Literatuur en Samenleving

Onderzoek de rol van literatuur in de samenleving en ontdek de kracht van verhalen

Interactie tussen literatuur en samenleving

Waarom wordt elke nieuwe generatie geraakt door romans? Hoe komt het dat we niet zonder verhalen kunnen? Wat is narrativiteit? Bij Literatuur en Samenleving: Nederlands leer je de Nederlandstalige literatuur in al haar facetten kennen. Je leest beroemde teksten als Mariken van Nieumeghen of De avonden van Reve en leert deze in hun culturele context plaatsen. Je bestudeert de Nederlandse literatuur in Europees perspectief. Wist je bijvoorbeeld dat A.F.Th. van der Heijden zijn novelle MIM op de Griekse mythologie gebaseerd heeft? En dat de romans van Jan Siebelink beïnvloed zijn door grote Franse schrijvers? Natuurlijk lees je tijdens dit bachelorprogramma de meesterwerken uit heden en verleden en leer je ze in hun culturele context te plaatsen. Je bestudeert de interactie tussen literatuur en samenleving. Denk aan de stroom romans en verhalen die in Europa werden geschreven naar aanleiding van de miljoenen doden in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Of aan post-koloniale en Marokkaans-Nederlandse romans die het koloniale verleden of de achtergrond van een deel van onze bevolking belichten.

Daarnaast bestudeer je het ‘literaire bedrijf’: van middeleeuws handschrift tot e-book en van uitgever tot tv-programma’s als DWDD. Verder ga je op zoek naar verteltechnieken in geschreven en ongeschreven verhalen, van graphic novels tot het gesprek tussen huisarts en patiënt.

Verder kijken als literatuurexpert

VU is verder kijken. Als Literatuur en Samenleving-student krijg je ieder jaar vakken die je voorbereiden op de arbeidsmarkt: de verkenningsmodule die je hele eerste jaar doorloopt, de vakken Creatief Schrijven, Virtuele Uitgeverij en Academic English en de mogelijkheid je te specialiseren via een minor en keuzevakken. Bovendien heeft de VU uitstekende uitwisselingsprogramma’s en een bruisende studentencultuur. Vanuit het VU-thema Connected World maak je tijdens je studie ook kennis met andere voor jou relevante disciplines, zowel binnen de faculteit der Geesteswetenschappen als erbuiten. Bovendien maak je intensief kennis met de wereld van de literatuur - met schrijvers, uitgevers en andere professionals uit het literaire veld.

Literatuurexpert worden? Kom proefstuderen!

Heb jij een passie voor Nederlandstalige of Engelstalige literatuur? Wil je je graag verdiepen in de achtergrond van de verhalen die je al kent? Nieuwe verhalen ontdekken? Hun invloed op de samenleving ontdekken? Dan willen we graag met je kennismaken tijdens een dagje proefstuderen hier op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas. Bij contact (hieronder) zie je hoe je je hiervoor kunt aanmelden. 

Kijk ook op www.literatuurensamenleving.nl voor meer informatie over de opleiding. Je vindt er nieuwsberichten, excursieverslagen en beschrijvingen van de vakken die gegeven worden.

Studeren in het buitenland

Wil je je minor (eerste semester van je derde jaar) in het buitenland doen, bijvoorbeeld om college te volgen bij andere specialisten op het gebied van de Nederlandse letterkunde? Dat kan! Er zijn genoeg mogelijkheden om een half jaar te studeren in het buitenland. Op de uitwisselingspagina van de VU vind je een aantal links naar universiteiten waarmee de opleiding een contract heeft. Het is overbodig om te zeggen dat een buitenlandervaring goed op je CV staat. Maar daarnaast is het ook erg leuk! 

Kijk op studyabroad.vu.nl en selecteer bij opleiding 'Literature and Society'. 

Met een bachelor Literatuur en Samenleving ben je door je algemene academische vaardigheden en je specifieke kennis van literatuur en cultuur breed inzetbaar.
Je kunt straks terecht in de culturele en literaire sector, de (literaire) journalistiek en in beleidsfuncties bij de overheid.. Meer dan 95 procent van onze studenten vindt binnen een jaar na afstuderen een baan. Denk aan redactiewerk bij een uitgeverij, een (publieke of commerciële) omroep of ander mediabedrijf, of als adviseur bij literaire, educatieve of culturele instellingen.

Met je bachelordiploma heb je ook toegang tot vele masteropleidingen, zoals de eenjarige master Nederlandse letterkunde en het literaire veld of de tweejarige Humanities Research Master Literature & Contested Spaces. Denk je aan een baan in het onderwijs, dan is de tweejarige Educatieve Master waarmee je eerstegraads docent Nederlands wordt echt iets voor jou. Zie www.vu.nl/masters.

Vwo-diploma

Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Literatuur en Samenleving studeren: 

  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij


Hbo (propedeuse/opleiding) 
Instromen in de bachelor Literatuur en Samenleving op basis van een hbo-propedeuse/opleiding en geen vwo-vooropleiding? We zien graag je motivatiebrief (max. 1A4) tegemoet, samen met deelcertificaten voor de vakken Nederlands, Engels en naar keuze Duits, Frans of Geschiedenis op 6 vwo-niveau.

Hbo/wo (afgeronde opleiding) 
Instromen in de bachelor Literatuur en Samenleving op basis van een afgeronde hbo- of wo-opleiding (zonder vwo-diploma)? We zien graag je motivatiebrief (max. 1A4) tegemoet.

Buitenlands diploma

Instromen met een vooropleiding die je in het buitenland aan het volgen bent of hebt behaald? Volg dan het volgende stappenplan om er achter te komen of je aanvullende eisen hebt voor toelating bij je vooropleiding:

  1. Meld je aan via Studielink
  2. Ga naar Vunet en rond je aanmelding af via 'Aanmelding Afronden'
  3. Je hoort vervolgens per mail of je toegelaten wordt en zo ja, aan welke aanvullende eisen je eventueel nog moet voldoen.

Ouder dan 21?       
Voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je worden toegelaten door middel van het zogenaamde colloquium doctum. Je moet dan de volgende deelcertificaten behalen:

  • Nederlands
  • Engels
  • Naar keuze Duits, Frans of Geschiedenis

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.


VU Matching 

Als aankomend student Literatuur en Samenleving: Nederlands volg je het VU Matching programma. Zo zet je meteen een goede stap richting je eerste jaar hier aan de VU. Met VU Matching check je of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt. VU Matching bestaat uit twee stappen: een digitale vragenlijst en het bijwonen van een matchingsactiviteit. De facultaire matchingsactiviteiten vinden plaats op maandag 12 juni 2017. Verdere informatie over het programma wordt later bekendgemaakt. Kijk voor meer informatie ook op de website van  VU Matching.

 

Vragen?

Heb je vragen over de toelatingseisen? Stel ze aan ons:
E: studentenbalie@vu.nl

Heb je andere vragen? 
E: studiekeuze.fgw@vu.nl

Dagje proefstuderen
Kom een dagje proefstuderen bij ons! Tijdens het proefstuderen krijg je een indruk van de opleiding en kom je erachter of het echt wat voor je is. Je loopt mee met een student die jou van alles kan vertellen over zijn of haar ervaring, de opleiding en studeren. Hij of zij neemt je mee naar een college, laat de campus zien, jullie bezoeken eventueel de studievereniging en je kunt al jouw vragen stellen.

 Facebook-icoon   Twitter-icoon

Dit ga je doen

Wanneer je Literatuur en Samenleving: Nederlands studeert aan de Vrije Universiteit Amsterdam, ben je drie jaar lang bezig met literatuur uit de Nederlandstalige wereld. Een brede opleiding met een heldere focus.

Eerste jaar

Natuurlijk volg je colleges over literaire teksten uit heden en verleden. Je leest beroemde teksten als Van den Vos Reynaerde of Oeroeg van Hella Haasse. Je bestudeert de Nederlandse literatuur in Europees perspectief. Daarnaast verdiep je je in de vraag hoe literatuur reageert op grote veranderingen in de maatschappij. Denk aan A.F.Th. van der Heijden die in zijn romancyclus De tandeloze tijd de krakersrellen in Amsterdam beschreef. In de colleges ontdek je hoe literatuur ook zelf sociale veranderingen kan propageren. Zo speelde Max Havelaar een belangrijke rol in de veranderende visie op de koloniale samenleving. Literatuur heeft de kracht om lezers op een andere manier naar de wereld te laten kijken. Kortom: literatuur staat niet los van de wereld, maar er juist middenin. Bovendien ontdek je hoe je proza en poëzie moet analyseren en leer je verschillende verteltechnieken ook zelf toe te passen in het vak Creatief Schrijven.

Verdiepende informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.

Tweede jaar

In het tweede jaar verdiep je je kennis van de Nederlandstalige literatuur uit heden en verleden, bestudeer je de doorwerking van klassieke mythen in moderne romans, onderzoek je de vormen en functies van verhalen in onze samenleving en ga je een maand intensief aan het werk in onze virtuele uitgeverij.

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.

Derde jaar

Het derde jaar bestaat uit twee delen: de profileringsruimte (minor) in het eerste semester en het afstudeertraject in het tweede semester. 

De profileringsruimte bestaat uit 30 studiepunten. De keuze van deze vakken is vrij, wel raden we je aan om, in overleg met de studieadviseur, je keuze af te stemmen op de beroepsperspectieven die je voor ogen hebt en/of de ruimte te gebruiken voor verdere wetenschappelijke verdieping. Het tweede deel van het derde jaar telt ook 30 studiepunten. Je volgt 3 vakken van 6 studiepunten, het scriptiecolloquium van 3 studiepunten en je schrijft je afstudeerscriptie, die 9 studiepunten telt.

Eerste jaar

Natuurlijk volg je colleges over literaire teksten uit heden en verleden. Je leest beroemde teksten als Van den Vos Reynaerde of Oeroeg van Hella Haasse. Je bestudeert de Nederlandse literatuur in Europees perspectief. Daarnaast verdiep je je in de vraag hoe literatuur reageert op grote veranderingen in de maatschappij. Denk aan A.F.Th. van der Heijden die in zijn romancyclus De tandeloze tijd de krakersrellen in Amsterdam beschreef. In de colleges ontdek je hoe literatuur ook zelf sociale veranderingen kan propageren. Zo speelde Max Havelaar een belangrijke rol in de veranderende visie op de koloniale samenleving. Literatuur heeft de kracht om lezers op een andere manier naar de wereld te laten kijken. Kortom: literatuur staat niet los van de wereld, maar er juist middenin. Bovendien ontdek je hoe je proza en poëzie moet analyseren en leer je verschillende verteltechnieken ook zelf toe te passen in het vak Creatief Schrijven.

Verdiepende informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.

Tweede jaar

In het tweede jaar verdiep je je kennis van de Nederlandstalige literatuur uit heden en verleden, bestudeer je de doorwerking van klassieke mythen in moderne romans, onderzoek je de vormen en functies van verhalen in onze samenleving en ga je een maand intensief aan het werk in onze virtuele uitgeverij.

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.

Derde jaar

Het derde jaar bestaat uit twee delen: de profileringsruimte (minor) in het eerste semester en het afstudeertraject in het tweede semester. 

De profileringsruimte bestaat uit 30 studiepunten. De keuze van deze vakken is vrij, wel raden we je aan om, in overleg met de studieadviseur, je keuze af te stemmen op de beroepsperspectieven die je voor ogen hebt en/of de ruimte te gebruiken voor verdere wetenschappelijke verdieping. Het tweede deel van het derde jaar telt ook 30 studiepunten. Je volgt 3 vakken van 6 studiepunten, het scriptiecolloquium van 3 studiepunten en je schrijft je afstudeerscriptie, die 9 studiepunten telt.

Samenvatting Literatuur en Samenleving

Taal

Nederlands

Duur

3 jaar (voltijd)

Aanmelden voor

1 mei 2017

Startdatum

1 september 2017

Vorm

Voltijd

Bindend studie advies

Norm 42 EC inclusief het vak Academische vaardigheden

VWO profiel

NG/EM/NT/CM

Interessegebied

Kunst, Cultuur en Geschiedenis/Talen en Communicatie