Medische Natuurwetenschappen

Zet je exacte kennis in om het welzijn van mensen te vergroten

Innovatie in de medische wereld

De smartphone als diagnosetool, op afstand bestuurbare pacemakers en 3-D geprinte organen: de ontwikkelingen in de medische wereld gaan razendsnel. Tijdens de bachelor Medische Natuurwetenschappen duik je in de wondere wereld van medische innovaties. Je studeert Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde, Informatica en Fysiologie in een medische context. Hierdoor leer je over de grenzen van je vakgebied heen te kijken en complexe medische problemen effectief op te lossen.

Met Medische Natuurwetenschappen aan de VU kies je een studie die uniek is in Nederland. Van alle gezondheidsopleidingen die je aan de VU kunt studeren is dit de meest exacte. Medische Natuurwetenschappen is een samenwerking tussen de bètafaculteiten en het VU medisch centrum. Deze zitten op één locatie: de VU campus - wel zo praktisch. Met deze brede bétaopleiding weet je straks bijvoorbeeld hoe de complexe apparaten in het ziekenhuis werken en hoe je ze verder kunt verbeteren. Al met al ontwikkel je je als medisch fysicus tot arts van de toekomst.

Verder kijken als medisch natuurwetenschapper?

Als student Medische Natuurwetenschappen leer je om over je eigen vakgebied heen te kijken vanuit het VU thema Human Health & Life Sciences. Samen met VU-experts en professionals van verschillende disciplines ga je praktijkopdrachten te lijf vanuit een multidisciplinaire aanpak. Zo ontwikkel jij je temidden van medici, technici, ethici en psychologen tot topexpert, klaar om de gezondheidszorg naar een hoger plan te tillen.

Studenten Medische Natuurwetenschappen staan over het algemeen bekend als gedreven studenten met een uitstekend carrièreperspectief. Eén van de unieke karakteristieken van de opleidingen is de mogelijkheid om het NVKF certificaat te halen. Deze opleiding kan dus een opstap zijn om klinisch fysicus te worden.

Medisch natuurwetenschapper worden? Kom proefstuderen

Geïnteresseerd in natuurwetenschappen, wiskunde én de medische wereld? Nieuwsgierig naar de nieuwste medische toepassingen? En ben je een teamspeler die het leuk vindt om samen te werken met collega’s met verschillende achtergronden? Dan willen we graag met je kennismaken tijdens een dagje proefstuderen hier op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas. 

Als afgestudeerd medisch natuurwetenschapper heb je uitstekende kansen op de arbeidsmarkt: bijna alle afgestudeerden hebben binnen 3 maanden een baan. Technologische en maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van genetica, bio-informatica, farmacie, moleculair onderzoek, vergrijzing en efficiëntere gezondheidszorg gaan namelijk razendsnel. Bovendien heeft de samenleving een toenemende behoefte aan specialisten die in een multidisciplinaire werkomgeving kunnen functioneren. Je diploma Medische Natuurwetenschappen opent deuren in de academische wereld, de gezondheidszorg en het bedrijfsleven. Je kunt straks bijvoorbeeld aan de slag als onderzoeker aan een universiteit of medisch centrum, of als klinisch fysicus of chemicus in het ziekenhuis. Maar je kunt ook in de medisch-technologische industrie aan de slag, bijvoorbeeld bij Philips Healthcare, Medtronic of TNO.

Wil je je graag verder specialiseren? Je bachelordiploma biedt direct toegang tot de VU-masteropleiding Medical Natural Sciences. Voor een overzicht van alle VU-masteropleidingen ga je naar www.vu.nl/masters.

VU Matching
Als aankomend VU-student Medische natuurwetenschappen volg je het VU Matching-programma. Zo zet je meteen een goede stap richting je eerste jaar hier aan de VU. Tijdens jouw inschrijving dien je een online vragenlijst in te vullen. Daarnaast volg je op woensdag 1 juni de matchingsdag.       

Vwo-diploma
Met de volgende profielen word je direct toegelaten: 

  • Natuur en Techniek 
  • Natuur en Gezondheid met Wiskunde B en Natuurkunde 
  • Economie en Maatschappij met Wiskunde B, Natuurkunde en Scheikunde 
  • Cultuur en Maatschappij met Wiskunde B, Natuurkunde en Scheikunde

Hbo-propedeuse of diploma
Heb je een hbo-propedeuse en of een hbo opleiding voltooid, toon dan aan dat je kennis hebt van natuurkunde, scheikunde en wiskunde B op vwo-niveau.
Vwo-deelcertificaten kun je behalen bij het CCVX, Boswell-Beta of Wismon.
Let op: instromen met een havo vooropleiding en vwo-deelcertificaten is niet voldoende.

Wil je toegelaten worden op basis van je hbo-propedeuse en of opleiding, meld je dan hier aan voor de procedure.

Toelatingsexamen
Voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je worden toegelaten door middel van het zogenaamde colloquium doctum.

Ja, ga je ervoor?

Mooi, meld je dan aan vóór 1 mei 2016.

VU Matching is een verplicht onderdeel van de aanmeldprocedure voor alle bacheloropleidingen van de VU. VU Matching helpt je bij het maken van een goede studiekeuze en bestaat uit een digitale vragenlijst en een activiteit van de opleiding. Als je je vóór 1 mei hebt aangemeld voor een opleiding ontvang je automatisch een uitnodiging voor de matchingsdag. 

Op woensdag 1 juni 2016 is de matchingsactiviteit van de opleiding Medische Natuurwetenschappen. Markeer die dag in je agenda! Wij proberen jou tijdens de matchingsdag een realistisch beeld van de opleiding te geven, zodat je kan bepalen of de studie overeen komt met het beeld en de verwachtingen die je hebt. 

De dag bestaat onder andere uit een introductie, een hoorcollege, een werkcollege en een reflectieopdracht. Verder kun je vragen stellen aan studenten en aan docenten. Ook ontmoet je alvast je toekomstige studiegenoten. 

Wil je meer informatie over de matchingsactiviteit? Neem dan contact op met de matchingscoördinatoren van de Faculteit Exacte Wetenschappen: matching.beta@vu.nl. Voor algemene informatie over VU Matching, bijvoorbeeld over de uiterste aanmelddatum, kun je terecht op www.vu.nl/vumatching.

Waar gaat je vraag over?Waar je terecht kunt
Inhoudelijke vragen over de studie, toelatingseisen en regelingenDr. A. Bhulai
e-mail
Collegegeld, aanmelden, Studielink en VUnetStudentenbalie
studentenbalie@vu.nl         
Bachelorvoorlichtingsdag, proefstuderen, schoolvoorlichtingDienst Communicatie & Marketing
studiekeuze.few@vu.nl


Bachelordag 5 november 2016
Laat je op de Bachelordag uitgebreid voorlichten op de informatiemarkt en bezoek de voorlichtingsronde van de opleiding.

Proefstuderen
Je bent welkom om een dagje te komen proefstuderen op donderdag 21 april 2016. Deze dag is ook een matchingsactiviteit van de opleiding. Tijdens dit dagje maak je kennis met de opleiding Medische natuurwetenschappen door verschillende hoorcolleges te volgen. Na het Proefstuderen heb je een goede indruk van de opleiding en of deze aansluit bij jouw interesses en capaciteiten. Je kunt je hier aanmelden.

Schoolvoorlichting - hele jaar door
De voorlichter en studentvoorlichters komen naar scholen toe om informatie te geven over de bachelor MNW. Houd dus de voorlichtingsdagen van jouw school in de gaten! Mochten we niet langskomen, vraag dan je docent of decaan om contact op te nemen met ons. Dan kijken we of we alsnog een voorlichting kunnen geven!

Facebook-icoon

Dit ga je doen

In het eerste jaar doe je veel basiskennis op in de Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde, Informatica en Fysiologie in een medische context. Ook ga je zelf regelmatig praktische experimenten uitvoeren. Je leert hier de stappen van medisch onderzoek te doorlopen, van research tot rapportages. In het tweede en derde jaar is er ruimte om je kennis te verdiepen, onder meer op het gebied van diagnostiek en kankerbestrijding.

Tijdsbesteding
Hoorcolleges, werkcolleges en practica: gemiddeld 20 uur per week
Zelfstudie: gemiddeld 20 uur per week
Praktijkopdrachten: circa 50% van de contacturen

Meer informatie over de indeling van de bacheloropleiding Medische Natuurwetenschappen vind je in het jaarschema.

Verdiepende informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.
empty

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.
empty

Verdiepende informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.
empty

Meer informatie over de indeling van de bacheloropleiding Medische Natuurwetenschappen vind je in het jaarschema.

Verdiepende informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.
empty

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.
empty

Verdiepende informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.
empty

Samenvatting Medische Natuurwetenschappen

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden voor

1 mei 2016

Startdatum

1 september 2016

Vorm

Voltijd

VWO profiel

NT - NG met Natuurkunde en Wiskunde B - EM met Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde B - CM met Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde B

Interessegebied

Natuurwetenschappen

Renata Zwerver

Facebook-icoon