeuze, je gaat ook zelf aan de slag. Bedoeld voor iedereen die aan het begin staat van zijn studiekeuze of de stappen nog eens wil doorlopen.

Als je een globaal idee hebt van welke opleidingen bij je kunnen passen, dan is het belangrijk om een beter beeld te krijgen van deze opleidingen en de instellingen die ze aanbieden. Bezoek open dagen van verschillende universiteiten om sfeer te proeven, studenten en docenten te ontmoeten en je vragen te stellen. 


Kom naar de VU Bachelordag in februari of november
Maak kennis met jouw favoriete VU opleidingen op de informatiemarkt en tijdens rondes. Stel je vragen aan studenten, docenten en studieadviseurs op de informatiemarkt. Je kunt er ook terecht voor informatie over VU Matching, inschrijven, financiën, wonen in Amsterdam en studeren in het buitenland. Doe mee aan de workshop ‘Kiezen uit alternatieven’ of het werkcollege ‘Oriënteren op een keuze’.


Twijfel je nog tussen een aantal opleidingen? Verdiep je dan nog iets meer in deze opleidingen, zodat je ze beter met elkaar kunt vergelijken. 


Proefstuderen

Proefstuderen kan op diverse dagen door het jaar heen. Je bent een dag(deel) te gast bij een opleiding van jouw keuze. Sommige opleidingen stellen een programma samen waarin jij je samen met andere studiekiezers verdiept in de opleiding, bij andere loop je mee met een student. Na het Proefstuderen heb je een goede indruk van de opleiding en de studenten, en of deze aansluit bij jouw interesses en capaciteiten, waardoor je nog beter een studiekeuze kunt maken.


Workshop Kiezen uit alternatieven
Tijdens onze bachelordagen kun je aansluiten bij deze workshop. De workshop ‘Kiezen uit alternatieven’ is bedoeld voor 6 vwo’ers die twee, drie of vier interessante studies hebben gevonden, maar daaruit geen keuze kunnen maken. In tweetallen ga je aan de slag om te bepalen wat voor jou belangrijke kenmerken van een studie zijn, zoals: veel of weinig wiskunde, later veel geld verdienen, etcetera. Vervolgens kijk je in hoeverre dat in jouw favoriete studies terugkomt. Zo krijg je meer duidelijkheid over welke studie het best bij je past. Vooraf aanmelden is niet mogelijk, in het programma van de Bachelordag kun je zien wanneer de workshop gegeven wordt.

Heb je de vorige stappen doorlopen en een compleet beeld van het aanbod en van wat je wilt? Dan kun je met een gerust hart een beslissing nemen. Natuurlijk kun je eerst nog even vragen wat je ouders en je beste vriend(in) van je beslissing vinden, zij kennen je goed. Maar bedenk wel: het is en blijft jouw keuze. 


Aanmelden voor een bacheloropleiding
Je kunt je vanaf 1 oktober aanmelden voor een opleiding aan de VU voor het aankomende collegejaar. De aanmelddeadline voor studiejaar 2018/2019 is 1 mei 2018. Je kunt je ook na 1 mei nog aanmelden, alleen verandert dan wel het karakter van VU Matching. Voor bacheloropleidingen met selectie gelden andere (vaak eerdere!) deadlines. 

Via Studielink schrijf je je in voor een opleiding aan de VU. Inloggen doe je met je DigiD. Heb je die nog niet? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan want het duurt enkele dagen voordat je je DigiD ontvangt.

Meer informatie over het aanmelden voor een opleiding aan de VU vind je op onze pagina's over toelating en inschrijving.  

Twijfel je nog? Loop dan de stappen nog eens rustig door en praat erover met anderen. Bijvoorbeeld met je ouders. Ook je mentor of decaan kan je adviseren.  

Heb je nog een vraag over een opleiding? Neem dan nog even contact met deze opleiding op!

Studeren aan de VU begint bij Matching
     

Je gaat nu bijna echt studeren aan de VU. Voor het zover is, is het belangrijk nog één keer goed na te denken over je keuze. Met een goede studiekeuze heb je meer kans op succes, zowel in je studie als daarna. Ook de VU vindt het belangrijk dat jij goed past bij ons en deze opleiding. VU Matching is daarmee voor jou én ons het sluitstuk op je studiekeuze. Uitgebreide informatie vind je op VU Matching: check je studiekeuze.

;