Economie en Bedrijfseconomie

Word (bedrijfs-)economisch expert en formuleer effectieve antwoorden op maatschappelijke vraagstukken

Maatschappelijke vraagstukken

Economie en Bedrijfseconomie is een brede, maatschappelijk georiënteerde opleiding voor ambitieuze studenten. Je benadert maatschappelijke vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken en kennisgebieden, zoals macro- en micro-economie, ruimtelijke economie, ontwikkelingseconomie, economische geschiedenis en ethiek. Bovendien leer je van alles over finance, accounting en marketing. Met deze academische kennis en praktijkgerichte vaardigheden kun je maatschappelijke uitdagingen en bedrijfseconomische problemen analyseren en effectieve oplossingen aandragen.

Waar Bedrijfskunde zich richt op bedrijfsprocessen, zet deze bachelor de economie en het menselijk gedrag centraal. Het programma heeft een sterke link met het beroepsveld: je krijgt gastcolleges van docenten die actief zijn in het bedrijfsleven of bij de overheid, doet bedrijfsanalyses met medestudenten, je loopt – als je dat wilt – een stage en doet afsluitend een onderzoeksproject; misschien wel voor een groot bedrijf op de Amsterdamse Zuidas.

Verder kijken als econoom

VU is verder kijken. Ook het Economie en Bedrijfseconomie-programma richt haar blik naar buiten. Vanuit de VU-brede onderzoeksthema's Connected World en Governance for Society word je optimaal voorbereid op je toekomst, mede dankzij het feit dat je docenten precies weten wat er speelt in het bedrijfsleven en bij de overheid. Dit programma heeft bovendien een internationale oriëntatie: je interacteert met veel buitenlandse docenten en studenten, en ook kun je iin het derde jaar een deel van je opleiding in het buitenland volgen. De internationale beroeps- én beleidspraktijk kent straks dus geen geheimen meer voor jou als topeconoom-in-wording. 

Econoom worden? Kom proefstuderen

Ben je gefascineerd door menselijk gedrag in een wereld waar consumenten, bedrijven, financiële instellingen en overheden voortdurend keuzes moeten maken? Wil je weten hoe die keuzes tot stand komen en wat de maatschappelijke gevolgen van deze keuzes zijn? Ben je maatschappelijk betrokken, analytisch scherp en nieuwsgierig? Dan willen we graag met je kennismaken tijdens een dagje proefstuderen op de VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas. Tijdens een dag proefstuderen kan je je goed laten informeren en kennis maken met zowel de studie, het gebouw als met studenten. In het najaar van 2016 en het voorjaar van 2017 is het weer mogelijk om te proefstuderen. 

Na afronding van je studie kun je als econoom overal terecht: in het bedrijfsleven, bij de overheid en bij nationale en internationale organisaties zoals de Europese Commissie, de Wereldbank en het Centraal Planbureau. Met een vervolgmaster kun je je verder verdiepen in Economie en/of Bedrijfseconomie om een nog betere kans op de arbeidsmarkt te creëren. Kijk voor een overzicht van masters en specialisaties op www.feweb.vu.nl/masters.

Beroepen waarin veel afgestudeerden terechtkomen, zijn: beleidsmedewerker, accountant, beleggingsadviseur, marketingmanager, financieel manager, ondernemer en wetenschappelijk onderzoeker.

VU Matching is verplicht voor de opleiding Economie en Bedrijfseconomie. VU Matching bestaat uit het invullen van een digitale vragenlijst en deelname aan één van de matchingsdagen.

De matchingsdagen vinden plaats op 8 en 13 juni 2017 (je maakt een keuze voor één van deze dagen). Tijdens een matchingsdag krijg je een realistisch beeld van de opleiding en ervaar je of de studie aansluit bij je  verwachtingen en capaciteiten. Als je niet hebt deelgenomen aan een matchingsdag, kun je je niet inschrijven voor de opleiding. Na de matchingsdag ontvang je een advies op maat. Als je je vóór 1 mei hebt aangemeld is het advies niet bindend. Heb je je pas na 1 mei aangemeld, dan is het advies bindend. Let op: je ontvangt pas een uitnodiging als je je via Studielink hebt aangemeld voor de opleiding én al een keer hebt ingelogd in VUnet. Zorg er dus voor dat je ook inlogt in VUnet. Lees hier meer informatie.

Vwo-diploma
Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Economie en Bedrijfseconomie studeren: 

 • Natuur en Gezondheid
 • Natuur en Techniek
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij, aangevuld met Wiskunde A of B

Hbo (propedeuse/opleiding) 
Instromen in de bachelor Economie en Bedrijfseconomie op basis van een hbo-propedeuse/opleiding? Dat kan als je hiernaast ook een deelcertificaat hebt behaald voor het vak Wiskunde A of B op 6 vwo-niveau.

Hbo/wo (afgeronde opleiding) 
Instromen in de bachelor Economie en Bedrijfseconomie op basis van een afgeronde hbo- of wo opleiding (zonder vwo-diploma)? Dat kan als je hiernaast ook een deelcertificaat hebt behaald voor het vak Wiskunde A of B op 6 vwo-niveau.

Buitenlands diploma
Instromen met een vooropleiding die je in het buitenland aan het volgen bent of hebt behaald? Volg dan het volgende stappenplan om er achter te komen of je aanvullende eisen hebt voor toelating bij je vooropleiding:

 1. Meld je aan via Studielink
 2. Ga naar Vunet en rond je aanmelding af via 'Aanmelding Afronden'
 3. Je hoort vervolgens per mail of en zo ja, aan welke eisen je moet voldoen om toelaatbaar te zijn tot de opleiding.

In het algemeen moet je een diploma hebben gehaald met de volgende vakken op 6 vwo-niveau:

 • Engels
 • Nederlands / NT2-II
 • Wiskunde A of B
 • Geschiedenis

Ouder dan 21?      
Voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je worden toegelaten door middel van het zogenaamde colloquium doctum. Je moet dan de volgende deelcertificaten op behalen:

 • Engels
 • Wiskunde A of B
 • Geschiedenis

Deficiënties wegwerken? 
Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

Ja, ga je ervoor?
Mooi, meld je dan vandaag nog aan.

Heb je vragen over de inhoud van de opleiding, toelatingseisen of voorlichtingsactiviteiten, of overige vragen? Stel ze via studiekeuze.feweb@vu.nl of via studentenbalie@vu.nl

Heb je vragen over matching, dan kun je mailen naar matching.feweb@vu.nl.

Liever je vraag aan een student stellen?
Stuur een mailtje naar secretary@aureus-vu.nl, dan brengen de bestuursleden van Studievereniging Aureus je graag in contact met een student. 

Bachelordag
Laat je op de Bachelordag uitgebreid voorlichten op de informatiemarkt en bezoek de voorlichtingsronde van de opleiding.

Proefstuderen
Je bent welkom om een dagje te komen proefstuderen! Houd de website in de gaten voor de juiste data. De proefstudeerdagen worden in het voorjaar en najaar georganiseerd.

Bekijk de algemene presentatie over de opleiding Economie en Bedrijfseconomie die werd gebruikt tijdens het proefstuderen op 11 april 2017 >

emptyFacebook-icoon  Twitter-icoon  Youtube-icoon

Dit ga je doen

In je eerste jaar leg je een stevige basis, waarna je je meteen op de eerste dag van het tweede jaar specialiseert in Algemene Economie of Bedrijfseconomie. Daarnaast ontwikkel je ook methodologische kennis en een historisch, ethisch en filosofisch denkkader. Het derde jaar sluit je af met een verdere verdieping in je specialisatierichting en het schrijven van een scriptie.

Tijdsbesteding
Voltijd opleiding, dus 40 uur per week waarvan ongeveer 12-14 contacturen (hoorcolleges en werkcolleges).

Je maakt kennis met alle belangrijke onderdelen van de economie. Je volgt vakken zoals Economic Challenges, Marketing, Microeconomics, Finance, en Economics and Management of Organizations. Naast algemeen economische vakken en bedrijfseconomische vakken volg je ook ondersteunende vakken zoals Quantititative Research Methods, Academic Skills en Programming.

Hieronder staat het jaaroverzicht. Je kunt het curriculum ook downloaden (pdf).


Vakken
Periode 1
Economic Challenges
Quantitative Research Methods
Periode 2
Micro-Economics I
Marketing I
Periode 3
Academic Skills
Periode 4
Macro-Economics I
Accounting I
Periode 5
Finance I
Economics and Management of Organizations
Periode 6
Programming for Economists

Verdiepende informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.

In het tweede jaar specialiseer je je in de richting van Algemene Economie of Bedrijfseconomie. Kies je voor Bedrijfseconomie, dan bepaal je halverwege het tweede jaar of je je verder gaat specialiseren in Accounting, Finance of Marketing. Ongeacht je keuze voor een bepaalde richting verdiep je ook je methodologische kennis en je ethisch en filosofisch denkkader.


Vakken
Periode 1
Algemene economie:
Quantitative Research Methods II
Macroeconomics II

Bedrijfseconomie:
Quantitative Research Methods II
Accounting II
Periode 2
Algemene economie:
International Trade and Developments Economics
Regional and Urban Economics

Bedrijfseconomie:
Finance II
Marketing II
Periode 3
Algemene economie:
Ethics

Bedrijfseconomie:
Ethics
Periode 4
Algemene economie:
Microeconomics II
Public Economics

Bedrijfseconomie:
Finance Track: Financial Accounting | Law
Accounting Track: Financial Accounting | Law
Marketing Track: Marketing Engineering | Law
Periode 5
Algemene economie:
Environmental and Transport Economics
Monetary Economics

Bedrijfseconomie: 
Finance Track: Corporate Finance | Management Accounting of Value based Marketing
Accounting Track: Management Accounting | Corporate Finance of Value based Marketing
Marketing Track: Value based Marketing | Corporate Finance of Management Accounting
Periode 6
Algemene economie:
Research paper

Bedrijfseconomie: 
Research paper

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.

De eerste helft van je derde jaar heb je een volledig vrij in te vullen keuzeruimte. Je kunt deze periode gebruiken om naar het buitenland te gaan, een stage te lopen, een verdiepende minor aan de faculteit te volgen, een minor te volgen aan een andere faculteit, of om je voor te bereiden op een Research Master als je een academische carrière ambieert. De tweede helft van het derde jaar rond je de bacheloropleiding af met een verdere verdieping in je specialisatierichting en het schrijven een scriptie.

Verdiepende informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.

Je maakt kennis met alle belangrijke onderdelen van de economie. Je volgt vakken zoals Economic Challenges, Marketing, Microeconomics, Finance, en Economics and Management of Organizations. Naast algemeen economische vakken en bedrijfseconomische vakken volg je ook ondersteunende vakken zoals Quantititative Research Methods, Academic Skills en Programming.

Hieronder staat het jaaroverzicht. Je kunt het curriculum ook downloaden (pdf).


Vakken
Periode 1
Economic Challenges
Quantitative Research Methods
Periode 2
Micro-Economics I
Marketing I
Periode 3
Academic Skills
Periode 4
Macro-Economics I
Accounting I
Periode 5
Finance I
Economics and Management of Organizations
Periode 6
Programming for Economists

Verdiepende informatie over het eerste jaar vind je in onze studiegids.

In het tweede jaar specialiseer je je in de richting van Algemene Economie of Bedrijfseconomie. Kies je voor Bedrijfseconomie, dan bepaal je halverwege het tweede jaar of je je verder gaat specialiseren in Accounting, Finance of Marketing. Ongeacht je keuze voor een bepaalde richting verdiep je ook je methodologische kennis en je ethisch en filosofisch denkkader.


Vakken
Periode 1
Algemene economie:
Quantitative Research Methods II
Macroeconomics II

Bedrijfseconomie:
Quantitative Research Methods II
Accounting II
Periode 2
Algemene economie:
International Trade and Developments Economics
Regional and Urban Economics

Bedrijfseconomie:
Finance II
Marketing II
Periode 3
Algemene economie:
Ethics

Bedrijfseconomie:
Ethics
Periode 4
Algemene economie:
Microeconomics II
Public Economics

Bedrijfseconomie:
Finance Track: Financial Accounting | Law
Accounting Track: Financial Accounting | Law
Marketing Track: Marketing Engineering | Law
Periode 5
Algemene economie:
Environmental and Transport Economics
Monetary Economics

Bedrijfseconomie: 
Finance Track: Corporate Finance | Management Accounting of Value based Marketing
Accounting Track: Management Accounting | Corporate Finance of Value based Marketing
Marketing Track: Value based Marketing | Corporate Finance of Management Accounting
Periode 6
Algemene economie:
Research paper

Bedrijfseconomie: 
Research paper

Verdiepende informatie over het tweede jaar vind je in onze studiegids.

De eerste helft van je derde jaar heb je een volledig vrij in te vullen keuzeruimte. Je kunt deze periode gebruiken om naar het buitenland te gaan, een stage te lopen, een verdiepende minor aan de faculteit te volgen, een minor te volgen aan een andere faculteit, of om je voor te bereiden op een Research Master als je een academische carrière ambieert. De tweede helft van het derde jaar rond je de bacheloropleiding af met een verdere verdieping in je specialisatierichting en het schrijven een scriptie.

Verdiepende informatie over het derde jaar vind je in onze studiegids.

Samenvatting Economie en Bedrijfseconomie

taal

Nederlands

duur

3 jaar (voltijd)

aanmeldenvoor

1 mei

startdatum

1 september

vorm

Voltijd

toelatingseisen


vwo_profiel

NT/NG/EM/CM (met Wiskunde A of B)

interessegebied

Economie, Recht en Bestuur

Ties Eigenhuis

Student Economie en Bedrijfseconomie

Ties testimonial

De VU was voor mij een logische keuze: ik wilde economie gaan studeren in een grote stad en aan een universiteit met aanzien. Het dagje proefstuderen haalde me helemaal over. De introductieweek eind augustus bood een goede kennismaking met zowel de VU-campus als het Amsterdamse uitgaansleven. Het persoonlijke contact, de goede sfeer en het interessante onderwijs gaven de doorslag.

Facebook-icoon  Twitter-icoon  Youtube-icoon